Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
18.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

3

Natisni članek

Aare 2019 Alenka Dovžan Katja Koren Mitja Dragšič Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Nedelja, 10. 2. 2019, 18.05

5 let, 2 meseca

Odzivi po zlatem smukaškem uspehu Ilke Štuhec

Ilka Štuhec v šampionskem filmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

3

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec in Lindsey Vonn sta bili v središču pozornosti. Ilka zaradi zlate medalje, Vonnova zaradi slovesa in bronastega odličja. | Foto Getty Images

Ilka Štuhec in Lindsey Vonn sta bili v središču pozornosti. Ilka zaradi zlate medalje, Vonnova zaradi slovesa in bronastega odličja.

Foto: Getty Images

"Njena vožnja je bila kompaktna. Zelo kompaktno je šla čez vse valove. Centimetra prostora ni pustila," je zlato vožnjo Ilke Štuhec na svetovnem prvenstvu v Aareju opisal nekdanji smučar Mitja Dragšič. Uspeha nove stare svetovne prvakinje v smuku sta se razveselili tudi nekdanji vražji slovenski smučarki Katja Koren in Alenka Dovžan.

Nad zmago Ilke Štuhec je bila zelo navdušena Katja Koren, bronasta olimpijka iz leta 1994. Smuka ni spremljala pred televizijskim ekranom, ampak je s pomočjo novodobne tehnike tekmo spremljala prek telefona.

Ilka Štuhec in Lindsey Vonn
Sportal Ilka Štuhec pred kraljem podaljšala mandat smukaške kraljice

Ilka že prejela zlato medaljo

Ilka Štuhec je v nedeljo zvečer na slavnostni podelitvi v središču Aareja prejela zlato medaljo. Družbo na stopničkah sta ji delali čustvena Švicarka Corinne Suter in ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, ki je svojo bogato tekmovalno kariero (82 zmag) končala z bronom. Med občinstvom so prevladovale ameriške in slovenske zastave, Ilkin uspeh so proslavljali tudi ptujski kurenti.

Fotogalerija
1 / 8

"Res sem vesela, da ji je uspelo"

Mariborčanka je povedala, da je ta uspeh dober tako za Ilko kot tudi za slovensko smučanje. "Skratka, vse skupaj je zelo pozitivno. Glede na njeno vožnjo, kolikor sem lahko videla po telefonu, se vidi, da je spet tista prava Ilka, da je sposobna vrhunsko odpeljati tekmo in da v njenih mislih ni drugega kot zmaga. Daleč od tega, da je lahko postati svetovni prvak, ker se ti mora v tistem trenutku vse poklopiti. A če se lahko tako izrazim, nisem bila presenečena nad njeno zmago. Ilka je s svojo psihično in fizično pripravljenostjo tega sposobna. Res sem vesela, da ji je uspelo," je uvodoma povedala nekdanja vrhunska slovenska smučarka.

Bilo je le vprašanje časa

Ta uspeh Ilke je vreden še toliko več, ker se je letos vrnila po hudi poškodbi. Ilka je morala zaradi strganih sprednjih križnih vezi izpustiti celotno sezono, a se je takoj vrnila med najboljše.

"Ilka je s svojo psihično in fizično pripravljenostjo tega sposobna. Res sem vesela, da ji je uspelo," je Ilkin uspeh pokomentirala Katja Koren. | Foto: Sportida "Ilka je s svojo psihično in fizično pripravljenostjo tega sposobna. Res sem vesela, da ji je uspelo," je Ilkin uspeh pokomentirala Katja Koren. Foto: Sportida

"To je dodaten dokaz, kako dobra je. Ilka se je že velikokrat poškodovala in se tudi velikokrat vračala po poškodbah. Ponavadi se je najtežje vrniti po prvi poškodbi, to je sicer odvisno od vsakega posameznika. Ilka je bila pred zadnjo poškodbo v vrhunski formi in bilo je le vprašanje časa, kdaj se bo vrnila. Njena vrnitev je bila zelo premišljena. Ko je Ilka dejala, da je odvrgla ta 'nahrbtnik', se s poškodbo ni več ukvarjala. Mislim, da se mi bolj ukvarjamo z njeno poškodbo kot ona sama," je povedala Korenova, ki se ob takšnih uspehih spomni tudi na svoj velik uspeh, ko je leta 1994 v Lillehammerju v slalomu osvojila bron.

