Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
10. 3. 2019,
12.20

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

Natisni članek

Aksel Lund Svindal Tina Maze pokal Vitranc svetovni pokal Tijan Marovt

Nedelja, 10. 3. 2019, 12.20

5 let, 1 mesec

TIJAN MAROVT: DEBITANT V SVETOVNEM POKALU

Učna minuta štajerskega Kekca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80
Tijan Marovt | Tijan Marovt med debitantskim nastopom v svetovnem pokalu | Foto Matic Ritonja/Sportida

Tijan Marovt med debitantskim nastopom v svetovnem pokalu

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Tradicijo slovenskih krstov na kranjskogorskih tekmah svetovnega pokala je letos s slalomskim nastopom nadaljeval Tijan Marovt, za katerega v vodstvu reprezentance verjamejo, da bi lahko v prihodnje zapolnil generacijsko vrzel. In kdo je 20-letni Konjičan, ki trenira v okviru samostojne ekipe?

Vitranc Kranjska Gora
Sportal Švicarski dvometraš bi si v Kranjski Gori kupil hišo

"Dajmo, Kekec," je ob smučanju Tijana Marovta na ciljni strmini vitranškega slaloma zavpil uradni napovedovalec. Mladenič iz Slovenskih Konjic je sicer odraščal daleč stran od Kranjske Gore in Kekčevih hribov, vzklik pa se je nanašal na predhodni krst. Starejši reprezentanti so mu pred prvim nastopom v svetovnem pokalu "zaukazali", da mora ob robu sobotnega javnega žreba štartnih številk na osrednjem kranjskogorskem odru javno zapeti. Marovt se je odločil za Kekčevo pesem in bil pri tem bolj suveren kot dan zatem na že dodobra načeti progi. Prvi nastop v SP je namreč končal na 52. mestu z zaostankom 6,89 za najhitrejšim Henrikom Kristoffersenom. Prehitel je le Finca Jensa Henittinena ter koroškega zobozdravnika v kosovskem dresu Albina Tahirija.

Tijan Marovt | Foto: MaPa Foto: MaPa Vrnil se bom, a z boljšim izhodiščem

"Cmoka v grlu nisem čutil. Navsezadnje tudi razmere na progi niso dopuščale vrhunskega smučanja. S pokazanim sem zadovoljen. Predvsem pa sem vesel, da sem dobil priložnost na najvišji ravni. To so izkušnje, ki mi bodo v prihodnosti prišle še zelo prav. Verjamem, da se bom vrnil na pokal Vitranc, a v upanju, da z boljšo štartno številko. To pa si moram zagotoviti na tekmah nižje ravni," je po prvem nastopu med elito in svojevrstni učni minuti dejal Marovt in prikimal tezi, da je v zadnjem mesecu preskočil kar nekaj stopnic. Kot smučar, ki ne nastopa niti na tekmah evropskega pokala, je namreč debitiral na mladinskem in celo članskem svetovnem prvenstvu (ekipna tekma) ter zdaj še v svetovnem pokalu.

Z alpskim smučanjem se ukvarja tudi leto mlajša sestra Mišel Marovt, ki smo jo pred leti na Zlati lisici lahko videli v vlogi predtekmovalke. To zimo se je preselila v ZDA, kjer šturira in tekmuje za univerzo v Sierri Nevadi.

Vzornika je našel na Norveškem

Led je prebit. Zdaj pa se vrača na nižjo tekmovalno raven, kjer bo poskušal popraviti svoje FIS-točke. "V prihodnje se zanesljivo vidim v boju za točke ali še kaj več," pripoveduje 195 centimetrov visoki smučar, ki pa telesne višine ni preizkušal v drugih športnih. "Kot otrok sem bil preveč neroden," se je pošalil in se med pogovorom uprl na Headove smuči, ki so med slovenskimi smučarji precejšnja redkost. "Že dolgo smučam na njih. Namenijo mi določeno število smuči in čevljev. Seveda gre za proizvajalca, ki ima pod svojim okriljem veliko odličnih smučarjev. Zato seveda nisem na prednostnem seznamu. Imam pa dobro podporo," pravi Tijan, vesel, da je na teh smučeh tekmoval tudi njegov vzornik Aksel Lund Svindal. "Pred petimi leti sem ga tudi osebno spoznal. "Njegova prezenca, način smučanja in športnega razmišljanja so mi zelo blizu."

Tijan Marovt | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Pod okriljem serviserja Tine Maze

Formalno je tokratni debitant član mladinske C-ekipe, v praksi pa večinoma trenira, podobno kot še nekaj smučarjev iz premožnejših okolij (Dvornik, Debelak …), v okviru samostojne ekipe. Vanjo je vključen skupaj z Žakom Žirovnikom. Njun trener je Zvone Žirovnik, dolgoletni serviser v svetovnem pokalu. Med drugim je v obdobju njenih prvih uspehov skrbel tudi za smuči Tine Maze. "Verjamem, da je to prava pot zame. Čaka me še veliko dela, če se želim razviti. Je pa to povezano tudi z veliko stroški, zato sem vesel podpore staršev," pripoveduje član mariborskega Branika, ki je zajeten del zime preživel na Kitajskem, kjer je nastopal na tekmah FIS in daljnevzhodnega pokala.

Henrik Kristoffersen
Sportal Norvežanom piranska sol bolj ustreza kot Kranjcu
Ne spreglejte