Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

1

Natisni članek

Ivica Kostelić Žan Kranjec Žan Kranjec Henrik Kristoffersen svetovni pokal pokal Vitranc Marcel Hirscher Marcel Hirscher

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

MARCEL HIRSCHER

"Vi mi povejte, ali sem najboljši v zgodovini"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

1

Marcel Hirscher | Foto Matic Ritonja/Sportida

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Prihodnjo nedeljo bo Marcel Hirscher v zrak dvignil še osmi zaporedni veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Sledila bosta umik iz javnega življenja in sprejemanje najtežje odločitve v življenju.

V nasprotju z zadnjima dvema sezonama, ko je bil nesporni vladar pokala Vitranc, je Marcel Hirscher pretekli koncu tedna v Kranjski Gori priložnost za središčno vlogo vendarle namenil (tudi) tekmecem. Ob Avstrijčevem drobnem padcu motivacije po že doseženih sezonskih ciljih ter težavah z iskanjem pravega pristopa na specifični snežni podlagi in nastavitvami, kar je precejšnja redkost, sta dani položaj izkoristila predvsem slalomski zmagovalec Ramon Zennhaeusern ter s prvim in drugim mestom še skupni zmagovalec vitranškega tekmovanja Henrik Kristoffersen.

Avstrijec se je tokrat moral zadovoljiti s tretjim mestom v slalomu in šestim v veleslalomu, a se s tem še zdaleč ni izognil žarometom. Prav v Podkorenu si je namreč tudi na matematični ravni zagotovil rekordni osmi veliki kristalni globus, za nameček pa je že jasno, da bo ob koncu finala v Andori prejel še slalomski in veleslalomski globus.

V slogu slogana "ujemita ga, če ga lahko" | Foto: Matic Ritonja/Sportida V slogu slogana "ujemita ga, če ga lahko" Foto: Matic Ritonja/Sportida Največji vseh časov?

"Nova odlična sezona, v katero sem vstopil zelo močno. Na kar nekaj tekmah sem izstopal, recimo v Alta Badii. To so trenutki, ki jih človek ne pozabi. Tudi na svetovnem prvenstvu sem bil uspešen. Vesel sem bil predvsem naslova slalomskega prvaka. Tudi nad drugim mestom v veleslalomu nisem vihal nosu. Je pa dejstvo, da bom potreboval nekaj časa za podoživljanje in ocenjevanje doseženega," razmišlja 30-letni solnograški šampion.

Ob slovesu od Slovenije je bil deležen tudi javnega vprašanja, ali je v svojem športnem dojemanju najboljši smučar vseh časov. "Nisem strokovnjak. Vi se odločite. Povejte mi, ali sem najboljši v zgodovini. So pa te primerjave nehvaležne. Da, v teh letih sem bil najboljši, a nisem tekmoval proti Ingemarju Stenmarku. Različna obdobja je težko primerjati med seboj. Čez 20 let bo morda kdo gledal posnetke mojega smučanja in se mu bodo zdeli smešni. Razvoj gre naprej. Šampioni bodo sledili," je odgovoril.

Na vrhu. Že osmo sezono. | Foto: Sportida Na vrhu. Že osmo sezono. Foto: Sportida

Najtežja odločitev v življenju

Že ob prihodu smučarske karavane smo namignili, da bi letošnji pokal Vitranc utegnil biti Hirschrjev zadnji. Negotovost ostaja. "Vem, da bi me navijači radi videli v svetovnem pokalu še v prihodnji sezoni. Ne morem jim odgovoriti. Zdaj ne. Vem pa, da me poleti čaka najtežja odločitev v mojem življenju. Počakajmo. Trenutno ne morem reči, v katero smer se nagibam. Moje misli so trenutno nore. Vem, da odločanje ne bo lahko, po drugi strani pa se že zelo veselim konca sezone in dejstva, da bom daljše obdobje preživel doma," pravi večkratni svetovni in olimpijski prvak

Ko je na novinarski konferenci po kranjskogorskem slalomu razmišljal o prelomnici, mu je Kristoffersen večkrat hudomušno skočil v besedo. Med drugim se je obregnil tudi ob spremenjen videz. "Obrit si videti precej mlajši, zato lahko nadaljuješ," mu je dejal, Hirscher pa mu je odvrnil: "Videti sem mlajši. Že res. Kaj pa moja kolena in hrbet? Pa vse druge težave?"

