Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

pokal Vitranc Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Bojan Križaj Rok Petrovič Jure Košir Mitja Kunc Uroš Pavlovčič

Petek, 8. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

PRED 58. POKALOM VITRANC

Je kdo videl domače vitranške junake?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Žan Kranjec | Žan Kranjec: lani je bil v Kranjski Gori peti, letos pa ... | Foto Sportida

Žan Kranjec: lani je bil v Kranjski Gori peti, letos pa ...

Foto: Sportida

Dobrih 40 let po prvih slovenskih stopničkah na domači tekmi svetovnega pokala in 17 let po zadnjem tovrstnem podvigu bo Žan Kranjec poskušal vstopiti v "klub" domačih podkorenskih junakov. Mi pa smo ob tem preverili, kaj se dogaja s tistimi, ki so mu namestili letvico.

Sportal Več stopinj kot domačih smučarjev, toda ...

Minila so leta, ko bi pred pokalom Vitranc razglabljali o široki paleti domačih adutov, kaj šele, da bi bilo kljub dodatni nacionalni kvoti za gostitelje štartnih mest za vse pretendente premalo. Toda minila so tudi leta iz precej bolj bližnje preteklosti, ko smo se spraševali, ali bo kakšnemu slovenskemu smučarju vendarle uspelo osvojiti kakšno točko svetovnega pokala pred domačimi navijači. Slovenska reprezentanca ima namreč pred kranjskogorskim koncem tedna v svojih vrstah zanesljivo moža, ki se zgolj s točkami ne bosta zadovoljila.

Štefan Hadalin bo nedeljski adut slovenske ekipe. | Foto: Reuters Štefan Hadalin bo nedeljski adut slovenske ekipe. Foto: Reuters Žan Kranjec je kot eden od tehnično najbolj dovršenih in fizično močnih smučarjev svetovnega pokala že drugo sezono trdno zasidran v elitno veleslalomsko sedmerico, za nameček pa je v tej zimi enkrat že ugnal vso konkurenco. Štefan Hadalin, ki je do najboljših rezultatov v karieri (stopničk in kolajne na svetovnem prvenstvu) sicer prišel v kombinacijami, pa je v slalomu, v katerem je njegov najboljši rezultat osmo mesto, s posameznimi vožnjami in odseki dokazal, da ima kot svojevrstna tempirana bomba med količki v nogah in glavi še precej več.

Na domačo strmino, na kateri sta letos trenirala več kot v preteklosti in jo ob tem tudi ponotranjala, torej ne prihajata kot serijska osvajalca najboljših treh mest, a vendarle dovolj nabrušena in kakovostna, da bi se lahko, predvsem Kranjec v veleslalomu, zavihtela na stopničke. To je pod Vitrancem do sedaj uspelo le Bojanu Križaju, Roku Petroviču, Mitji Kuncu, Juretu Koširju in Urošu Pavlovčiču.  

Kje so danes junaki Vitranca?

Bojan Križaj

Bojan Križaj | Foto: Arhiv Elana Foto: Arhiv Elana

Redni gost kranjskogorskih tekem, danes pa po letih poslovnih in funkcionarskih nihanj 62-letni upokojenec. Ko je pred tedni svoje lovorike predal tržiškemu muzeju, se je na enem od najbolj vidnih mest znašel tudi pokal za vitranško zmago leta 1987, s katero je tudi na novi progi ponovil podvig s starega terena leta 1982. Če bi bili sicer dosledni, bi morali Križaju pripisati še zmagi z 19. pokala Vitranc, a ta tedaj ni štel za točke svetovnega pokala.

1. mesto 2. mesto 3. mesto
1982 in 1986 (sl) / 1978 (vsl)

Rok Petrovič

Rok Petrovič | Foto: Janez Pukšič, hrani: MNZS Foto: Janez Pukšič, hrani: MNZS

Podpisal se je pod dve od najlepših slovenskih zgodb pokala Vitranc, žal pa je njegova usoda med vsemi udeleženci tega tekmovanja z bogato tradicijo tudi ena od najbolj tragičnih. Slalomski virtuoz, ki je ob podkorenski dosegel še štiri zmage svetovnega pokala, s katerimi si je priboril tudi slalomski globus, je namreč 16. 9. 1993 utonil med potapljanjem v Dalmaciji.

1. mesto 2. mesto 3. mesto
1985 (sl) 1986 (vsl) /

Mitja Kunc

Mitja Kunc | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Črnjan se letos vrača pod strmino, na kateri je 6. 1. 1995 zaostal le za Albertom Tombo. V zadnjih letih namreč službuje kot trener in serviser v zasedbi ekipi Dvornik transport. Njegov varovanec pa je Aljaž Dvornik, ki bo priložnost dobil v nedeljskem slalomu. Zanimivo pa je, da je danes 47-letni Kunc v delu svoje trenerske kariere skrbel tudi za sobotnega aduta Žana Kranjca.

1. mesto 2. mesto 3. mesto
/ 1995 (vsl) /

Jure Košir

Jure Košir - Kranjska Gora 1999 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Kot bi bilo včeraj," nam je v začetku leta, ko smo obujali spomine ob 20-letnici njegove zmage, dejal 46-letni v Ljubljani živeči Mojstrančan. Tudi on dokaj redno obiskuje pokal Vitranc, kljub umiku iz športne trgovine pa mora zajeti sapo, da naniza svoje službene zadolžitve. Pogodbeno sodeluje z Nordico in smučiščem Krvavec, pomaga pri akciji Šolar na smuči, s podjetjem CM Sports pa zastopa več športnikov (Ana Bucik, Maruša Ferk, Boštjan Kline in Martin Čater).

1. mesto 2. mesto 3. mesto
1999 (sl) 1995 (sl) 7

Uroš Pavlovčič

Uroš Pavlovčič | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Rad prebiram novice o slovenskih stopničkah. Upam, da je napočil čas, da ta podvig doma uspe tudi Žanu," nam je ob lanskem pogovoru dejal zadnji Slovenec, ki se je v Kranjski Gori uvrstil med najboljšo trojico. Urošu Pavlovčiču je to uspelo na nadomestni tekmi, ki so jo Gorenjci prevzeli po odpovedi v Aspnu. Prav Amerika pa je (p)ostala njegov smučarski dom. Že vrsto let deluje kot trener v matičnem klubu Lindsey Vonn - Buck Hill iz Minnesote.

1. mesto 2. mesto 3. mesto
/ / 2001 (vsl)

 Video: pogled v Podkoren

Program pokala Vitranc in slovenska zasedba

Sobota, 9. marec (Kranjec, Hadalin, Božič)
9.30 veleslalom - 1. vožnja
12.30 veleslalom - 2. vožnja

Nedelja, 10. marec (Kranjec, Hadalin, Božič, Dvornik, Špik, Marovt)
9.30 slalom - 1. vožnja
12.30 slalom - 2. vožnja

Jure Košir - Kranjska Gora 1999
Sportal Dvojni razlog za današnji nasmešek Jureta Koširja
top 3
Sportal Smučarski protest z dobrodelnim prizvokom
Ne spreglejte