In kaj bi Katja v prihodnosti svetovala Ilki? "Ona sama najbolje ve, kaj je potrebno za takšno zmago. To so najlepši občutki. Ohrani naj jih tudi v prihodnje in naj tekmuje zase in za svojo dušo. Vidi se, da ima Ilka rada smučanje in da je to nekaj, pri čemer se dobro počuti. Naj ohrani svojo pot, ki jo ima."

Ilka Štuhec
Sportal Predsednik Pahor bo moral zlati Ilki Štuhec izpolniti obljubo

Noro, najboljši mogoč scenarij

Tako kot Korenova je bila tudi Alenka Dovžan na olimpijskih igrah v Lillehammerju bronasta, le da v alpski kombinaciji.

Tudi ona ni bila pred televizijskim ekranom, ko je Ilka vozila, saj je njena hči tekmovala na memorialu Roka Petroviča v Kranjski Gori. Prenos tekme je poslušala prek radia in se razveselila Ilkinega uspeha. Tudi sama dobro ve, kako težko je osvojiti medaljo na to velikem tekmovanju, čeprav je bilo pri Štuhčevi videti to povsem lahko: "Noro, najboljši mogoč scenarij. Super mi je tudi to, da je bila Lindsey Vonn na tretjem mestu."

"Kapo dol. Ni me presenetila. Vidi se, da živi za smučanje. Iz pravega testa je." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Kapo dol. Ni me presenetila. Vidi se, da živi za smučanje. Iz pravega testa je." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ali gleda na Ilkin uspeh s kakšnega drugačnega zornega kota, glede na to, da je prejšnjo sezono zaradi operacije in rehabilitacije kolena izpustila? "Gledam drugače … Če bi bilo to prvič, bi bilo drugače. Predvsem gledam z vidika, da je bila pred poškodbo na zelo visoki ravni. Te občutke je nato črpala za naprej. Ne vem, katera njena poškodba je bila že to. Če se je znala po tistih prejšnjih, ki so bile serijske, pripraviti in priti na vrh … Kapo dol. Ni me presenetila. Vidi se, da živi za smučanje. Iz pravega testa je."

Alenka je ponosna, da iz Slovenije prihaja toliko uspešnih športnikov, se pa zaveda, da so v alpskem smučanju povsem drugačni časi, kot so bili v preteklosti. Vse skupaj je bolj individualno usmerjeno.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka je vedela že na štartu

"Šport se v Sloveniji krasno razvija"

"Ko gledamo celoten šport v Sloveniji, smo lahko zelo ponosni, da imamo toliko asov. V sebi imamo nekaj več. Konec koncev imamo v vseh športih zvezde. Luka Dončić je v košarki, v nogometu je kar nekaj fantov. Šport se v Sloveniji krasno razvija. Ne morem povedati, kaj to pomeni za smučanje. Postalo je bolj individualen šport znotraj ekipnega. Težko bomo imeli močno ekipo kot v preteklosti. Imeli bomo posameznike, kot sta Tina Maze in Ilka Štuhec. Toliko tradicije je pri nas, da bomo imeli vedno nekoga, ne bomo pa imeli močnih ekip," razmišlja Dovžanova.

"To je odraz šampiona. Ilka to je."

Pred odhodom v Aare je lahko Ilko v Mariboru pozdravil Mitja Dragšič, ki ima na Zlati lisici vlogo vodje tekmovanja. Naša smučarka je namreč nastopila v veleslalomu, pa čeprav ga ne trenira kot hitre discipline.

"Ilka je že večkrat pokazala, da je prava. Za njo je vrhunski nastop. Napake sploh ni bilo videti, ker je dirkala od štarta do cilja. Danes je bila nepremagljiva. Njena vožnja je bila kompaktna. Prava šola za vse smukačice," je bil vesel Mitja Dragšič. | Foto: MaPa "Ilka je že večkrat pokazala, da je prava. Za njo je vrhunski nastop. Napake sploh ni bilo videti, ker je dirkala od štarta do cilja. Danes je bila nepremagljiva. Njena vožnja je bila kompaktna. Prava šola za vse smukačice," je bil vesel Mitja Dragšič. Foto: MaPa

"Nekaj besed sva spregovorila, vendar ne o svetovnem prvenstvu. Že takrat je bila sproščena. Vesel sem, da se je odločila nastopiti pred domačimi navijači, čeprav ima natrpan urnik. To je odraz šampiona. In Ilka to je. To, da je hotela nastopiti pred domačimi navijači, pove veliko o njenem značaju. Prav tako je želela dobro uvrstitev. Zdaj vidimo, da nastop v Mariboru ni bil nič moteč. Napolnila se je z domačo energijo. So bili pa nekateri skeptični, naj raje varčuje z energijo, a jo je dobila pri navijačih. Zelo sproščena je in komunikativna. V zadnjem obdobju je v šampionskem filmu. Zelo težko je premagati takšno osebo," je dejal nekdanji smučar.

Lindsey Vonn
Sportal Slovo dame, ki je spremenila smučarski šport

"Preprosto je bilo vse skupaj šolsko"

Nato se je Dragšič dotaknil Ilkine današnje vožnje na skrajšanem smuku, ki je bila za učbenike. "Napetost je bila že pred štartom. Načeloma sem se malce bal, ker je bila prejšnje dni tako samozavestna. Včasih ti potem stotinke ne gredo v prid, a moraš biti pravi, da preneseš vse spremembe štartov, dejavnike vremena … Ilka je že večkrat pokazala, da je prava. Za njo je vrhunski nastop. Napake sploh ni bilo videti, ker je dirkala od štarta do cilja. Danes je bila nepremagljiva. Njena vožnja je bila kompaktna. Prava šola za vse smukačice. Zelo kompaktno je šla čez vse valove. Tako, kot si vsak tekmovalec želi po ogledu proge in kot si zamislijo trenerji. Centimetra prostora ni pustila. Preprosto je bilo vse skupaj šolsko."

"Veliko pove o njej to, da se je po vsem tem znala zbrati in osvojiti medaljo. Nima zastonj 82 zmag v svetovnem pokalu. Ona in Aksel Lund Svindal sta pokazala, da sta šampiona. Ena najboljših, če ne celo najboljša smučarja do danes," je o Vonnovi dejal Dragšič. | Foto: Reuters "Veliko pove o njej to, da se je po vsem tem znala zbrati in osvojiti medaljo. Nima zastonj 82 zmag v svetovnem pokalu. Ona in Aksel Lund Svindal sta pokazala, da sta šampiona. Ena najboljših, če ne celo najboljša smučarja do danes," je o Vonnovi dejal Dragšič. Foto: Reuters

V središču pozornosti je bila tudi Lindsey Vonn. Pa ne le zaradi zadnje vožnje v karieri, temveč tudi zaradi odlične predstave, ki jo je pripeljala do bronastega odličja. V zadnji vožnji v karieri je spet dokazala, zakaj je v času aktivnega smučanja žela toliko uspehov: "Nisem bil presenečen, da je bila tretja. Tudi ona je pokazala svoj maksimum. Pred nastopom je imela ogromno težav. V Aareju jih je dodatno podkrepila s padcem. Veliko pove o njej to, da se je po vsem tem znala zbrati in osvojiti medaljo. Nima zastonj 82 zmag v svetovnem pokalu. Ona in Aksel Lund Svindal sta pokazala, da sta šampiona. Ena najboljših, če ne celo najboljša smučarja do danes."

Ne spreglejte