Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 3. 2019,
16.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

pokal Vitranc Kranjska Gora svetovni pokal Aleš Vidic Marcel Hirscher Marcel Hirscher Žan Kranjec Žan Kranjec

Petek, 8. 3. 2019, 16.19

5 let, 1 mesec

Pred 58. Pokalom Vitranc

Zadnji Vitranc Marcela Hirscherja?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

Medtem ko je za kranjskogorske smučarske delavce ključni izziv ohranjanje trdne snežne površine v pomladnih razmerah, pa (vele)slalomska elita pred pokalom Vitranc tega vidi v napadu na enega od najboljših smučarjev vseh časov Marcela Hirscherja. Zanj bi lahko bili tekmi ob koncu tedna, na katerih bi lahko potrdil že osmi veliki globus, zadnji podkorenski.

"Trdo je, trdo je," je ob udarjanju z lopato ob ledeno snežno podlago na tekmovalnem poligonu v Podkorenu zatrjeval predstavnik garde izkušenih kranjskogorskih smučarskih delavcev. Tudi šef moškega dela svetovnega pokala Marcus Waldner je po bočnem drsenju po progi, med katerim mu je nekajkrat pošteno zatreslo smuči, zgolj zadovoljno pokimal. "Ni še konec. Še zdaleč ne," je ob tem hitel pripovedovati vodja tekmovanja Aleš Vidic in z nasmehom dodal, da ob visokih temperaturah tudi led ne ostane večno leden.

Sportal Žan Kranjec z "dovoljenjem" za stopničke

Brez učbenika

Četrtkovo deževje je bilo nekoliko močnejše od pričakovanj, a tekmi ob koncu tedna nista ogroženi. "V snegu je veliko vode. Progo smo štirikrat polili mi, dvakrat pa še narava," je ob pogledu na že pred kosilom postavljeno progo dejal Vidic in članom svoje ekipe potrdil sobotno jutranjo akcijo. "Z vodnimi cevmi in soljo se bomo podali na progo in jo še pred ogledom zgladili. Nato pričakujemo želeno snežno reakcijo. Veste, to so postopki, za katere ne obstaja učbenik. Vsak teren, vsaka tekma in vsak dan je poglavje zase. Treba se je prilagajati in predvidevati," je še dodal.

Brez neznank

Odločitev za odpoved petkovega uradnega preizkusa terena se je izkazala za pravilno. Tudi smučarji so jo sprejeli s polnim razumevanjem. Nekateri so se odločili za trening na lučaj oddaljeni progi pod sedežnico, drugi za prost dan, tretji za lažjo kondicijsko vadbo. "Najboljši so tukaj tekmovali že velikokrat, zato nad nepoznavanjem terena ne bodo negodovali," je pristavil trener slovenske vrste Klemen Bergant, zadovoljen, da je s prvim slovenskim adutom Žanom Kranjcem mir našel v nekaj kilometrov oddaljeni nastanitvi.

Marcel Hirscher: favorit št. 1. | Foto: Getty Images Marcel Hirscher: favorit št. 1. Foto: Getty Images

Zaključna žogica za veliki globus

Kranjec tokrat spada v širši krog favoritov, česar se, vsaj sodeč po smelih izjavah, tudi dobro zaveda. A čeprav je čvrst člen veleslalomske elite, mu je jasno, da so na izvedbeni ravni v zadnjih sezonah zavoj pred ostalimi vendarle svetovni prvak Henrik Kristoffersen, Francoz Alexis Pinturault ter predvsem izjemni Avstrijec in vnovič prvi favorit Marcel Hirscher, ki bi si lahko prav v Kranjski Gori zagotovil že rekordni osmi veliki kristalni globus, medtem ko pa je za mala v obeh tehničnih disciplinah v svoji vitrini že lahko pripravil prostor. Z dvajsetimi globusi bi izenačil tudi dosežek Lindsey Vonn, a ob dopisu, da ima v Američanka "zgolj" štiri velike.

Kranjskogorski mojster, ki ni iz Kranjske Gore

Kar pet od zadnjih šestih tekem v Kranjski Gori je dobil Hirscher. Prav tukaj je leta 2008 v družbi Manfreda Moelgga in Ivice Kostelića prvič v svetovnem pokalu stopil na oder za zmagovalce. Skupno ima pod Vitrancem šest zmag in kar 14 uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Vseeno pa to v njegovi blesteči karieri pomeni "le" osem- oziroma 10-odstotni delež. Na svojem računu ima namreč solnograški šampion, ki je pretekli teden dopolnil 30 let, že 68 zmag ter 137 uvrstitev med najboljšo trojico. Mimogrede, na le 241 tekmah.

Stari znanec Kranjske Gore. | Foto: Sportida Stari znanec Kranjske Gore. Foto: Sportida

Še zadnjič?

"Ne vem, ali se bom prihodnje leto še vrnil kot aktivni tekmovalec," je na novinarski konferenci ob koncu lanskega pokala Vitranc dejal Hirscher. Deja vu. S podobnimi besedami je sedmo silo naslavljal tudi leto pred tem. V obeh primerih se je vrnil. A namigi, da bi utegnil tokrat ponoviti izjavo, a poskrbeti za drugačen epilog, so v zadnjem obdobju vse glasnejši. Sam molči in bo o morebitni upokojitvi verjetno molčal še nekaj časa. A boljši poznavalci razmer vedo povedati, da se vse bolj zapira vase, umika in vse težje motivira za predajanje tekmovalnemu ritmu.

Še dovolj goriva za novo sezono? | Foto: Sportida Še dovolj goriva za novo sezono? Foto: Sportida

Stalno na robu meja

Večkratni svetovni in olimpijski prvak po letih še zdaleč ne spada v smučarski pokoj. Tudi ob njegovi ravni smučanja se puščice tekmecev praviloma lomijo ob njegovem telesu. Še vedno je vrhunsko pripravljen, predvsem pa se ob najbolj dovršenem logističnem sistemu in najboljši opori proizvajalca, reprezentance ter podpornikov zna spuščati v svoj šampionski trans. V njem je ob izklapljanju okolice skoraj do skrajnosti preučil svoje meje, ki se jim z neverjetno zagnanostjo ter sodobnim in gibčnim smučanjem približuje v veliki večini zavojev. A za vse to je potreben tudi izjemen psihološki vložek. Mnogi dvomijo o tem, da je 30-letni očka tudi ob naveličanosti spremljajočega "cirkusa" vse to še pripravljen početi.       

Program pokala Vitranc in slovenska zasedba

Sobota, 9. marec (Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Borut Božič)
9.30 veleslalom - 1. vožnja
12.30 veleslalom - 2. vožnja

Nedelja, 10. marec (Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Borut Božič, Aljaž Dvornik, Jakob Špik, Tijan Marovt)
9.30 slalom - 1. vožnja
12.30 slalom - 2. vožnja
Žan Kranjec
Sportal Je kdo videl domače vitranške junake?
top 3
Sportal Smučarski protest z dobrodelnim prizvokom
Sportal Več stopinj kot domačih smučarjev, toda ...
Petra Vlhova
Sportal Vlhova slavi zmago, Hrovatova z odlično finalno vožnjo do izida sezone
Ne spreglejte