Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
13. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher Aare 2019 Žan Kranjec Žan Kranjec

Sreda, 13. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

INTERVJU: ŽAN KRANJEC

Žan Kranjec: Hirscher malokdaj ponudi priložnost #video

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

"Če boš čakal na popolno počutje, boš hitro ostal brez tekem," ob pripravah na veleslalom in slalom svetovnega prvenstva v Aareju, kjer sta za slovensko veselje poskrbela zlata Ilka Štuhec in srebrni Štefan Hadalin, razmišlja močan adut moške reprezentance Žan Kranjec.

Veleslalomski prvokategornik Žan Kranjec bo v Aareju nastopil že na svojem četrtem svetovnem prvenstvu. Dobro izhodišče je imel sicer že predlani v St. Moritzu, v Aare pa je pripotoval kot član elitne sedmerice in eden od zgolj dveh zmagovalcev veleslalomske tekme v sezoni 2018/19. Dobil je preizkušnjo v Saalbachu. Na preostalih štirih veleslalomih pa je bil zmagovalec Marcel Hirscher. "Kolajna je dosegljiva, a z njo nisem obremenjen," pravi 27-letni Bukovčan, katerega misli so predvsem pri petkovem veleslalomu, čeprav si lahko, če sodimo po rezultatih sezone, veliko obeta tudi od nedeljskega slaloma.

Petek bo dan d za Žana Kranjca. | Foto: Getty Images Petek bo dan d za Žana Kranjca. Foto: Getty Images

Vas motijo vprašanja o kolajni?
Če me kdo vpraša, ali želim kolajno, seveda odgovorim pritrdilno. A kolajno želi vsak. Vprašanje pa je, ali so želje realne. V mojem primeru so. Vem pa, da se kolajne ne osvaja z besedami. Pomembna je pot do nje in ta je dolga. V športu ni nič zagotovljeno. Predvsem v tako močni konkurenci. V prvi vrsti zato raje kot o kolajni in rezultatih govorim o smučanju.

Ali kdaj poimensko razmišljate o konkurenci?
O imenih ne. Vsekakor pa o tem, kako se najboljši pripravljajo na nastope. Predvsem sem pozoren na tiste, pri katerih je iztržek na tekmi največji. Znova se vračam k sebi. Pomemben sem jaz, pomembno je moje smučanje. O konkurenci torej razmišljam le toliko, kolikor mi to koristi. Tudi jaz bi namreč rad bil tisti, ki zna izkoristiti vsako priložnost. Tej ravni se približujem. Nisem pa še povsem tam.

Žan Kranjec | Foto: Sportida Foto: Sportida Redko mine pogovor z vami, ne da bi se vanj prikradel Marcel Hirscher. Tokrat se lotimo vprašanja z druge strani. Kaj vse ima na voljo on, česar vi nimate?
V slovenskem taboru imamo kar nekaj področij na visoki ravni. Delamo dobro. No, on ima vse na najvišji ravni. Za vse je poskrbljeno. To seveda ne zmanjšuje njegove smučarske kakovosti, psihološke trdnosti in delovne pripravljenosti. Jasno, že tukaj je korak pred preostalimi. Če pa dodamo, da zanj dela celoten Atomic, močna avstrijska reprezentanca, smučarsko središče Reiteralm … Zanemariti ne gre niti njegove logistike. Če je le mogoče, namreč potuje z zasebnim helikopterjem ali letalom. S tem prihrani veliko časa in energije.

Vseeno ste ga že premagali. Takrat ste si seveda zaželeli, da to ne bi bil enkraten dogodek …
Upam in verjamem, da se bo še kdaj ponovil podoben trenutek. Zagotovil ni. Marcel Hirscher malokdaj ponudi priložnost za zmago. Ko jo, jo je treba izkoristiti. A ponavljam, v prvi vrsti moram razmišljati o sebi.

Štefan Hadalin
Sportal Štefan Hadalin in njegov užitek na "replay"

S kakšnimi mislimi boste v petek stopili pred štartno paličico?
Na smučeh se, z izjemo zdravstvenih težav v zadnjem obdobju, počutim dobro. Sem samozavesten in pripravljen tako, kot sem si pred sezono zamislil. Hrabri me tudi nekaj dobrih rezultatov, med katerimi je tudi prva zmaga. To mi daje psihološko mirnost. Želim si le še nekaj dobrih zadnjih treningov, na katerih bi osvojil tukajšnji sneg.

Kakšen tip tekmovalca ste pred štartom?
Gre le za različne tehnike, ki smučarja pripeljejo do želene agresivnosti na progi. Vsekakor nisem tisti, ki pred štartom vidno, torej pred očmi vseh, sproža jezo. Mnogi moji tekmeci vpijejo, renčijo … Jaz nisem tisti, ki daje vtis nekoga, ki bo pregriznil prva vrata. Svoje misli usmerjam v taktiko nastopa. Ob tem tudi sam postajam agresiven. Odrivam zavore. Moj mirni obraz je torej lahko tudi zavajajoč. Vedno čutim napetost. Če je ne, je nekaj narobe.

Kakšno pa je vaše idealno jutro pred tekmo?
Nerad se zanašam na dan oziroma na svoje počutje. Zakaj? Če boš čakal na popolno počutje, boš hitro ostal brez tekem. Vsaka tekma je priložnost. Treba jo je izkoristiti. Ne glede na dan, je pomembno, da zaupam sebi in opremi. Do tega pridem s treningi in tekmami. Jutro pa … Pomembna je mirnost, dober zajtrk … Dobro mi dene tudi kakšen sproščen pogovor. Menim namreč, da ni dobro, če si vse od jutra do štarta osredotočen na nastop. Nemogoče je biti deset ur osredotočen na tekmo.

Bo v Aareju drugače? Je bilo v Pjongčangu drugače?
V Pjongčangu sem čutil neki notranji nemir. Lahko bi dejal tudi manjšo zavoro. Če si namreč še tako dosledno dopovedujemo, da gre le za eno tekmo, pa preprosto čutimo, da je v igri nekaj več. Nisem se znal povsem sprostiti. Upam, da bo v Aareju drugače. V spomin bom poskušal priklicati spomin na najboljše tekme. Zdaj imam tudi že kar nekaj izkušenj z velikih tekmovanj, ki mi lahko pridejo prav.

V sezoni 2018/19 je bil Žan Kranjec dvakrat uvrščen na 11. mesto v slalomu. | Foto: Sportida V sezoni 2018/19 je bil Žan Kranjec dvakrat uvrščen na 11. mesto v slalomu. Foto: Sportida Letos ste navdušili s slalomskim prebojem. Presenetljivim?
Da in ne. Že po osrednjem delu pripravljalnega obdobja, predvsem po treningih v Ushuaii, sem se dobro počutil na slalomskih smučeh. Sem pa ujetnik visokih štartnih številk. Odvisen sem od kakovosti proge, čeprav razmere ob mojih nastopih nikoli niso prav idealne. Vesel sem, da sem nekajkrat znal izkoristiti svojo priložnost. Ti rezultati so mi dali vedeti, da sem lahko konkurenčen tudi v slalomu.

V kateri disciplini pa bolj uživate? Kaj je večji izziv?
Vedno sem v veleslalomu čutil večji izziv. Ko se enkrat prebiješ med elitno sedmerico, tudi pred štartom čutiš večjo motivacijo. Štart z zavedanjem, da so dosegljive tudi stopničke, je vendarle nekaj posebnega. Motivacija je precej večja kot pa boj za točke. Vseeno sem znal biti v slalomu zelo osredotočen. Sledil je preboj, zato se bom v prihodnje na slalomske štarte podajal še bolj zagnano.

Zaradi vaših rezultatov se vam, kot pravi trener Klemen Bergant, počasi zapirajo vrata. Po njegovih besedah na treningih tujih reprezentanc pogosto niste več zaželeni. Čutite ta položaj?
Nisem v neposrednem stiku s trenerji. S tekmovalci se o tem ne pogovarjamo. So pa tudi meni prišle te informacije na uho. Naše možnosti treniranja so zmanjšane. Znajti se moramo sami. Nazadnje smo na dobre pogoje naleteli v Kranjski Gori.

Zdi se, da v ekipi uživate.
Res je. Okrog mene in Štefana Hadalina je zbrana dobra skupina strokovnjakov. Kakovostno delamo in se tudi dobro razumemo. Pomembno je, da si obdan z osebami, s katerimi se lahko pogovarjaš tudi o drugih temah. Ne le o smučanju. Je pa logično, da veliko pogovorov namenimo tudi smučanju. Navsezadnje je to naš poklic.

Ljudje vas poznajo izključno kot smučarja. Kot umirjenega in vljudnega reprezentanta. Pravi vtis? Poznamo pravega Žana Kranjca?
Do neke mere ga poznate. Ko govorim z novinarji, res poskušam biti prijazen in umirjen. Takšen tudi sem. A ko sem obdan s prijatelji ali družino, se znam tudi sprostiti. Všeč pa mi je, da imam kljub medijski pojavnosti tudi zasebno življenje.

Sportal Zlati Ilki Štuhec se je odvalil kamen od srca #video
Lindsey Vonn
Sportal Slovo dame, ki je spremenila smučarski šport
Ilka Štuhec medalja Aare 2019
Sportal Ilki Štuhec zlato letalo, predsedniku Pahorju umazan avto
Anja Zavadlav
Sportal Iz oči v oči s smučarko iz črno-belih časov, ki je pisala zgodovino
Ilka Štuhec
Sportal Skrivnost smukaških raket
Ne spreglejte