Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 3. 2019,
12.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Boštjan Kline Klemen Kosi superveleslalom Dominik Paris svetovni pokal

Četrtek, 14. 3. 2019, 12.45

5 let, 1 mesec

Superveleslalom (m), Soldeu

Paris je prekinil norveško vladavino

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Dominik Paris | Dominik Paris je potrdil status superveleslalomskega kralja. | Foto Getty Images

Dominik Paris je potrdil status superveleslalomskega kralja.

Foto: Getty Images

Z zmago na zadnjem superveleslalomu sezone v Soldeuu v Andori je Italijan Dominik Paris potrdil svoj prvi mali kristalni globus. Boštjan Kline med dobitniki točk.

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova prestopila čarobno mejo in prišla do novega globusa

Pisalo se je leto 2011, ko je Ivica Kostelić zadnji pred ero Marcela Hirscherja osvojil veliki kristalni globus. To je tudi leto, ko je zmago v superveleslalomskem seštevku svetovnega pokala slavil Švicar Didier Cuche. Vse od takrat so globuse v tej disciplini osvajali le Norvežani. Po tri sta osvojila Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal, enega pa Aleksander Aamodt Kilde. Hirscher bo letos nadaljeval niz nepremagljivosti, saj bo v zrak dvignil še osmi veliki globus, Norvežani pa so bili prisiljeni predati superveleslalomski primat.

Dominik Paris je vse negotovosti okrog najboljšega superveleslalomista sezone razblinil na najboljši mogoč način. Tako, da je v neposrednem obračunu premagal konkurente in slavil 15. zmago v karieri, sedmo v tej zimi. Vedel je, da mora paziti na kar pet zasledovalcev, ki bi še lahko osvojili globus, zato manevrskega prostora za taktiziranje ni imel. Nastopil je v slogu zadnjih tekem, ko ga je v hitrih disciplinah težko premagati. Tudi tokrat je bil prehiter za vse, tekmece pa je po natančno odpeljanih zavojih "zlomil" v spodnjem smukaškem delu.

Sanjski razplet za Dominika Parisa: zmaga in globus | Foto: Getty Images Sanjski razplet za Dominika Parisa: zmaga in globus Foto: Getty Images Kar mu ni uspelo v smuku …

Izkušeni 29-letni specialist za hitri disciplini, ki je bil najboljši tudi v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu v Aareju, je bil znova kos pritisku, čeprav so tudi osrednji zasledovalci pokazali zobe. V cilju je za 15 stotink sekunde prehitel Švicarja Maura Caviezla, ki se je tako povzpel do brona v superveleslalomskem seštevku. Avstrijec Vincet Kriechmayr je bil tokrat z zaostankom 44 stotink tretji, s čimer je obdržal drugo mesto v končni razvrstitvi discipline.

Italijan je bil sicer najboljši že v sredinem smuku, kar je bila njegova že četrta smučarska zmaga v sezoni 2018/19. A to je bilo vendarle premalo za globus. Z eno samo zmago, a stabilnostjo od prve do zadnje tekme je namreč smukaško lovoriko drugo zimo zapored osvojil Švicar Beat Feuz. Paris se je moral zadovoljiti s srebrom, dan zatem pa je le prejel tako želeno lovoriko.

Boštjan Kline se je uvrstil med dobitnike točk. | Foto: Getty Images Boštjan Kline se je uvrstil med dobitnike točk. Foto: Getty Images

Kline na zadnji tekmi do rezultata sezone

Med le 23 nastopajočimi in 19 uvrščenimi sta nastopila tudi dva Slovenca, osnovni cilj pa je izpolnil Boštjan Kline. Z zaostankom 1,46 je ob zelo korektnem nastopu pristal na dvanajstem mestu, kar je njegov najboljši rezultat v sezoni. Po nizu razglašenih nastopov in razočaranj v zanj najslabši sezoni po letu 2015 si je Mariborčan tokrat zagotovil obetavno popotnico pred prepotrebno temeljito analizo kot temeljem priprav na novo zimo.

Manj razlogov za zadovoljstvo je imel tokrat Klemen Kosi, ki si je finale zagotovil na račun dobrega začetka sezone. Tokrat je odstopil, njegov nastop pa gre uvrstiti v niz predstav po grdem padcu na prednovoletnem smuku v Bormiu, po katerem se je sicer vrnil v beli cirkus, a se izvedbeno ni približal ravni, potrebni za boj za točke.

Brice Roger
Sportal Neprijetno presenečenje: "airbag" brez padca

Soldeu: finale - superveleslalom (m)

 

 
Beat Feuz
Sportal Švicar ostaja smukaški kralj, Italijan zmagal že četrtič
Ne spreglejte