SiolNET. Sportal Zimski športi
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
PRED FINALOM SVETOVNEGA POKALA

Že videna fotografija

1,13

termometer

Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher
Foto: Getty Images

Ko bodo fotografi v nedeljo popoldan za skupno fotografijo zaprosili najboljša smučarja sezone, se bosta v kadru znova znašla Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher. V andorskem smučarskem središču Grandvalira Soldeu pa je odprtih še pet vprašanj okrog malih globusov.

Dvomov o junakih zime ni več. Marcel Hirscher bo znova domov odnesel tri kovčke z globusi. Ob velikem si je že prilastil tudi mala v obeh tehničnih disciplinah. Še lepša bera se obeta Mikaeli Shiffrin. Dvomov o njeni zmagi v skupnem in slalomskem seštevku že lep čas ni več, na dlani ima tudi veleslalomski globus ter odlično izhodišče še za superveleslalomskega. Odprta so tudi vprašanja lastnikov vseh štirih globusov v hitrih disciplinah.

Boj za globuse

Skupni seštevek svetovnega pokala

Marcel Hirscher Foto: Sportida Moški

Že v Kranjski Gori so se razblinile tudi teoretične možnosti, po katerih bi Marcel Hirscher ostal brez zmage v skupnem seštevku. Avstrijec, za katerega še ni znano, ali bo nadaljeval kariero, bo v nedeljo dvignil še osmi zaporedni veliki kristalni globus. Odprt pa je boj za drugo mesto, v katerega sta vključena Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen.

Vrstni red
1. Hirscher (Avt) 1508 točk
2. Pinturault (Fra) 999
3. Krisoffersen (Nor) 988

 

Mikaela Shiffrin Foto: Matic Ritonja/Sportida Ženske

Dvomov o skupni zmagovalki tudi v ženski konkurenci že lep čas ni več. Shiffrinova bo do lovorike prišla še tretje leto zapored, a tokrat z večjim številom točk. Pri 1.954 točkah se ji nasmiha celo priložnost, da bi po Tini Maze (2.414) in Hermannu Maierju (2.000) postala šele tretja smučarka, ki bo presegla čarobno mejo 2000 točk.

Vrstni red
1. Shiffrin (ZDA) 1954
2. Vlhova (Svk) 1235
3. Holdener (Švi) 943

Smuk

Beat Feuz Foto: Reuters Moški

Branilec lovorike Beat Feuz ima pred sredino tekmo 80 točk naskoka pred Dominikom Parisom. Italijanski napad bi v vsakem primeru odbil že z 12. mestom. Če bo Paris drugi, Feuzu za globus zadostuje že 15. mesto. Če pa bo tretji ali slabši, bi branilec lovorike lahko ostal celo brez točk, a bi se vseeno dokopal do skupne zmage. Kar sedem smukačev ima medtem še možnost za bron, najboljše karte pa ima v svojih rokah Vincent Kriechmayr.

Vrstni red
1. Feuz (Švi) 500
2. Paris (Ita) 420
3. Kriechmayr (Avt) 294

 

Nicole Schmidhofer Foto: Getty Images Ženske

Mali globus bo zanesljivo pristal v avstrijskih rokah. Nicole Schmidhofer ima pred sklepnim dejanjem kar 90 točk prednosti pred rojakinjo Ramono Siebenhofer. Slednja bi do zasuka prišla le ob zmagi in točkovni ničli tekmice. Na tretjem mestu je poškodovana Ilka Štuhec, ki pa ima le tri točke prednosti pred Stephanie Venier. Ta bi pred Štajerko skočila že s 15. mestom. Popolno avstrijsko zmagoslavje bi lahko preprečila še Nemka Kira Weidle (Ilko bo prehitela, če bo vsaj druga) ali pa odpoved tekme.

Vrsti red
1. Schmidhofer (Avt) 444
2. Siebenhofer (Avt) 354
3. Štuhec (Slo) 343

Superveleslalom

Dominik Paris Foto: Getty Images Moški
Tudi v moškem superveleslalomu bo odločitev o lastniku globusa znana na zadnji tekmi. V najboljšem položaju je Dominik Paris, ki pa mora paziti na kar pet zasledovalcev. Najbližje mu je Vincent Krieschmayr (-44). Italijan bi si globus v vsakem primeru zagotovil že s tretjim mestom. Če bi bil Avstrijec drugi, bi Parisu zadostovalo že sedmo mesto oziroma šesto, če bi do zmage ob tem prišel Kilde.

