Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 3. 2019,
13.44

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

Pjongčang 2018 svetovni pokal Frida Hansdotter

Sreda, 6. 3. 2019, 13.44

5 let, 1 mesec

FRIDA HANSDOTTER

Olimpijska prvakinja se poslavlja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
Frida Hansdotter | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ena najboljših slalomistk zadnjega desetletja, Švedinja Frida Hansdotter, je napovedala, da bo prihodnji teden njen zadnji tekmovalni v dolgi in uspešni smučarski karieri.

Potem ko se je Italijan Werner Heel od smukaške druščine poslovil že pretekli teden v Kvitfjellu, je zdaj slovo od karavane svetovnega pokala napovedala še priljubljena Švedinja Frida Hansdotter, ki bo nastopila le še na tekmah v Spindleruvem Mlynu in Soldeuu. "V zadnjih 15 letih sem s smučanjem potovala po svetu, iskala skrajne meje, za katere se mi je zdelo, da ne obstajajo, in dosegla velike uspehe ter spoznala veliko ljudi. Rada imam smučanje in vedno bo del mojega življenja. Čas pa je, da se poslovim," napoveduje 33-letna aktualna olimpijska prvakinja v slalomu.

Frida Hansdotter | Foto: Sportida Foto: Sportida Kraljica v Zagrebu, kraljica v Pjongčangu

"Frida je bila moja kraljica," zveni refren priljubljenega hita hrvaške glasbene skupine Psihomodo pop. To pesem so zagrebški prireditelji slaloma svetovnega pokala redno predvajali, ko se je med količke na Sljemenu podala Frida Hansdotter. "Ne vem, kaj pesem pomeni, a ime sem slišala," je priznala Skandinavka.

Kot kaže, je bila pesem preroška, saj je Frida postala slalomska kraljica. V sezoni 2015/16 je namreč osvojila slalomski kristalni globus svetovnega pokala, lani pa je bila na olimpijskih igrah v Pjongčangu okronana še za olimpijsko slalomsko kraljico.

Ob dveh največjih uspehih kariere se specialistka za tehnični disciplini lahko pohvali še s štirimi zmagami svetovnega pokala, kar 35 uvrstitvami na stopničke, štirimi kolajnami na svetovnih prvenstvih (ena srebra in tri bronaste) ter skupno štirimi odličji v svetovnem pokalu.

Trenutno sedma smučarka svetovnega pokala, četrta slalomistka in deseta veleslalomistka, ki je 13. decembra dopolnila 33 let in v svetovnem pokalu nastopa od leta 2004, namerava nastopiti še na štirih tekmah. Najprej v tehničnem koncu tedna na Češkem, nato pa še v velikem finalu svetovnega pokala. Tam bi se lahko vključila tudi v boj za slalomski bron, čeprav njen zaostanek za Švicarko Wendy Holdener znaša 123 točk, medtem ko imata Mikaeli Shiffrin in Petra Vlhova že neulovljivo prednost.

Žan Kranjec in Štefan Hadalin
Sportal Kranjca in Hadalina tudi 18 stopinj Celzija nad ničlo ne bi smelo skrbeti
top 3
Sportal Smučarski protest z dobrodelnim prizvokom
Ilka Štuhec
Sportal Dvojna negotovost Ilke Štuhec
Ne spreglejte