Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
5. 3. 2019,
13.20

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

pokal Vitranc Gian Franco Kasper Fis svetovni pokal Daniel Yule

Torek, 5. 3. 2019, 13.20

5 let, 1 mesec

Daniel Yule proti predsedniku FIS

Smučarski protest z dobrodelnim prizvokom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
top 3 | Daniel Yule (na fotografiji desno) se je v tej sezoni dvakrat zavihtel na stopničke svetovnega pokala. | Foto Sportida

Daniel Yule (na fotografiji desno) se je v tej sezoni dvakrat zavihtel na stopničke svetovnega pokala.

Foto: Sportida

Najboljši švicarski slalomist Daniel Yule namerava polovico denarnih nagrad, za katere bo kandidiral na zadnjih dveh postajah letošnje karavane svetovnega pokala, podariti nevladni organizaciji, ki se zavzema za celovito varstvo okolja.  

"Večni" predsednik Mednarodne smučarske zveze Gian Franco Kasper se je že opravičil za svojo nedavno izjavo v intervjuju za švicarski časnik Tages Anzeiger, v katerem je med drugim dejal, da države v diktaturi lažje organizirajo velika tekmovanja, saj se vodilnim ni treba ozirati na mnenja drugih. Meril je predvsem na dialog z okoljevarstveniki.

Zdaj pravi, da je bila izjava nerodno interpretirana. Veliko prahu je ob tem dvignil tudi njegov pogled na globalno segrevanje. Namenil mu je priponko "tako imenovano". Pravi namreč, da zanj ni pravega dokaza. "Imamo sneg. Včasih celo zelo veliko," je dejal Kasper in dodal: "Ko so se ljudje v Pjongčangu pri minus 35 stopinjah Celzija tresli, sem jim v pozdrav dejal: Dobrodošli v globalnem segrevanju!'"

Žan Kranjec in Štefan Hadalin
Sportal Kranjca in Hadalina tudi 18 stopinj Celzija nad ničlo ne bi smelo skrbeti

Na zanimiv način se je na svojevrstno zanikanje globalnega segrevanja odzval drugi slalomist svetovnega pokala Daniel Yule. Z objavo na omrežju Instagram se je zavezal, da bo polovico zaslužka od morebitnih denarnih nagrad na tekmah v Kranjski Gori in Soldeuu namenil organizaciji POW (Zaščitimo naše zime). Gre za nevladno švicarsko organizacijo, katere mantra je boj za celovito varstvo okolja. 

Yule, ki se bo na pokalu Vitranc in nato v finalu v Andori boril za svojo prvo kolajno svetovnega pokala (trenutno je drugi slalomist), je sicer v tej zimi z nagradami zaslužil 78 tisoč evrov.

Kasper, ki je januarja dopolnil 75 let in je na čelu FIS že dobrih 20 let, je sicer s svojimi izjavami že večkrat razburil javnost. Med drugim je pred leti dejal, da so smučarski skoki neprimerni za dekleta. Znano je tudi njegovo stališče, da priljubljenost zimskih športov v Švici pada zaradi priseljencev, ki nimajo pravega odnosa do snega.
Ilka Štuhec
Sportal Dvojna negotovost Ilke Štuhec
Ne spreglejte