Vrstni red
1. Paris (Ita) 330
2. Kriechmayr (Avt) 286
3. Kilde (Nor) 267

 

Mikaela Shiffrin Foto: Reuters Ženske

Svetovna prvakinja Mikaela Shiffrin je nastopila le na treh od petih superveleslalomov. A ker je na teh zmagala, ima pred zaključkom 32 točk prednosti pred Tino Weirather, kar pomeni, da bi do skupne zmage prišla tudi z drugim mestom. V boju za globus s povsem realnimi možnostmi ostajata še Nicole Schmidhofer in Ragnhild Mowinckel.

Vrstni red
1. Shiffrin (ZDA) 300
2. Weirather (Lie) 268
3. Schmidhofer (Avt) 253

Veleslalom

Marcel Hirscher Foto: Getty Images Moški

Pred finalom sta v moškem veleslalomu podeljena tako globus kot srebrna kolajna, saj imata Hirscher in Kristoffersen velikansko prednost. Bron se obeta Alexisu Pinturaultu, ki pa ima štiri zasledovalce. Med njimi je tudi Žan Kranjec. Ta bi do presenetljivega zasuka in odličja prišel, če bi zmagal, a bi moral Pinturault ostati brez točk.

Vrstni red
1. Hirscher  (Avt) 660
2. Kristoffersen (Nor) 502
3. Pinturault (Fra) 371

 

Mikaela Shiffrin Foto: Getty Images Ženske

Svojega prvega veleslalomskega globusa pa se še ne more veseliti Mikaela Shiffrin. Lovoriko bi ji v Andori še vedno lahko "zaplenila" Petra Vlhova, a le po enem scenariju. Ta predvideva slovaško zmago, Američanka pa bi morala biti 16. ali slabša. V vseh drugih primerih bo svojo zbirko priznanj obogatila Shiffrinova.

Vrstni red
1. Shiffrin (ZDA) 515
2. Vlhova (Svk) 418
3. Worley (Fra) 410

Slalom

Marcel Hirscher Foto: Matic Ritonja/Sportida Moški

Še tretjič zapored in skupno šestič v sedmih letih bo slalomski globus osvojil Marcel Hirscher. Bolj pester bo obračun za preostali dve kolajni, za kateri v vrsti stoji pet smučarjev – Švicarja Daniel Yule in Ramon Zenhausern, Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoza Alexus Pinturault in Clement Noel.

Vrstni red
1. Hirscher (Avt) 768
2. Yule (Švi) 491
3. Zenhhaeusern (Švi) 471

 

Mikaela Shiffrin Foto: Guliver/Getty Images Ženske

Tudi pri dekletih je slalomska kraljica znana in pričakovana. Čeprav je Petra Vlhova osvojila kar 817 točk, pa za vodilno vseeno zaostaja za kar 243 točk. Še pestič v zadnjih sedmih letih bo torej globus prejela Shiffrinova. Srebro bo pripadlo Vlhovi, bron pa Švicarki Wendy Holdener.

Vrstni red
1. Shiffrin (ZDA) 1060
2. Vlhova (Svk) 817
3. Holdener (Švi) 601
Marcel Hirscher Sportal "Vi mi povejte, ali sem najboljši v zgodovini" Pokal Vitranc Sportal Z 1,6 milijona evrov še vedno palček med smučarskimi velikani

Finale svetovnega pokala

Sreda

10.30, smuk (m)
12.00, smuk (ž)

Četrtek
10.30, superveleslalom (ž)
12.00, superveleslalom (m)

Petek
12.00, ekipna tekma

Sobota
9.30/12.15, veleslalom (m)
10.30, 13.15, slalom (ž)

Nedelja
9.30/12.15, veleslalom (ž)
10.30/13.15, slalom (m)

Ilka Štuhec,  Stephanie Venier  in Ramona Siebenhofer Sportal Stephanie Venier napada razoroženo Ilko Štuhec Lara Gut Sportal Nova žrtev vala poškodb: Lara Gut Behrami

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 88
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin