Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 3. 2019,
20.04

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

pokal Vitranc Kranjska Gora Drago Grubelnik

Petek, 8. 3. 2019, 20.04

5 let, 1 mesec

Več kot spomin na smučarsko tragedijo

Več kot spomin na smučarsko tragedijo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Na predvečer pokala Vitranc se je v Kranjski Gori z memorialnim veleslalomom kopica znanih smučarskih imen spomnila pokojnega slovenskega reprezentanta Draga Grubelnika.

"Žal mi je, ubil sem vaju," nam je predlanskim na pokalu Vitranc zadnje besede Draga Grubelnika povzel bolgarski alpski smučar Albert Popov. Prav tisti, ki je letos navdušil s šestim mestom na slalomu svetovnega pokala v Schladmingu. Prav on je bil tistega usodnega 17. 11. 2015 eden od dveh sopotnikov slovenskega olimpijca, tedaj že trenerja v bolgarski reprezentanci, na poti z ledenika Rettenbach v Sölden. On in trener Dimitar Hristov sta z nekaj poškodbami preživela prometno nesrečo. Za Draga Grubelnika so bili udarci ob prevračanju vozila, ki je zgrmelo v 200-metrsko globel, prehudi.

"Del Grubelnika nosim v sebi," pravi Albert Popov. | Foto: MaPa "Del Grubelnika nosim v sebi," pravi Albert Popov. Foto: MaPa V spomin in za dober namen

Na predvečer veleslalomskega dela 58. Pokala Vitranc je prav 21-letni Bolgar odprl veleslalom v spomin na Draga Grubelnika, tradicionalni, zdaj že četrti Grubin memorial, ki ga Rene Mlekuž s prijatelji redno organizira v Kranjski Gori. V spomin na prijatelja in sotekmovalca in tudi za dober namen. Zbrana sredstva namreč vselej podeljuje pomoči potrebnim. Tokat bo denar romal v Slovensko Bistrico k družini Furjan. "Pomembno je, da zberemo čim več denarja, predvsem pa, da se imamo lepo. To želi tudi naš prijatelj Drago, ki nas gleda od zgoraj," je dejal Mlekuž.

Ugledna imena

Tudi zaradi pokala Vitranc, ki je tik pred vrati, se je tokrat na spominski tekmi, na kateri so rezultati drugotnega pomena, zbralo kar nekaj znanih obrazov alpskega smučanja. Po nezahtevni progi so se tako med drugim spustili Jure Košir, Ivica Kostelić, Christian Mayer, Alenka Dovžan, Špela Pretnar, Matjaž Vrhovnik, Mitja Dragšič … Med nastopajočimi so bili tudi Grubelnikov sin Maks, košarkar Sani Bečrović ter številni glasbeniki, ki so nato poskrbeli še za zabavno vzdušje. "Tako kot bi želel Drago Žur," je ponovil Rene Mlekuž.

Video: Ivica Kostelić, Mitja Dragšič in Matjaž Vrhovnik o Dragu Grubelniku

 

Drago Grubelnik (15. 1. 1976–17. 11. 2015)  | Foto:

Bil je smučarski sopotnik Koširja, Mlekuža, Kunca … Z omenjeno druščino se je leta 2001 v Schladmingu podpisal tudi pod zgodovinski dosežek. Tedaj se je v finale zavihtelo kar osem slovenskih slalomistov.

Drago je sicer svoje prve točke osvojil leta 1997, vsega nekaj mesecev po debitantskem nastopu v svetovnem pokalu, ki ga je zabeležil v Söldnu, kjer se je slabi dve desetletji pozneje nato tudi tragično končala njegova življenjska pot.

Drago Grubelnik | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Svojo najuspešnejšo sezono, 2001/2002, je kot 14. slalomist končal med prvokategorniki. Najboljši posamični rezultat pa je vknjižil 16. 1. 2000, ko je slalom v slovitem Wengnu končal na tretjem mestu. Skupno je zbral 11 uvrstitev med deseterico svetovnega pokala, trikrat je nastopil na olimpijskih igrah in bil na dveh svetovnih prvenstvih. Kariero je končal leta 2008, v zadnjih letih pa je deloval kot trener v bolgarski smučarski reprezentanci.

Umrl je 17. novembra 2015 pri Söldnu. Zanj je bil usoden oster (sedmi) ovinek ceste med Rettenbachom in Sölnom na nadmorski višini 2.455 metrov, od koder je vozilo zgrmelo kar 270 metrov globoko in pristalo na skalnati ravnini.
Sportal Žan Kranjec z "dovoljenjem" za stopničke
Sportal Zadnji Vitranc Marcela Hirscherja?
Žan Kranjec
Sportal Je kdo videl domače vitranške junake?
top 3
Sportal Smučarski protest z dobrodelnim prizvokom
Ne spreglejte