Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 3. 2019,
9.40

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

1

Natisni članek

Meta Hrovat Ana Drev Martin Čater poškodba Crans Montana svetovni pokal Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Torek, 5. 3. 2019, 9.40

5 let, 1 mesec

Deset dni po poškodbi

Dvojna negotovost Ilke Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,41

1

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec v zadnjih metrih pred poškodbo | Foto Getty Images

Ilka Štuhec v zadnjih metrih pred poškodbo

Foto: Getty Images

Svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec se je po poškodbi kolena že vrnila v telovadnico, ob tem pa bo še slab mesec živela v negotovosti glede morebitne operacije. Krepko prej pa bo jasno, ali bo kljub poškodbi osvojila smukaško kolajno svetovnega pokala.

Deset dni je minilo od smukaškega padca najboljše slovenske alpske smučarke zadnjih let Ilke Štuhec na tekmi svetovnega pokala v Crans Montani, kjer je pristala v zaščitnih mrežah. Zdaj je jasno, da si je pri tem natrgala zadnjo križno vez levega kolena, medtem ko je sprednja križna vez, zaradi katere je pred letom ostala brez olimpijskih iger v Pjongčangu, ostala nepoškodovana.

Na desnem kolenu je utrpela zgolj močno kostno udarnino, ki naj ne bi bila dolgoročno problematična. Še vedno se giblje s pomočjo bergel, na levi nogi ima opornico, vseeno pa jo je pot že zanesla v telovadnico oziroma njej dobro poznano fizioterapevtsko sobo, kjer ohranja predvsem ustrezno pripravljenost zgornjega dela telesa.  

Ilka Štuhec: v štartni hišici znova v sezoni 2019/20. | Foto: Getty Images Ilka Štuhec: v štartni hišici znova v sezoni 2019/20. Foto: Getty Images

Operacija: da ali ne?

Ob koncu tedna se 28-letna štajerska policistka, ki je zaprosila za medijski mir, odpravlja na zdravniški pregled v Basel, kamor se bo v prihodnje še večkrat vrnila. Po zagotovilih iz njenega tabora naj bi bilo v enem mesecu dokončno jasno, ali bo potrebna operacija ali ne. Če se ji bo po zaslugi opornice resnično izognila, kar je sicer v objavi na družbenih omrežjih že najavila, se bo precej skrajšal proces rehabilitacije.

V tem primeru bi se že poleti lahko vrnila na smuči, morebiti opravila celo tradicionalni sklop snežnih priprav v Čilu in se v karavano svetovnega pokala vrnila ob koncu novembra v Lake Louisu. Na podlagi preteklih izkušenj pa je jasno, da si konkretnih rokov ne bo postavljala in zaradi njih silila z glavo skozi zid.

Žan Kranjec in Štefan Hadalin
Sportal Kranjca in Hadalina tudi 18 stopinj Celzija nad ničlo ne bi smelo skrbeti

Še vedno v "boju" za kolajno

Po nedavni odpovedi smuka v Sočiju Štuhčeva ostaja tudi v boju za bronasto kolajno smukaškega seštevka svetovnega pokala za sezono 2018/19. Do usodnega padca je namreč na predhodnih šestih tekmah zbrala 343 točk, kar jo pred finalnim smukom v Soldeuu še vedno uvršča na tretje mesto. Z domačega naslanjača bo tako opazovala, ali jo bo 13. marca kateri od dveh zasledovalk uspelo prehiteti.

Povsem realne možnosti za to ima predvsem Avstrijka Stephanie Venier, ki po zmagi v Garmisch-Partenkirchnu in petem mestu v Crans Montani zaostaja tri točke. To pomeni, da bi pred Štajerko skočila že ob uvrstitvi med petnajsterico. Nemka Kira Weidle pa zaostaja 65 točk, kar pomeni, da bi morala na zadnji smukaški preizkušnji sezone osvojiti prvo ali drugo mesto.

Tina Robnik in Ilka Štuhec | Foto: Vid Ponikvar Tina Robnik in Ilka Štuhec Foto: Vid Ponikvar Visok slovenski davek

Ilka Štuhec še zdaleč ni edina Slovenka, ki jo je zajel pravi cunami poškodb. Že pred njo se je sezona predčasno končala za Ano Drev, ki si je januarja na treningu strgala križno vez, natrgala stransko vez in poškodovala oba meniskusa levega kolena. Med svetovnim prvenstvom v Aareju si je Martin Čater strgal križno vez in poškodoval meniskus levega kolena. Bolje jo je odnesel Klemen Kosi, ki si je ob decembrskem padcu "zgolj" zlomil nos in poškodoval ličnico. V znamenju vračanja po poškodbi pa sezona 2018/19 mineva tudi za Tino Robnik.

Martin Čater
Sportal "Ko je v kolenu počilo, sem vedel, da je vsega konec"
Ana Drev
Sportal SP na berglah: v glavi ostaja vrhunska smučarka

V ženski konkurenci le Meta Hrovat?

Prav zaradi poškodb (in tudi slabših sezon nekaterih smučarjev) bo slovenska zastopanost v finalu svetovnega pokala v Soldeuu skromnejša. V moški konkurenci bodo v Andoro zanesljivo potovali Klemen Kosi, Boštjan Kline (oba v superveleslalomu), Žan Kranjec (veleslalom) in Štefan Hadalin (slalom). Precej bolj osiromašena bo ženska odprava.

Lahko se zgodi, da bo slovenske barve branila le Meta Hrovat, ki je na varni strani točk tako v veleslalomu kot tudi slalomu. V drugem ji sicer pot v finale zagotavlja tudi status mladinske svetovne prvakinje. Ob koncu tedna si bo preboj med najboljših 25 slalomistk na tekmi v Spindleruvem Mlynu skušala izboriti še Maruša Ferk (trenutno je 27.), medtem ko bi Ana Bucik (40.) za finalno vozovnico na Češkem potrebovala slalom kariere.

Rosa Hutor
Sportal Nič ne bo, v Rusiji odpovedali tudi nedeljsko tekmo
Ne spreglejte