Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 3. 2019,
13.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Nicole Schmidhofer svetovni pokal

Sreda, 13. 3. 2019, 13.02

5 let, 1 mesec

Soldeu, smuk (ž)

Ob popolnem avstrijskem prazniku Ilka Štuhec praznih rok

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52
Nicole Schmidhofer | Nicole Schmidhofer bo v petek praznovala 30. rojstni dan. | Foto Reuters

Nicole Schmidhofer bo v petek praznovala 30. rojstni dan.

Foto: Reuters

Avstrijka Nicole Schmidhofer je na zadnjem ženskem smuku sezone v Andori, ki ga je dobila njena rojakinja Mirjam Puchner, ubranila prednost pred zasledovalkami in osvojila mali kristalni globus. Tudi na preostalih dveh stopničkah sta stali Avstrijki, medtem ko je poškodovana Ilka Štuhec brez boja zdrsnila na četrto mesto.

Beat Feuz
Sportal Švicar ostaja smukaški kralj, Italijan zmagal že četrtič

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec z domačega naslanjača pač ni mogla preprečiti popolnega avstrijskega zmagoslavja. Potem ko se je v velikem slogu vrnila v svetovni pokal, slavila dve zmagi, skupno štirikrat stala na odru za zmagovalke in ubranila naslov svetovne prvakinje, si je namreč pred slabimi tremi tedni znova huje poškodovala koleno, tako da se ni mogla boriti za mali globus. Pred zadnji tekmo je sicer še držala tretje mesto v smukaškem seštevku, a jo je z osmim mestom prehitela Stephanie Venier in jo potisnila na četrto mesto. Na ta način je stopničke v celoti odela v avstrijske barve.

Kristalno darilo za rojstni dan

Mali kristalni globus je v zrak prvič v karieri dvignila 29-letna Nicole Schmidhofer in si tako predčasno voščila za petkov okrogli rojstni dan. Da bo to njena zima, je pravzaprav napovedala že na prvi hitrostni postaji v Lake Louisu. Slavila je zmago na obeh smukaških preizkušnjah in se v nadaljevanju sezone še dvakrat zavihtela na drugo mesto, predvsem pa je vseskozi ohranjala visoko raven. V Andori je z enajstim mesto zgolj postavila piko na i, za 96 točk prehitela rojakinjo Venierjevo, Ramona Siebenhofer, ki je tokrat ostala praznih rok, pa je zaostala 114 točk.

Ilka Štuhec je po poškodbi ostala brez boja za mali globus, danes pa še brez bronaste kolajne. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec je po poškodbi ostala brez boja za mali globus, danes pa še brez bronaste kolajne. Foto: Getty Images

Končni vrstni red v skupnem seštevku ženskega smuka:

  1. Nicole Schmidhofer (Avt) 468
  2. Stephanie Venier (Avt) 372
  3. Ramona Siebenhofer (Avt) 354
  4. Ilka Štuhec (Slo) 343
  5. Kira Weidle (Nem) 307
    ...

Ragnhild Mowinckel
Sportal Smučarska karavana se še naprej redči

Avstrijska zmaga tudi na zadnji tekmi

Zanimivo pa je, da se nobena od omenjenih treh Avstrijk, ki so sezono končale med najboljšimi tremi smukačicami svetovnega pokala, v prvem dejanju finala v Soldeuu ni zavihtela na stopničke. Kljub temu je po tekmi zadonela avstrijska himna. Zanjo je poskrbela Mirjam Puchner, ki je v pravi drami stotink slavila svojo drug zmago v karieri. Obe je dosegla v finalnih smukih, saj je bila najboljša že leta 2016 v St. Moritzu. Tokrat je 26-letna specialistka za hitri disciplini iz St. Johanna v Pongauu za tri stotinke sekunde prehitela Nemko Viktorio Rebensburg. Tudi Corinne Suter na tretjem mestu je zaostala le za osem stotink sekunde.

Zmagovita vrnitev

"Zmaga je tudi zame precejšnje presenečenje," priznava Puchnerjeva, ki se je v tej zimi vrnila po poškodbi in v svojih predstavah precej nihala. Tudi treninga nista napovedovala zmagovitega scenarija. "Dejala sem si, da ne morem prav veliko izgubiti. Ni pa mi bilo lahko, predvsem zaradi prekinitve po odstopu reprezentančne sotekmovalke Cornelie Hütter. Vse se je dobro izšlo. To je nagrada za celotno sezono, v kateri mi ni bilo lahko. Veliko je bilo pomislekov, nihanj … Da, poškodba me je nedvomno zaznamovala," je dodala zmagovalka zadnjega smuka sezone, ki v četrtek, ko bo v Soldeuu na sporedu še superveleslalomski finale, ne bo tekmovala.

Na zadnjem smuku sezone so se na stopničke povzpele Avstrijka, Nemka in Švicarka. | Foto: Reuters Na zadnjem smuku sezone so se na stopničke povzpele Avstrijka, Nemka in Švicarka. Foto: Reuters

Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher
Sportal Že videna fotografija

Soldeu: smuk (ž)

 
Ne spreglejte