SiolNET. Sportal Zimski športi
5,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
POGOVOR S SVETOVNO PRVAKINJO ILKO ŠTUHEC

Ilki Štuhec zlato letalo, predsedniku Pahorju umazan avto

5,28

termometer

Ilka Štuhec medalja Aare 2019
Ilka Štuhec in Lindsey Vonn: osrednji junakinji nedeljskega dela SP 2019 Foto: Reuters

Z Ilko Štuhec, novo in staro svetovno prvakinjo v smuku, o šampionskem stopnjevanju, kvartopirskem pogledu, zmagovitem kriku, družbi Lindsey Vonn in obljubi predsednika Boruta Pahorja.

Ilka Štuhec Sportal Ilka je vedela že na štartu

Če bi čez 15 let dvakratni smukaški svetovni prvakinji Ilki Štuhec ponudili družinski izlet ter kot mogoči destinaciji navedli St. Moritz ali Aare, bi izbrala … "Uf, mi ne morete ponuditi kakšnega toplejšega kraja?" je v smehu odvrnila nosilka zlate kolajne s smukaškega svetovnega prvenstva. Tudi svojih zlatih odličij iz St. Moritza 2017 in Aareja 2019 ne želi primerjati med seboj. Gre za dve ločeni poglavji, dve pravljični zgodbi. V lesku prve se zrcali večletno garanje ob vseh težavah in po tekmovalnem razcvetu upravičevanje statusa prve smukačice sveta, v lesku druge pa z najboljšim smukom zime v najpomembnejšem trenutku trnova pot od poškodbe kolena do ponovne vrnitve na smukaški prestol.

"Znaš, imaš, smučaj!"

Kako zelo dobro in ostro zna potegnili ločnico in se osredotočiti na posamezno poglavje, je dokazala v nedeljo popoldne. Na smuku sezone. Ob pogovoru z njo nikakor nismo mogli mimo neverjetne osredotočenosti pred štartom. Tisti hladnokrvni kvartopirski pogled in kimanje, s katerim je jasno sporočala, da ve, v kaj se spušča. "Morda res še nikoli nisem stala tako vzravnano in odločno. A to se zgodi samo od sebe. O tem ne razmišljam. 'Znaš, imaš, samo smučaj,' sem si dejala. In … To je to," se spominja. In res. To je bilo to. Vrhunska smukaška predstava na izjemno hitrih smučeh, šolsko izpeljani neposredni zavoji, mirni skoki in pospeški v odločilnih delih. Vse do zmagovitega krika v ciljnem izteku.

Skok po zmago Skok po zmago Foto: Getty Images

Slutila, vedela …

Je že ob snemanju smuči slutila, da je bila predstava dovolj za zmago? "Da je tekma končana, nisem vedela. Jasno pa mi je bilo, da sem odlično odpeljala. Ko sem v glavi vrtela film vožnje, nisem pomislila na večje izgube časa. Poleg tega je bila moja prednost, predvsem če upoštevam dolžino smuka, kar precejšnja. Najprej sem videla številko ena, nato sem razbrala še prednost. 'Vav, morda pa bo dovolj,' sem si dejala," odgovarja Štuhčeva, ki je ob prihodu v cilj za 49 stotink sekunde prehitela poslavljajočo se zvezdnico Lindsey Vonn, nato pa se je med obe vrinila še Švicarka Corinne Suter. Po njenem nastopu se ji je od srca odvalil velik kamen.

Ilka Štuhec Foto: Reuters Ponosna, da je stala ob Lindsey Vonn

Ne skriva, da ji je godila družba Vonnove. Slovo s kolajno ji tudi odkrito privošči. "Pred dnevi jo je nekdo na novinarski konferenci vprašal, kako se podati na tekmo ob zavedanju, da nimaš možnosti za zmago. Mimogrede, skrajno neprimerno vprašanje. A Lindsey je na res lep način končala kariero. Uspela ji je še ena velika stvar na že tako velikanski športni poti. Lahko sem ponosna, da sem stala ob njej. Vesela sem, da mi je ob zmagi čestitala smučarka takšnega kova," pripoveduje "branikovka", ki je prejela tudi čestitki Tine Maze in Andree Massija. "Z velikim zadovoljstvom," komentira.

Pahorju "obljublja" umazan avto

Na daljavo je Štuhčevi čestital tudi predsednik države Borut Pahor. Ob tem ni pozabil na nedavno mariborsko obljubo. "Oh, seveda. Ob robu Zlate lisice mi je dejal, da mi bo umil avto. Upam, da je močno umazan," se je pošalila Štuhčeva in se ob pogovoru o prevoznih sredstvih nasmehnila tudi misli o uspešnosti zasebnega letala, ki jo je predpreteklo soboto iz Maribora popeljalo na Švedsko. Ob njej sta namreč sedeli tudi Mikaela Shiffrin in Wendy Holdener, ki sta v Aareju postali prvakinji v superveleslalomu in kombinaciji. "Tako smo se pač dogovorile. Haha. No, zdaj čakamo, kaj bo naredila še četrta potnica, to je Federica Brignone," o zlatem letalu pripoveduje Ilka.

Štuhec Pahor tumb Sportal Predsednik Pahor bo moral zlati Ilki Štuhec izpolniti obljubo

Odmislila je vse

Uradni treningi sicer niso napovedovali takšnega razpleta, čeprav je bilo jasno, da jih Ilka izkorišča predvsem za ponotranjenje proge in gradnjo celostne ideje o nastopu. "Na treningih še vedno ne nastopam v tekmovalnem dresu. Tisti za trening je bistveno počasnejši. Tudi smuči niso pripravljene na tekmovalni način. Zakaj bi bile? Časi na treningih ne pomenijo nič," se strinja Štajerka, ki tudi po spodletelem poskusu napada na superveleslalomsko kolajno ni izgubljala smukaškega fokusa. "Pred tekmo ni bilo pomembno nič. Ne superveleslalom, ne kombinacija, ne St. Moritz 2017. To je v trenutku, ko si na štartu, popolnoma vseeno. Treba se je bilo zbrati, pripraviti in osredotočiti na tekmo," pojasnjuje.

Ilka Štuhec medalja Aare 2019 Foto: Reuters

Tekmovalka, zmagovalka

Ilka je v tej zimi dobila enega od šestih smukov. Vedela je, da je lahko ob združenih delcih sestavljanke povsem na vrhu, nikakor pa ni bila v vlogi tako izrazite favoritinje kot predlani v St. Moritzu. A tokrat je znova dokazala, da je tekmovalka in zmagovalka. Medtem ko so favorizirane Avstrijke ekipno pogorele, opekle pa so se še nekatere tekmovalke, ki so na stavnicah kotirale visoko, se je Štuhčeva prav na osrednji tekmi sezone prikazala v najboljši luči. Kot najbolj psihološko trdna smučarka z izrazitim občutkom za izkoriščanje terena in prefinjenostjo v prehodih med različnimi smukaškimi prvinami. Tako je spisala novo zlato poglavje v zgodovini slovenskega alpskega smučanja.

Slovenske kolajne na svetovnih prvenstvih

Schladming 1982: srebro - Bojan Križaj (slalom) in bron - Boris Strel (veleslalom)
Crans Montana 1987: srebro - Mateja Svet (veleslalom), bron - Mateja Svet (slalom) in Mateja Svet (superveleslalom)
Vail 1989: zlato - Mateja Svet (slalom), bron - Tomaž Čižman (superveleslalom) in bron - Mateja Svet (veleslalom)
Saalbach 1991: srebro - Nataša Bokal (slalom)
Sierra Nevada 1996: bron - Urška Hrovat (slalom)
St. Anton 2001: bron - Mitja Kunc (slalom)
Val d'Isere 2009: srebro - Tina Maze (veleslalom)
Garmisch-Partenkirchen 2011: zlato - Tina Maze (veleslalom) in srebro - Tina Maze (superkombinacija)
Schladming 2013: zlato - Tina Maze (superveleslalom) in srebro - Tina Maze (superkombinacija), Tina Maze (veleslalom)
Vail 2015: zlato - Tina Maze (smuk), Tina Maze (alpska kombinacija) in srebro - Tina Maze (superveleslalom)
St. Moritz 2017: zlato - Ilka Štuhec (smuk)
Aare 2019: zlato - Ilka Štuhec (smuk)

  Zlato srebro bron
Boris Strel / / 1 (1982)
Bojan Križaj / 1 (1982) /
Mateja Svet 1 (1989) 1 (1987) 3 (1987, 1989)
Tomaž Čižman / / 1 (1989)
Nataša Bokal / 1 (1991) /
Urška Hrovat / / 1 (1996)
Mitja Kunc / / 1 (2001)
Tina Maze 4 (2011, 2013, 2015) 5 (2009, 2011, 2013, 2015) /
Ilka Štuhec 2 (2017, 2019) / /
Ilka Štuhec medalja Aare 2019 Sportal Ilka Štuhec v šampionskem filmu Lindsey Vonn Sportal Slovo dame, ki je spremenila smučarski šport Ilka Štuhec in Lindsey Vonn Sportal Ilka Štuhec pred kraljem podaljšala mandat smukaške kraljice

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 647
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin