SiolNET. Sportal Zimski športi
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger
PO KONCU 58. POKALA VITRANC

Z 1,6 milijona evrov še vedno palček med smučarskimi velikani

0,86

termometer

Pomladni pokal Vitranc je Kranjsko Goro dodatno ukoreninil v koledar svetovnega pokala, postregel je tudi z boljšim obiskom in večjim proračunom, organizatorje pa opogumil pri pogledu v prihodnost.

V Podkorenu sicer danes in jutri poteka finale evropskega pokala, zato organizatorjem še zdaleč ni vseeno, v kakšnem stanju je bila proga po nedeljskem nastopu Henrika Kristoffersena. A ko so delavci začeli razgrajevati spremljevalne objekte, odstranjevati količke in pospravljati panoje, se je vodstvu organizacijskega odbora na čelu s predsednikom Grego Benedikom in dolgoletnim generalnim sekretarjem Srečkom Medvenom od srca vendarle odvalil velik kamen. Novi pokal Vitranc je bil namreč pod streho. Že 58. po vrsti. Tokrat povsem pomladni.

Pokal Vitranc Foto: Matic Ritonja/Sportida

Sedemnajst tisoč gledalcev

"Nov vrhunski konec tedna, a v zahtevnih razmerah," je črto pod moški tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori potegnil Medven, ki je bil vesel tudi dobrega obiska. Pod Vitrancem se je v soboto in nedeljo skupaj zbralo skoraj 17 tisoč gledalcev, kar je krepko več kot v preteklih letih. "Veliko smo vložili v promocijo, svoje pa so storili tudi rezultati slovenske reprezentance v tej zimi," je prepričan prvi mož organizacijskega odbora.

"Pomlad? Bolj zgodnje poletje"

"Letos nam je največji izziv predstavljalo vreme. Kar tri tedne smo bili brez želenih nizkih temperatur. To ni bila niti pomlad, temveč zgodnje poletje," je pripomnil generalni sekretar, zadovoljen z delom pripravljalne ekipe na progi, ki jo vodi Aleš Vidic. Ta je s pridom unovčila predvsem januarsko pripravo baze, tedaj resda z namenom priprave terena za invalidsko svetovno prvenstvo, a vendarle tudi s posredno mislijo na pokal Vitranc.

Žan Kranjec je vse večji magnet za domače gledalce. Žan Kranjec je vse večji magnet za domače gledalce. Foto: Matic Ritonja / Sportida Najvišji proračun

In koliko je stal letošnji pokal Vitranc? 1,6 milijona evrov, kar je malce več kot v preteklosti in pol milijona več kot Zlata lisica. Vseeno pa je na proračunski lestvici svetovnega pokala Kranjska Gora pravi palček. Nižja proračuna imajo le še na tekmah v Garsmisch-Partenkirchnu in Mariboru. Zgolj za oris, v Kitzbühlu za spektakularni konec tedna porabijo 7,5 milijona evrov, v Wengnu 6 milijonov. Za programsko povsem primerljivi Adelboden Švicarji namenijo 4,8 milijona evrov, v sosednjem Zagrebu pa v proračunsko malho nakaplja 2,6 milijona evrov.

Malo možnosti za širitev

"Imamo relativno malo manevrskega prostora za proračunsko širitev. Največ ga vidim v tako imenovanem 'hospitalityju' in pri vstopnicah. Želeli bi si tudi več močnih domačih pokroviteljev. To seveda ni preprosto, saj vsi trkamo na ista vrata. Zato smo veseli dolgoročnih partnerjev, a glavnino denarja dobimo v tujini. Z nadaljnjim delom bi proračunsko letvico lahko dvignili na dva milijona evrov," pravi Medven, ki bi v prihodnje želel, da bi večjo priložnost za izpostavitev v pokalu Vitranc videla tudi Slovenska turistična organizacija. "Dovolj pove podatek, da sta bili tekmi v neposrednem televizijskem prenosu v 18 državah, večinoma takšnih, ki gravitirajo na slovenski turizem," dodaja.

Prenovljen ciljni prostor?

V Podkorenu pa si veliko obetajo tudi od načrtovane prenove ciljnega prostora. ASK Kranjska Gora je v zaključni fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za rušenje dotrajane ciljne stavbe. Tam naj bi zrasel sodoben večnamenski objekt, ki bi vključeval gostinski lokal, sanitarije, trgovine, pisarne … Projekt naj bi stal milijon evrov, trenutno pa je največja ovira dogovor z enim od lastnikov parcele. Če bodo premostili to zagato, bi se lahko dela začela že aprila in zaključila do konca leta. V nadaljnjih fazah je predvidena še nova dovozna pot in dodatna parkirna mesta.

Pokal Vitranc v prihodnjih sezonah
2019/20: 15. in 16. marec 2020
2020/21: 13 in 14. marec 2021
2021/22: 12. in 13. marec 2022

Več o pokalu Vitranc:

Marcel Hirscher Sportal "Vi mi povejte, ali sem najboljši v zgodovini" Ramon Zenhäusern Sportal Švicarski dvometraš bi si v Kranjski Gori kupil hišo Henrik Kristoffersen Sportal Norvežanom piranska sol bolj ustreza kot Kranjcu Tijan Marovt Sportal Učna minuta štajerskega Kekca

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin