SiolNET. Sportal Sportal +
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Top 10: slovenskih športnic, ki so premikale meje

Uspelo jim je nekaj posebnega #top10

1,68

termometer

kolaz

Ob 8. marcu, dnevu žena, smo poiskali deset slovenskih športnic, ki so orale ledino in premikale meje v športu. Prva, ki je postala olimpijska prvakinja v smuku in rekorderka po številu točk v svetovnem pokalu, edina Slovenka, ki se je povzpela na Mount Everest, in edina, ki je osvojila olimpijsko medaljo za slovensko plavanje … Izbira je bila vse prej kot enostavna.

Izbira zgolj desetih slovenskih športnic, ki so se zapisale v slovensko športno zgodovino, je zelo nehvaležna naloga, saj je nadpovprečnih športnic z izstopajočimi dosežki kajpak precej več kot samo deset.

Spremljajte zgodbe iz rubrike TOP 10.

Izbor smo zato zapeljali tako, da smo iz bolj izpostavljenih športnih panog izbrali samo eno športnico. Le pri judu smo si dovolili izpostaviti dve, saj sta njuna dosežka podobna. 

Če smo pozabili na vašo kandidatko, nas nanjo, prosim, spomnite z vpisom pod komentar.

Preberite še:

Alenka Artnik Sportal Alenka Artnik: Sloveniji neznana šampionka, ki se sto metrov pod vodno gladino počuti kot doma Mateja Svet Dormeo 2017 Sportal Mateja Svet: Ko telefon skoraj pregori, je umik res blagodejen Marika Kardinar Nagy Sportal Pred 26 leti je bila izbrana za najboljšo športnico Slovenije. Kaj svetovna rekorderka počne danes?

 

1. Tina Maze - prva Slovenka z zlato zimsko olimpijsko medaljo in velikim kristalnim globusom

Tina Maze je leta 2014 na olimpijskih igrah v Sočiju kot prva Slovenka osvojila zlato olimpijsko medaljo v smuku. Tina Maze je leta 2014 na olimpijskih igrah v Sočiju kot prva Slovenka osvojila zlato olimpijsko medaljo v smuku. Foto: Getty Images

Tina Maze je prva Slovenka, ki se je okitila z naslovom olimpijske prvakinje v smuku (Soči 2014) ter svetovne prvakinje v smuku, veleslalomu, superveleslalomu in alpski kombinaciji.

Petintridesetletna Korošica je tudi edina slovenska športnica, ki ima v domači vitrini veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala in je še vedno lastnica rekordnega števila točk v svetovnem pokalu. Neverjetni številki 2414 točk, ki jih je dosegla v sezoni 2012/2013, sta bila še najbližje Hermann Maier z 2.000 in Lindsey Vonn, ki jih je v eni sezoni nanizala največ 1980.

Mazejeva, danes predvsem mama in sodelavka športne televizije Eurosport, je tudi lastnica 26 zmag v svetovnem pokalu, kar je največ med slovenskimi smučarkami in smučarji.

2. Janja Garnbret - edina športna plezalka z naslovi v vseh disciplinah

Janja Garnbret je naslovu svetovne prvakinje v težavnosti iz leta 2016 septembra lani v Innsbrucku dodala še naslova v balvanskem plezanju in kombinaciji. Janja Garnbret je naslovu svetovne prvakinje v težavnosti iz leta 2016 septembra lani v Innsbrucku dodala še naslova v balvanskem plezanju in kombinaciji. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Janja Garnbret je prva športna plezalka v zgodovini, ki se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje v treh disciplinah. Naslovu najboljše v težavnosti leta 2016 (pri 17 letih!) je lani v Innsbrucku dodala še naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju in kombinaciji, novi disciplini, ki združuje vse tri vrste športnega plezanja (hitrostno, težavnostno in balvansko plezanje) in bo kot uradna plezalna disciplina prihodnje leto v Tokiu prvič na sporedu olimpijskih iger.

Komaj 19-letna Korošica je kljub maturi, ki jo je opravljala sredi prejšnje sezone, že tretjič zapored zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji.

3. Urška Žolnir ali Tina Trstenjak?

Judoistka Urška Žolnir je leta 2012 v Londonu kot prva Slovenka v samostojni Sloveniji osvojila naslov olimpijske prvakinje. Judoistka Urška Žolnir je leta 2012 v Londonu kot prva Slovenka v samostojni Sloveniji osvojila naslov olimpijske prvakinje. Foto: Stanko Gruden, STA

Urška Žolnir je bila prva Slovenka, ki je pod zastavo samostojne Slovenije osvojila naslov olimpijske prvakinje. Z zlatom se je okitila leta 2012 v Londonu.  

