Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 2. 2019,
10.44

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

Natisni članek

Aare 2019 Ana Drev Meta Hrovat

Četrtek, 14. 2. 2019, 10.44

5 let, 2 meseca

ANA DREV

SP na berglah: v glavi ostaja vrhunska smučarka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12
Ana Drev | Foto Sportida

Foto: Sportida

"V mojih mislih je rehabilitacija profesionalnega športnika," med spremljanjem svetovnega prvenstva v Aareju iz domače dnevne sobe sporoča Ana Drev, ki bo odločitev o (ne)nadaljevanju smučarske kariere dokončno sprejela med dolgotrajno rehabilitacijo.

Petra Vlhova
Sportal Petra Vlhova je poskrbela za prvi "poraz" Ilkinega letala

Ko je pred dvanajstimi leti Aare nazadnje gostil svetovno prvenstvo, je slovenske barve branila tudi Ana Drev. Prvenstva nima v pretirano lepem spominu, zato si je obetala drugo priložnost. A potem ko si je pred dobrimi petimi tedni huje poškodovala desno koleno, je obsojena na spremljanje prvenstva z domačega naslanjača. "Že ob televizijskem gledanju Zlate lisice sem se sprijaznila s tem, da me ni zraven. Ni preprosto, a tako pač je. Vseeno spremljam vse tekme in se veselim slovenskih uspehov. Ker pač izhajam iz tega športa in te reprezentance, se me odlični dosežki še posebej dotaknejo," odličji Ilke Štuhec in Štefana Hadalina pozdravlja 33-letna reprezentantka iz Šmartnega ob Paki.

"Meta? Izjemen potencial."

Prav danes bo z ženskim veleslalomom na sporedu njena disciplina. "Dekleta so mi sporočila, da v Aareju močno dežuje. Težave povzroča tudi močan veter. Ključno vlogo bo odigrala priprava proge. Že lani nam je v finalu svetovnega pokala težave povzročal močan veter," pravi Drevova, ki o konkretnem dometu Mete Hrovat ne govori, je pa prepričana, da je z njo slovensko smučanje dobilo tekmovalko prihodnosti. "Ona je izjemen kaliber. Odlična smučarka. Velik potencial. Res je, letos so težave z gležnjem zavrle njen razvoj, a le kratkoročno. Prepričana sem o tem, da jo čaka lepa kariera. V prihodnosti se ji morajo sestaviti le še vsi delčki," o 13 let mlajši sotekmovalki pripoveduje Drevova.

Med SP 2019 je le televizijska gledalka. | Foto: Sportida Med SP 2019 je le televizijska gledalka. Foto: Sportida Tedni z berglami se vlečejo v nedogled

In kakšno je trenutno stanje Ane Drev, ki si je v začetku leta na treningu strgala križno vez, natrgala stransko vez in poškodovala oba meniskusa levega kolena? "Joj, tedni z berglami se vlečejo v nedogled. V oporo mi bodo vsaj šest tednov. Ni prijetno. Če namreč po poškodbi nisi na berglah, se koleno hitreje celi in je prekrvavljeno. Jaz pa ga zaradi poškodbe meniskusov ne smem obremenjevati. Niti stopiti ne smem na tla. A ko bo to obdobje končano, se bo moje stanje drastično izboljšalo," pripoveduje izkušena olimpijka, ki bo osrednji del rehabilitacije opravila v Zrečah.

Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec: Hirscher malokdaj ponudi priložnost #video

Tolažilna misel: lahko bi bilo slabše

Kljub novi hudi poškodbi, ki terja dolgotrajno rehabilitacijo, pa dolgoletno veleslalomsko prvokategornico vendarle miri misel, da tokratna smučarska nezgoda ne bo pustila dolgotrajnih posledic. "Sprva sem bila v šoku. Zavedala sem se, da gre za hujšo poškodbo, a bolečine so bile drugačne kot ob predhodnih dveh poškodbah. Bala sem se hujšega, recimo poškodbe hrustanca in stranskih vezi. Na koncu sem jo torej še dobro odnesla. Tudi meniskusa so zgolj zašili. Rehabilitacija bo dolga in težka, a dolgoročno na moje življenje to ne bo vplivalo," pripoveduje najbolj izkušena članica slovenske smučarske reprezentance.

Kariero Ane Drev so zaznamovali številni padci. | Foto: Sportida Kariero Ane Drev so zaznamovali številni padci. Foto: Sportida

Zamrznjeno vprašanje (ne)nadaljevanja kariere

Smučarska javnost jo je zaradi nove poškodbe, tekmovalnega staža in predhodnih namigov o eni od zadnjih sezon že "poslala" v smučarski pokoj. Sama se z vprašanji o upokojitvi trenutno ne obremenjuje. Še več, v proces rehabilitacije je povsem zavestno vstopila kot aktivna smučarka. "Želim rehabilitacijo vrhunskega smučarja. To želim opraviti na vrhunski ravni. Ne bom popuščala. Ne želim si kadarkoli očitati posledic, ki bi nastale zaradi tega, ker rehabilitacije ne bi opravila stoodstotno. Verjamem pa, da se bodo vmes razjasnile tudi moje misli o odločitvi glede prihodnosti," pojasnjuje smučarka, ki se je dvakrat v karieri zavihtela tudi na stopničke svetovnega pokala, na štartu pa je nazadnje stala 28. decembra na Semmeringu.

Čater uspešno operiran

Prav danes pa je v ljubljanskem UKC operacijo prestal tudi slovenski smukač Martin Čater, ki si je na uradnem treningu smuka v Aareju strgal križno vez in poškodoval meniskus levega kolena. "Dr. Marko Macura je s posegom zadovoljen, 26-letnega Celjana čaka dolga rehabilitacija," sporočajo iz SZS.

Martin Čater
Sportal "Ko je v kolenu počilo, sem vedel, da je vsega konec"

Brez SP tudi Tina Robnik

Poleg Drevove na štartu veleslaloma svetovnega prvenstva ne bo niti Tine Robnik. Lučanka se je namreč po marčevski poškodbi kolena na nedavni Zlati lisici vrnila v tekmovalne obrate. Kljub drugačnim namigom v Aare ni potovala, saj so se v slovenski reprezentanci raje odločili, da se pripravi na preostale tekme sezone. Te dni trenira v Kranjski Gori.
aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo
Sportal Zlati Ilki Štuhec se je odvalil kamen od srca #video
Štefan Hadalin
Sportal Štefan Hadalin in njegov užitek na "replay"
Ne spreglejte