Se bo še kdaj vrnil v Podkoren? | Foto: Matic Ritonja / Sportida Se bo še kdaj vrnil v Podkoren? Foto: Matic Ritonja / Sportida

Vse ali nič

Ključna dilema je, ali bo Hirscher po dopolnjenem 30. letu, občasni naveličanosti nad spremljevalnim vrvežem in večkrat izpostavljeni pomembnosti družinskega življenja, za katerega pravi, da je pomembnejše od športa, še našel dovolj notranje moči in motiva za nadaljnje predajanje zahtevnemu programu. V njegovem primeru polovičarstva ali postopnega popuščanja ne gre pričakovati.

Če se bo odločil za nadaljevanje kariere, bo seveda želel ohranjati raven, s katero je v zadnjih letih v svetovnem pokalu postavljal nove meje izjemnosti. Zanimivo, ko je leta 2012 osvojil prvi veliki globus, je Beata Feuza ugnal za vsega 25 točk. Ob vseh nadaljnjih globusih pa si je priboril krepko večjo prednost. Ime zmagovalca je bilo večinoma znano že pred finalom.

Marcel Hirscher | Foto: Sportida Foto: Sportida Mož, ki je (s)poznal svoje meje

Koncept osmih globusov je bil sicer vedno podoben. Izkoriščanje koledarja svetovnega pokala in precejšnje točkovne razpršenosti v hitrih disciplinah ter njegova dominantnost v slalomu in veleslalomu. Vse večja specializacija je bila dodatna voda na njegov mlin, ob tem pa je s svojim delom in razvojem spremljevalnega orkestra tudi sebe ves čas silil v napredek in približevanje popolnosti.

V tekmi, kjer uspeh prinaša le tvegano iskanje skrajnih meja, je do potankosti izpilil tehniko. Ta mu ob prefinjenem občutku omogoča tekmovalno hojo po robu. Ker pa je svoje meje dobro ocenil, je število napak izjemno majhno. Za piko na i je tekmece zatiral še z narekovanjem ostrega tempa, saj je bil podobno nevaren tako na prvi kot zadnji tekmi.  

Drugi o Marcelu Hirscherju

Ivica Kostelić | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida Ivica Kostelić, zadnji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala pred Hirscherjevo ero

"Dvomim, da bo kdo kadarkoli podrl ta rekord, torej osem zaporednih velikih globusov. Kaj nam to sporoča? Da v tem športu ne gre le za vrhunsko pripravljenost in najvišjo raven smučanja. Potrebuješ tudi vrhunsko tehnološko podporo. To je tisto, kar ima Marcel na voljo v veliko večjem obsegu kot katerikoli drugi smučar. V vseh taborih bodo torej morali v prihodnosti tem področjem nameniti več pozornosti."


Henrik Kristoffersen | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida Henrik Kristoffersen, Hirscherjev norveški tekmec

"Šampion, odličen športnik, izjemen smučar. Osem velikih globusov? Vse, kar lahko storim, je, da pred njim snamem klobuk. To je neverjeten dosežek, ki je zaznamoval smučarsko zgodovino. Poleg tega globuse osvaja z veliko prednostjo pred zasledovalci. Prav ta naskok priča o tem, da si vse te lovorike še kako zasluži. Ko pogledam, kaj vse je dosegel, in to primerjam s svojimi dosežki, se počutim majhnega."


Žan Kranjec | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida Žan Kranjec, najboljši slovenski alpski smučar

"Predvsem je izjemen smučar. Poleg tega pa je vse, kar ga obdaja in podpira, na najvišji mogoči ravni. Za vse je poskrbljeno. To seveda ne zmanjšuje njegove smučarske kakovosti, psihološke trdnosti in delovne pripravljenosti. Jasno, že tukaj je korak pred preostalimi. Če pa dodamo, da zanj delajo celoten Atomic, močna avstrijska reprezentanca, smučarsko središče Reiteralm … Zanemariti ne gre niti njegove logistike. Če je le mogoče, namreč potuje z zasebnim helikopterjem ali letalom. S tem prihrani veliko časa in energije."

Vitranc Kranjska Gora
Sportal Švicarski dvometraš bi si v Kranjski Gori kupil hišo
Tijan Marovt
Sportal Učna minuta štajerskega Kekca
Henrik Kristoffersen
Sportal Norvežanom piranska sol bolj ustreza kot Kranjcu
Ne spreglejte