Tudi njena mlajša kolegica Tina Trstenjak (v Londonu je bila trenažna partnerica Žolnirjeve) se je vpisala v slovensko športno zgodovino. Leta 2016 je namreč na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru tako kot Žolnirjeva osvojila naslov olimpijske prvakinje, je pa za razliko od nje na prizorišče iger odpotovala kot aktualna evropska prvakinja. Oba naslova je osvojila v istem letu (2016), naslov svetovne prvakinje pa leto prej.

Tudi Tina Trstenjak ima zlato olimpijsko odličje. Osvojila ga je istega leta kot naslov evropske prvakinje (2016). Tudi Tina Trstenjak ima zlato olimpijsko odličje. Osvojila ga je istega leta kot naslov evropske prvakinje (2016). Foto: Stanko Gruden, STA

4. Petra Majdič - prva slovenska smučarska tekačica z zmago v svetovnem pokalu

Petra Majdič je v slovensko športno zgodovino zapisana kot najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov. V svetovnem pokalu je nanizala 24 zmag, od tega kar 20 v šprintu.

Petra Majdič je leta 2010 v Vancouvru osvojila prvo olimpijsko odličje za slovenski smučarski tek. Zaradi okoliščin in bolečin, ki so spremljale njen nastop, je bronasto odličje vredno več kot zlato. Petra Majdič je leta 2010 v Vancouvru osvojila prvo olimpijsko odličje za slovenski smučarski tek. Zaradi okoliščin in bolečin, ki so spremljale njen nastop, je bronasto odličje vredno več kot zlato. Foto: Reuters

Danes 39-letna mamica dveh otrok je tudi prva slovenska smučarska tekačica z zmago v svetovnem pokalu, prva z medaljo s svetovnih prvenstev in prva z olimpijsko medaljo.

Njen nepopustljivi boj z bolečinami ob petih zlomljenih rebrih in pnevmotoraksu ter s štoparico v Vancouvru leta 2010 je tlakoval temelje za eno najbolj navdihujočih zgodb v zgodovini olimpijskih iger. Olimpijski nastop ji je poleg bronastega odličja prinesel tudi prestižno nagrado Terryja Foxa za hrabrost.

Sama za največji dosežek šteje to, da je dokazala, da za uspeh ni pomembno, od kod prihajaš in koliko imaš denarja, ampak je pomembnejša želja. 

5. Sara Isaković - edina Slovenka z olimpijsko medaljo v plavanju

Sara Isaković je leta 2008 na olimpijskih igrah v Pekingu poskrbela za prvo in edino olimpijsko kolajno za slovensko plavanje. Na 200 metrov prosto je priplavala do izjemnega drugega mesta. Sara Isaković je leta 2008 na olimpijskih igrah v Pekingu poskrbela za prvo in edino olimpijsko kolajno za slovensko plavanje. Na 200 metrov prosto je priplavala do izjemnega drugega mesta. Foto: Sportida

Plavalka Sara Isaković je prva in do zdaj edina, ki je osvojila olimpijsko medaljo za slovensko plavanje. Leta 2008 je v Pekingu na 200 metrov prosto osvojila srebrno odličje. Že v času športne kariere se je poglabljala v skrivnosti psihološke priprave in to znanje še danes uporablja pri svojem delu.

6. Brigita Bukovec – prva Slovenka z olimpijsko medaljo v atletiki

Brigita Bukovec je leta 1996 v Atlanti osvojila srebrno olimpijsko kolajno, prvo za slovensko atletiko. Brigita Bukovec je leta 1996 v Atlanti osvojila srebrno olimpijsko kolajno, prvo za slovensko atletiko. Foto: Reuters

Brigita Bukovec, ki zadnja leta z družino živi v Švici, je na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti postala olimpijska podprvakinja v teku na 100 metrov z ovirami in postala prva Slovenka z olimpijsko medaljo v eni od atletskih disciplin. Bila je tudi prva športnica v samostojni Sloveniji, ki je na odprtju iger, prav tako v Atlanti, prevzela vlogo zastavonoše.

7. Mima Jauševec - edina Slovenka, ki je zmagala na turnirju Roland Garros

Mima Jauševec je še vedno edina Slovenka, ki je zmagala na prestižnem turnirju Roland Garros. Mima Jauševec je še vedno edina Slovenka, ki je zmagala na prestižnem turnirju Roland Garros. Foto: Vid Ponikvar

Teniška igralka Mima Jauševec je, čeprav je kariero končala pred več kot 30 leti, še vedno najboljša teniška igralka, kar jih je Slovenija kadarkoli imela. Leta 1977 je osvojila prestižno odprto prvenstvo Francije in pozneje še dvakrat zaigrala v finalu.

Na turnirjih velike četverice se je v polfinale uvrstila še na odprtem prvenstvu Avstralije in ZDA, v Wimbledonu pa se je dvakrat povzpela do četrtfinala. Na svetovni teniški lestvici je bila med posameznicami najvišje na šestem mestu, skupno je osvojila pet turnirjev.

"Osvojitev takšnega turnirja (Roland Garros, op. p.) je vrhunec kariere vsakega teniškega igralca in igralke. Ta uspeh je moja blagovna znamka. Kamorkoli grem, tudi če nisem v športnih vodah, me predstavijo kot Mimo Jaušovec, zmagovalko odprtega prvenstva Francije. Očitno me bo ta zmaga spremljala vse življenje," je danes 62-letna Štajerka povedala v enem od intervjujev za naš medij.

9. Ema Kozin - najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini profesionalnega boksa

Ema Kozin je najboljša slovenska boksarka vseh časov. Z 19 leti se je v zgodovino vpisala kot najmlajša svetovna prvakinja v profesionalnem boksu. Ema Kozin je najboljša slovenska boksarka vseh časov. Z 19 leti se je v zgodovino vpisala kot najmlajša svetovna prvakinja v profesionalnem boksu. Foto: STA

Študentka finančne matematike Ema Kozin z vzdevkom Princesa je z 18 leti postala najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini profesionalnega boksa. Nedvomno najboljša slovenska boksarka vseh časov, ki danes šteje 20 let, je v svet profesionalnega boksa vstopila s 17 leti, z boksom pa se je začela ukvarjati pri 12 letih.

9. Marija Štremfelj - edina Slovenka na Mount Everestu

Marija Štremfelj je edina Slovenka, ki je stala na vrhu Mount Everesta. Leta 1990 se je na najvišjo goro sveta povzpela skupaj z možem Andrejem Štremfljem, s katerim sta postala tudi prvi zakonski par, ki je stopil na vrh sveta. Marija Štremfelj je edina Slovenka, ki je stala na vrhu Mount Everesta. Leta 1990 se je na najvišjo goro sveta povzpela skupaj z možem Andrejem Štremfljem, s katerim sta postala tudi prvi zakonski par, ki je stopil na vrh sveta. Foto: Klemen Korenjak

Alpinistka, gorska vodnica z najvišjo licenco in profesorica biologije Marija Štremfelj se je 7. oktobra 1990 kot prva in za zdaj edina Slovenka povzpela na vrh najvišje gore na svetu, 8.848 metrov visokega Mount Everesta, in postala 13. ženska, ki ji je to uspelo.

Vzpon je opravila skupaj z možem, alpinistom Andrejem Štremfljem, prvim Slovencem, ki se je maja 1979 skupaj z Nejcem Zaplotnikom povzpel na Mount Everest. O tem, da bi lahko bila prvi zakonski par s takšnim dosežkom, nista razmišljala, za rekord, zaradi katerega bosta za vse večne čase vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, sta izvedela povsem naključno, in sicer pri legendarni kronistki himalajskih odprav, zdaj že pokojni Elizabeth Hawley. Rusko-ameriški zakonski par je vrh osvojil le pol ure pozneje, sta povedala v enem od intervjujev za Sportal.

Andrej Marija Štremfelj Sportal Četrt stoletja, odkar sta se Marija in Andrej Štremfelj zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov

10. Dirkačica Nina Jerančič - Slovenka s hitrostnim rekordom

Nina Jerančič je prva predstavnica slovenskega avtomobilističnega športa, ki je v času samostojne Slovenije nastopila na dirki v tujini. Leta 1992 je kot 15-letno dekle na Danskem nastopila na evropskem prvenstvu v kartingu. Nina Jerančič je prva predstavnica slovenskega avtomobilističnega športa, ki je v času samostojne Slovenije nastopila na dirki v tujini. Leta 1992 je kot 15-letno dekle na Danskem nastopila na evropskem prvenstvu v kartingu. Foto: Osebni arhiv Nine Jerančič

Nekdanja smučarka, pozneje pa uspešna dirkačica Nina Jerančič, hči znanega dirkača Francija Jerančiča, uradno prvega Slovenca, ki je testiral oziroma vozil dirkalnik formule ena, je kot prva Slovenka v času samostojne Slovenije v tujini zastopala slovenski avtomobilistični šport.

Na evropskem prvenstvu v kartingu leta 1992 na Danskem se je med 120 tekmovalci kot edina voznica s 13. štartnim mestom uvrstila v finale, tam pa žal ni prišla do cilja.

Danes 41-letna Jerančičeva je lastnica hitrostnega rekorda v dizelski mazdi 6, ki ga je oktobra 2014 postavila v Papenburgu v Nemčiji.

Nina Jerančič Sportal "Ko si enkrat v tej 'dirkariji', nikoli ne moreš reči, da si z njo res zaključil"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 197
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin