Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
16.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

svetovni pokal Kranjska Gora Klemen Bergant Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec pokal Vitranc

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 16.55

5 let, 1 mesec

PRED POKALOM VITRANC

Kranjca in Hadalina tudi 18 stopinj Celzija nad ničlo ne bi smelo skrbeti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Žan Kranjec in Štefan Hadalin | Štefan Hadalin in Žan Kranjec: osrednja aduta slovenske reprezentance na 58. pokalu Vitranc. | Foto Sportida

Štefan Hadalin in Žan Kranjec: osrednja aduta slovenske reprezentance na 58. pokalu Vitranc.

Foto: Sportida

Glavni trener moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant še sestavlja slovensko ponudbo za bližajoči se pokal Vitranc, v Podkorenu pa medtem kljub visokim temperaturam brez večjih dvomov pripravljajo progo za tradicionalni domači smučarski tekmi svetovnega pokala.

Pred dnevi se je živo srebro na vrhu veleslalomske strmine podkorenskega poligona povzpelo celo do 18 stopinj Celzija. Tudi noči v Zgornjesavski dolini niso tako hladne, kot bi si na Gorenjskem v začetku marca želeli. Predvsem v zgornjem delu smučišča se temperature le redko spustijo pod ledišče. Vseeno pa tradicionalni pokal Vitranc, ki bo z moškima veleslalomom in slalomom na sporedu v soboto in nedeljo, ne bi smel biti ogrožen. To sta ob koncu tedna družno ugotovila tudi vodja tekmovanja in tekmovalnega odbora Aleš Vidic ter koordinator moškega dela svetovnega pokala pri Mednarodni smučarski zvezi Emmanuel Couder, ki je pred potjo v Soldeu obiskal Kranjsko Goro.

Januarska setev, marčevska žetev

Vremenske razmere so sicer znova postregle z velikim izzivom, a se v Podkorenu zanašajo na kakovostno bazo, ki so jo pripravili pred svetovnim prvenstvom smučarjev invalidov. Takrat so v podlago vbrizgali večje količine vode, nato pa progo še večkrat polili. Nazadnje so se na vitranško strmino s cevmi podali v soboto po uradnem zaprtju proge za rekreativne smučarje. "Izkušnje so pokazale, da smo lahko vse do marca mirni, če prepotrebno bazo pripravimo januarja," poudarja Vidic in dodaja, da baza poveča kakovost rekreativnega smučanja, obenem pa odločilno pripomore k dobri sklepni pripravi tekmovalnega terena.

Kljub pomladnim temperaturam so v Podkorenu odločni: Proga bo kakovostno pripravljena. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kljub pomladnim temperaturam so v Podkorenu odločni: Proga bo kakovostno pripravljena. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prilagajanje vremenu

"Vremenske razmere so daleč od idealnih, a proga je kakovostno pripravljena in ustreza kriterijem svetovnega pokala. Zdaj se iz dneva v dan prilagajamo naravi. Ta nam ob jasnih nočeh pomaga z delovanjem radiacije. Proge verjetno ne bomo več polivali. Pričakujem nekaj dežja, ki pa ne bi smel biti pretirano škodljiv. Če bo zapadlo kaj snega, ga bomo z bočnim drsenjem odstranili. Negotovosti torej ni. Smo optimisti," o najbolj občutljivem delu priprave terena pojasnjuje Aleš Vidic, ki je štafetno palico vodje tekmovanja pred leti prevzel iz rok Janeza Šmitka.

Borut Božič: po mladinskem svetovnem prvenstvu še druga priložnost v svetovnem pokalu. | Foto: MaPa Borut Božič: po mladinskem svetovnem prvenstvu še druga priložnost v svetovnem pokalu. Foto: MaPa Glavna aduta Hadalin in Kranjec

Pred zaprtjem proge so teren večkrat preizkusili tudi slovenski smučarji. Na treningu so se jim pridružili Italijani, Hrvati in del francoske ter avstrijske ekipe. Gre za ekipe, s katerimi Slovenci večkrat trenirajo med sezono, tako da gre za svojevrstno vračanje dolgov. Glavni trener Klemen Bergant ob tem še ni dokončno določil postave za tekmi ob koncu tedna. Povsem jasno je, da bosta tako v veleslalomu kot slalomu nastopila glavna aduta Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Dva štarta se obetata tudi 18-letnemu Borutu Božiču, v slalomu pa bosta priložnost najverjetneje dobila še Tijan Marovt in Jakob Špik.

Sportal Udarni dvojec slovenskega smučanja

Trening in počitek

In kako sta na domači vrhunec sezone pripravljena osrednja aduta reprezentance?  "Pri obeh se pozna utrujenost, zato bo pomemben počitek. Tekmovati za 25. mesto ali pa se boriti za najvišja mesta sta dve povsem različni dimenziji. Tekme, na katerih kandidiraš za najvišja mesta, terjajo več energije. Žan je tega zdaj že nekoliko navajen, za Štefana je bilo to nekaj novega. Dolgo mu je pomagal adrenalin, ki pa je po tekmi v Banskem padel. Po vrnitvi smo opravili nekaj treningov v Kranjski Gori. Sledil je počitek, teden pa sta začela vsak pri svojem kondicijskem trenerju," odgovarja trener Bergant, ki končno piljenje forme načrtuje bodisi v Podkorenu (proga pod sedežnico) bodisi v bližnjem Trbižu.

Program pokala Vitranc

Sobota, 9. marec 
9.30 veleslalom - 1. vožnja
12.30 veleslalom - 2. vožnja

Nedelja, 10. marec 
9.30 slalom - 1. vožnja
12.30 slalom - 2. vožnja
Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec brez dodatne domače tekme
Štefan Hadalin
Sportal "Še enkrat bi se prijel za glavo, a si nič ne očitam"
Žan Kranjec
Sportal Pokal Vitranc kljub visokim temperaturam ni ogrožen
Ne spreglejte