Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
9. 3. 2019,
15.53

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

Natisni članek

pokal Vitranc Borut Božič Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Kranjska Gora

Sobota, 9. 3. 2019, 15.53

5 let, 1 mesec

Pokal Vitranc, Kranjska Gora, veleslalom (moški)

Norvežanom piranska sol bolj ustreza kot Kranjcu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89
Henrik Kristoffersen |  Henrik Kristoffersen: junak veleslalomskega dela 58. pokala Vitranc | Foto Matic Ritonja / Sportida

Henrik Kristoffersen: junak veleslalomskega dela 58. pokala Vitranc

Foto: Matic Ritonja / Sportida

Marcel Hirscher si je s šestim mestom tudi matematično zagotovil že osmi veliki kristalni globus. Skupaj z Žanom Kranjcem, ki je bil deveti, pa je tokrat v boju za kranjskogorsko veleslalomsko zmago opazoval norveški obračun. Dobil ga je Henrik Kristoffersen.

Štefan Hadalin
Sportal Čakal je 40 dni, a vmes dosegel uspeha kariere

Za kar dve uri se je zavlekel štart kranjskogorskega veleslaloma. Na vrh vitranške strmine se je namreč zjutraj naselil gost pas megle, a je bilo vredno počakati. Ko se je namreč megla razkadila, se je Podkoren kopal v soncu. Gledalci, ki so v precejšnjem številu zapolnili ciljni prostor, so tako dočakali lepo tekmo pred pravljično kuliso, niso pa dočakali tako želenih domačih stopničk. Nanje bo treba še počakati, saj je Žan Kranjec z dvema sicer dobrima nastopoma še tretjič letos končal na devetem mestu. Na še šesti zaporedni tekmi je pristal v deseterici, s čimer je ohranil šesto mesto v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, v cilju pa ni skrival, da si je obetal boljši izkupiček.

Žan Kranjec je bil še tretjič v sezoni deveti. | Foto: Matic Ritonja / Sportida Žan Kranjec je bil še tretjič v sezoni deveti. Foto: Matic Ritonja / Sportida

"Nič si ne očitam"

"Po šestem mestu po prvi vožnji sem se v drugo trudil na vso moč, a nisem razvil želene hitrosti. Nisem bil edini. Tudi Marcel Hirscher je imel težave. Rezultat je dober, sem pa želel več. Nič si ne očitam. Nisem zaviral. V nasprotju s preostalimi tekmami, na katerih sem vedel, kje sem izgubljal, tokrat nimam konkretnega odgovora. Več bo pokazala analiza. Sem razočaran, a bom preživel. Brez skrbi, v življenju sem doživel že nekaj hujših razočaranj," je dejal najboljši slovenski veleslalomist Kranjec, ki je postavil šele 23. čas druge vožnje. V prvi je bil šesti, čeprav je v zgornjem delu naredil veliko napako.

Marcel Hirscher redko manjka na stopničkah. | Foto: Reuters Marcel Hirscher redko manjka na stopničkah. Foto: Reuters Hirscher redko "ponudi" priložnost

Na specifični pomladanski snežni podlagi, ki so jo organizatorji pripravili z velikimi količinami vode in soli (ponosno poudarjajo, da je bila sol piranska), je imel težave tudi Marcel Hirscher. Šele drugič v tej sezoni in tretjič v zadnjih treh letih ni pristal na veleslalomskih stopničkah, zadovoljiti se je moral s šestim mestom. Vseeno pa je bil znova eden od junakov pokala Vitranc. Z današnjim dnem si je namreč izjemni Avstrijec tudi matematično priboril že rekordni osmi veliki kristalni globus. Zagotovljena ima tudi oba mala – v veleslalomu in slalomu. Prihodnji teden bo tako v njegovi vitrini že dvajset globusov.  

Norveški mojstri soli

Prav nič težav s soljo na progi pa niso imeli Norvežani, ki so znani po tem, da že v mlajših kategorijah v podobnih razmerah trenirajo krepko več kot konkurenca. Kar trije so bili tokrat v boju za zmago. Slavil jo je Henrik Kristoffersen, ki je za 24 stotink sekunde prehitel rojaka in novinca na stopničkah Rasmusa Windigstada. Tretji Norvežan, ki je meril proti vrhu, je bil Leif Kristian Nestvold-Haugen, a je po tretjem mestu v prvem teku in odlični drugi predstavi odstopil tik pred ciljem. "Res se domače počutimo v takšnih razmerah," je ob 18. zmagi dejal Kristoffersen in dodal: "Eden najlepših občutkov je, ko vodiš po prvi vožnji, se podaš na drugo progo in v cilju vidiš zeleno barvo."  

Štefan Hadalin bo v nedeljo osrednji slovenski adut. | Foto: Matic Ritonja / Sportida Štefan Hadalin bo v nedeljo osrednji slovenski adut. Foto: Matic Ritonja / Sportida

Osamljeni slovenski finalist

Kranjec je bil še na osmem zaporednem veleslalomu osamljeni slovenski finalist. Tokrat sta svojo priložnost iskala le še Štefan Hadalin, čigar napad je zaustavila napaka na prelomnici, po kateri je na koncu zasedel 37. mesto, in 18-letni Borut Božič, ki je odstopil. "Pri višjih štartnih številkah ti mora res uspeti ena boljših voženj, če želiš do točk. Meni tokrat ni uspelo," je svoj nastop komentiral Hadalin, ki bo osrednji slovenski adut nedeljskega slaloma. Poleg njega bodo na štartu še Kranjec, Božič, Jakob Špik, Aljaž Dvornik in prvič na tekmah svetovnega pokala tudi Tijan Marovt.

Kranjska Gora, veleslalom:

 

Preberite še:

Sportal Več kot spomin na smučarsko tragedijo
Žan Kranjec
Sportal Je kdo videl domače vitranške junake?
Sportal Več stopinj kot domačih smučarjev, toda ...
Petra Vlhova
Sportal Vlhova slavi zmago, Hrovatova z odlično finalno vožnjo do izida sezone
Ne spreglejte