Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
14.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

2

Natisni članek

veleslalom svetovni pokal Špindleruv Mlin Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Neja Dvornik Ana Bucik Meta Hrovat

Petek, 8. 3. 2019, 14.31

5 let, 1 mesec

Špindlerjev Mlin, veleslalom (ženske)

Vlhova slavi zmago, Hrovatova z odlično finalno vožnjo do izida sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

2

Petra Vlhova | Petra Vlhova je zmagovalka veleslaloma na Češkem. | Foto Getty Images

Petra Vlhova je zmagovalka veleslaloma na Češkem.

Foto: Getty Images

Zmagovalka veleslaloma v Špindlerjevem Mlinu na Češkem je Slovakinja Petra Vlhova, ki je za 11 stotink prehitela Viktorio Rebensburg. Na tretjem mestu je končala Mikaela Shiffrin. Edina Slovenka v finalu Meta Hrovat je z odlično drugo vožnjo napredovala z osmega mesta na peto, kar je njena najboljša uvrstitev v sezoni in druga najboljša v svetovnem pokalu.

Alpske smučarke so na Češkem opravile polovico predvidenega programa. Najbolj vedrega obraza je veleslalomsko preizkušnjo končala Petra Vlhova, ki je vodila že po prvi vožnji.

Slovakinja je v finalu hitro zapravila 48 stotink prednosti pred Viktorio Rebensburg, a v spodnjem delu pospešila in slavila z 11 stotinkami prednosti pred Nemko. Manj razpoložena je bil prva veleslalomistka sezone in tretjič zapored zmagovalka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin. Američanka je bila po polovici tekme na četrtem mestu, s skoraj sekundo in pol zaostanka za zmagovalko, a nato s prvim časom finala skočila na tretje mesto. Shiffrinova še ni potrdila malega veleslalomskega globusa, a ima pred zadnjo tekmo v Soldeuu pred Vlhovo 97 točk prednosti.

Meta Hrovat je končala na petem mestu, kar je njena druga najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu in najboljša v tej sezoni. | Foto: Getty Images Meta Hrovat je končala na petem mestu, kar je njena druga najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu in najboljša v tej sezoni. Foto: Getty Images

Na četrtem mestu je tokrat končala tretja po prvi vožnji Federica Brignone, takoj za njo se je zvrstila Meta Hrovat. Kranjskogorčanka je po polovici držala osmo mesto, nato pa odlično opravila s finalom (tretji čas) in napredovala za tri mesta. To je najboljša uvrstitev 21-letnice v tej sezoni in druga najboljša v svetovnem pokalu sploh. Višje je bila le januarja lani v Lenzerheideju, kjer je prvič stopila na zmagovalni oder (tretje mesto).

Trening se je obrestoval

Hrovatova je bila po koncu veleslaloma zelo zadovoljna. "Vedno bi bilo sicer lahko bolje, danes prva vožnja ni bila dobra, a na splošno sem s pristopom in s tem, da sem uspela iz tekme potegniti tak rezultat in takšne vožnje zelo zadovoljna. Po finalni vožnji nisem imela zelo dobrega občutka. V cilju nisem točno vedela, kam sodim s to vožnjo. Ob pogledu na čas sem bila malo presenečena, a zelo zadovoljna. To, da smo že prej trenirali tu, je pomagalo, da se navadiš na kakšen način smučati na različnih delih proge. To je samo dodaten plus. Vesela sem, da smo prišli na trening sem že prej," je povedala 21-letna smučarka.

Denis Šteharnik je bil po koncu tekme zelo zadovoljen. | Foto: Sportida Denis Šteharnik je bil po koncu tekme zelo zadovoljen. Foto: Sportida

S predstavo slovenske smučarke je bil razumljivo zelo zadovoljen tudi slavni trener Denis Šteharnik. "Zelo dobro! Že en teden prej smo prišli sem, to smo izkoristili za trening. Meta je lahko razmišljala in se privajala na teren, to je znala tudi zelo dobro izkoristiti. Najbolj všeč mi je, da je bila bolj konkurenčna v ravnih delih, kjer smo prej imeli težave. Najbolj vesel sem tega napredka, da napreduje in sestavlja vse dele proge, tako da bo lahko konkurenčna na vseh terenih, strmih ali ravnih. Tega sem zelo vesel. Rezultat je zelo veliko vreden, ker ga je dosegla taktično, analitično in ne tako kot mogoče lani ali predlani, ko je kakšen rezultat dosegla, ko se je dobesedno vrgla po progi. Če je šlo, je šlo, če ni šlo, ni šlo. Zdaj trenira bolj z glavo, na zavednem nivoju in rezultat je plod njenega trdega dela in razmišljanja, analitičnega pristopa in tega sem zelo vesel," je bil po tekmi presrečen Šteharnik.

Dvornikova in Bucikova prepočasni za finale

Preostali Slovenki Neja Dvornik in Ana Bucik sta bili prepočasni za finale. Dvornikova je zaostala malo manj kot pet sekund in končala kot 42., Bucikova pa je s +5.33 zasedla 48. mesto.

V soboto še slalom

V soboto v Špindlerjevem mlinu sledi še ženski slalom. Nastopile bodo štiri Slovenke. Ob Hrovatovi še Maruša Ferk, Ana Bucik in Neja Dvornik

Špindlerjev Mlin, veleslalom, finale:

 

 

Špindlerjev Mlin, veleslalom, 1. vožnja:

 

Preberite še:

kolaz
Sportal Uspelo jim je nekaj posebnega #top10
Sportal Več stopinj kot domačih smučarjev, toda ...
Frida Hansdotter
Sportal Olimpijska prvakinja se poslavlja
Ilka Štuhec
Sportal Dvojna negotovost Ilke Štuhec
Rosa Hutor
Sportal Nič ne bo, v Rusiji odpovedali tudi nedeljsko tekmo
Ne spreglejte