Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
7. 3. 2019,
14.18

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Natisni članek

pokal Vitranc Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Aleš Vidic Klemen Bergant svetovni pokal

Četrtek, 7. 3. 2019, 14.18

5 let, 1 mesec

PRED POKALOM VITRANC

Več stopinj kot domačih smučarjev, toda ...

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Poleg osrednjih domačih adutov Žana Kranjca in Štefana Hadalina bodo ob koncu tedna na tradicionalnem pokalu Vitranc, ki bo v toplih in vlažnih razmerah potekal na posoljeni progi, slovenske barve branili le še Borut Božič, Jakob Špik, Aljaž Dvornik in debitant v svetovnem pokalu Tijan Marovt.

Ko sta se Žan Kranjec in Štefan Hadalin v četrtek opoldne vrnila vsak s svojega treninga - prvi je vadil v Trbižu, drugi v Podkorenu -, je na prizorišču 58. pokala Vitranc že močno deževalo. Tudi temperature zadnjega obdobja so bile vse prej kot zimske. Pred enim tednom so na štartu namerili celo 18 stopinj nad ničlo, topla pa je bila tudi zadnja noč - na vrhu proge je bilo plus šest stopinj, v cilju plus devet. A med tistimi, ki skrbijo za pripravo proge, vendarle večje negotovosti ni zaznati. "Tekma bo! Bodite brez skrbi," zagotavlja vodja priprave proge Aleš Vidic, ki bi si seveda želel bolj zimskih razmer, a pravi, da se je tudi na dani položaj treba prilagoditi.

Video: Aleš Vidic, vodja tekmovanja

Posoljeno drsališče

"Če dobro pogledate proti progi, boste v tej belini videli kar nekaj modrine. To je led. Pravo drsališče. Res je, zaradi dežja in visokih temperatur smo izgubili kakšen centimeter podlage, a osnova je še vedno dobra, predvsem pa je sneg še zelo aktiven. Živ. Proga ne bo razpadla, o tem ne dvomim. Se bo pa treba natančno, potrpežljivo in usklajeno lotiti zadnje priprave. Z vodo in soljo," poudarja Vidic, ki je z vodstvom svetovnega pokala že sklenil dogovor o odpovedi petkovega preizkusa proge. Vse v želji, da bi bila v soboto proga kakovostno pripravljena za predzadnji veleslalom sezone.    

Štefan Hadalin si lahko več obeta na slalomu. | Foto: Getty Images Štefan Hadalin si lahko več obeta na slalomu. Foto: Getty Images Sobotna akcija za piko na i

Kot poudarjajo v Podkorenu, zdaj žanjejo sadove januarske priprave baze. Zaključno delovno akcijo načrtujejo v sobotnih zgodnjih jutranjih urah. "Čeprav danes dežuje, imamo pripravljene cevi za polivanje proge. Pred ogledom bomo celotno progo konkretno polili, posolili in z bočnim drsenjem zgladili. Vse to moramo storiti pred ogledom. Proga ne bo v idealnem stanju. Takšna bi bila lahko v ponedeljek, ko se bo živo srebro spustilo krepko pod nič stopinj," dodaja Vidic, sicer tudi trener v kranjskogorskem klubu, iz katerega tokrat ne prihaja niti en tekmovalec na pokalu Vitranc.

Prvi slovenski adut: Žan Kranjec | Foto: Reuters Prvi slovenski adut: Žan Kranjec Foto: Reuters Le šesterica, toda …

Tudi sicer bo slovensko zastopstvo številčno skromnejše kot v preteklih letih. Na štartu sobotnega slaloma bo namreč v nasprotju s šesterico v zadnjem desetletju le trojica - poleg Kranjca in Hadalina še Borut Božič. Na nedeljskem slalomu se bodo trojici pridružili še Jakob Špik, Aljaž Dvornik in Tijan Marovt. Omenjeni trije smučarji še nimajo točk svetovnega pokala. Še več, zadnji bo v nedeljo celo prvič stal na štartu tekme svetovnega pokala. Tako kot je leta 2011 tukaj debitiral Kranjec, tri leta pozneje pa še Hadalin. Oba bosta tokrat pogledovala proti vrhu, zato manjše število smučarjev ne bi smelo priti do izraza.

Osamljena jezdeca

"Ta luknja ni nekaj novega. Zavedamo se je že nekaj časa. To se ne bo spremenilo čez noč, lahko pa predvsem v Božiču in Marovtu vidimo smučarja, ki bi lahko zapolnila vrzel, da Žan in Štefan ne bi bila osamljena jezdeca. Ni pa nič samoumevno. Tudi rezultati Kranjca in Hadalina niso," o veliki vrzeli med osrednjima adutoma in preostalimi slovenskimi smučarji razmišlja glavni trener Klemen Bergant, ki ne skriva visokih pričakovanj. Tudi on se dobro zaveda vrednosti Kranjčevih veleslalomskih delnic, pa tudi dejstva, da se lahko Hadalin v slalomu vmeša v boj za najvišja mesta, čeprav je rezultate kariere dosegel v kombinaciji.

Kranjec ima dovolj petih mest

In kako dneve do domačih tekem odštevata Hadalin, ki je v tej zimi vknjižil štiri uvrstitve med slalomsko petnajsterico, ter veleslalomski prvokategornik in celo zmagovalec tekme v Saalbachu Kranjec? "Tako slaloma kot veleslaloma se lotevam z enako mero zavzetosti in želje po dobrem rezultatu. Več kot očitno pa je, da mi je preboj uspel v slalomu. Razlogov je več, a to ne spremeni mojega razmišljanja pred pokalom Vitranc. Na obeh tekmah bom napadel dober rezultat," pravi Štefan, Žan pa dodaja: "Konkurenca bo izjemna. Vem, da vožnja, v kateri vsi zavoji niso skoraj popolni, ne prinaša stopničk. Jaz si jih po več petih mestih seveda želim."

Program pokala Vitranc

Sobota, 9. marec 
9.30 veleslalom - 1. vožnja
12.30 veleslalom - 2. vožnja

Nedelja, 10. marec 
9.30 slalom - 1. vožnja
12.30 slalom - 2. vožnja
Frida Hansdotter
Sportal Olimpijska prvakinja se poslavlja
top 3
Sportal Smučarski protest z dobrodelnim prizvokom
Ilka Štuhec
Sportal Dvojna negotovost Ilke Štuhec
Ne spreglejte