Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
17. 3. 2019,
12.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

1

Natisni članek

veleslalom Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Soldeu Meta Hrovat

Nedelja, 17. 3. 2019, 12.10

5 let, 1 mesec

Soldeu, veleslalom (ženske)

Še zadnji udarec Mikaele Shiffrin

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

1

Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin ne napada le globusa, temveč že svojo 60. zmago. | Foto Reuters

Mikaela Shiffrin ne napada le globusa, temveč že svojo 60. zmago.

Foto: Reuters

Najboljša smučarka sezone Mikaela Shiffrin je v velikem slogu dobila tudi zadnjo tekmo. Z zmagoslavjem na veleslalomu v Soldeuu, na katerem je Meta Hrovat ob bolečinah v gležnju odstopila, si je priborila še četrti globus v sezoni. Za senzacijo dneva pa je z drugim mestom poskrbela Alice Robinson.

Frida Hansdotter poslovilna Soldeu
Sportal Ko napoči čas za slovo: danes Frida, jutri ...

Vsaj na teoretični ravni bi Slovakinja Petra Vlhova v zadnjem dejanju sezone še lahko prišla do veleslalomskega globusa. A za ta scenarij, po katerem bi morala slaviti zmago, Mikaela Shiffrin pa bi morala ostati praznih rok, v Soldeuu v Andori ni bilo osnovnega pogoja. To pa je bilo (ne)strinjanje prve zvezdnice sezone. Shiffrinova bi sicer lahko nastopila preračunljivo, a to pač ni v njeni naravi. Že v prvi vožnji je pokazala zobe ter si z zanjo značilno predstavo priborila lepo prednost. V drugo je sicer nastopila napadalno, a vendarle tudi dovolj nadzorovano. Tako je prišla že do svoje 60. zmage v karieri.

Novozelandsko presenečenje: Alice Robinson | Foto: Reuters Novozelandsko presenečenje: Alice Robinson Foto: Reuters

Novozelandska senzacija

Za najprijetnejše presenečenje zadnje ženske tekme sezone pa je poskrbela komaj 17-letna novozelandska smučarka Alice Robinson. Zanjo je bil to šele deseti nastop v svetovnem pokalu. Zagotovila si ga je kot aktualna mladinska svetovna prvakinja, pri čemer pa se mora za to priložnost zahvaliti tudi Meti Hrovat. Kranjskogorčanka je namreč vodila po prvič vožnji na MSP v Val di Fassi, a je nato odstopila. Svojo priložnost je zdaj s pridom izkoristila in poskrbela za pravo senzacijo. Pristala je namreč na drugem mestu, le tri desetinke za Shiffrinovo. Na stopničkah se jima je tokrat pridružila še Vlhova, za katero je nova odlična sezona, a vendarle v senci prve dame svetovnega pokala.

Mikaela Shiffrin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kristalna sezona

Ko smo novinarji pred sezono Shiffrinovo spraševali o ciljih, je kot enega ključnih izpostavila tudi veleslalomski globus. Do danes ga namreč še ni imela v svoji lasti. Cilj je prepričljivo izpolnila. Na osmih veleslalomih je bil njen najslabši rezultat peto mesto. Le dvakrat ni stala na stopničkah. Kar štirikrat je bila na najvišji, tako da je bila tudi za preobraženo Vlhovo nedosegljiva. Veleslalomski globus je tako še ozaljšal izjemno zbirko Američankinih lovorik v tej zimi. Poleg velikega globusa v domovino odnaša še tri male, ob tem pa ima okrog vratu dve zlati in eno bronasto kolajno svetovnega prvenstva.

210 točk za Tino Maze

Mikaela Shiffrin sezono zaključuje s kar 2.204 točkami, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini. Bolšja je bila leta 2013 le Tina Maze. Njen svetovni rekord ostaja nedotaknjen – 2.414 točk.

Meta Hrovat iz Andore praznih rok. | Foto: Reuters Meta Hrovat iz Andore praznih rok. Foto: Reuters Slovenska ničla z opravičilom

Manj zadovoljstva je zadnja tekma prinesla v slovenski tabor. Ta na ženski strani finale zaključuje brez ene same točke. Medtem ko Ilka Štuhec zaradi februarske poškodbe ni pripotovala v Soldeu, pa je tako v slalomu kot tudi veleslalomu slovenske barve branila le Meta Hrovat in v obeh primerih odstopila. Ob tem velja dodati, da je najboljša slovenska (vele)slalomistka nastopila s precejšnjimi bolečinami v gležnju, ki so sicer zaznamovale lep del sezone. Tokrat je stisnila zobe in bila z 11. mestom po prvi vožnji v boju za deseterico. A gleženj v drugo ni zdržal sil ob zavojih, tako da je na sredini nastopa Hrovatova zapeljala s proge.

Ko bo povsem zdrava …

A čeprav so zdravstvene težave zaznamovale zajeten del sezone (decembra je prestala celo punkcijski poseg, zaradi katerega je izpustila štiri tekme, nato pa je tekmovala z bolečinami), je Hrovatova prišla do štirih uvrstitev med najboljšo deseterico, predvsem pa je s slalomskim napredkom poskrbela, da ima dve enakovredni disciplini. Za nameček pa se je od mladinske konkurence poslovila še z naslovom svetovne prvakinje v slalomu. A njena raven je zdaj še članska, na njej pa želi mešati štrene najboljši, ampak – zdrava. Zato jo zdaj čakajo dodatni zdravniški pregledi, nato pa prepotreben počitek pred začetkom priprav na sezono 2019/20.

Soldeu, veleslalom:

 

 

Končni vrstni red v svetovnem pokalu: - skupno (35/35):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2204
2. Petra Vlhova (Slk) 1355
3. Wendy Holdener (Švi) 1079
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 814
5. Nicole Schmidhofer (Avt) 771
6. Federica Brignone (Ita) 764
7. Ragnhild Mowinckel (Nor) 675
8. Frida Hansdotter (Šve) 654
9. Stephanie Venier (Avt) 528
10. Ilka Štuhec (Slo) 507
...
36. Meta Hrovat (Slo) 225
77. Maruša Ferk (Slo) 54
91. Ana Bucik (Slo) 31
106. Ana Drev (Slo) 17
Veleslalom (8):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 615
2. Petra Vlhova (Slk) 478
3. Tessa Worley (Fra) 460
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 380
5. Federica Brignone (Ita) 360
6. Ragnhild Mowinckel (Nor) 277
7. Wendy Holdener (Švi) 254
8. Stephanie Brunner (Avt) 195
9. Marta Bassino (Ita) 188
10. Ricarda Haaser (Avt) 176
...
14. Meta Hrovat (Slo) 126
40. Ana Drev (Slo) 17
46. Ilka Štuhec (Slo) 11 

Preberite še:

Žan Kranjec
Sportal Sezona, ki je zlepa ne bo pozabil, a jo želi preseči
ekipna tekme Soldeu
Sportal Švicarji vladarji ekipne tekme, Norvežan se je boril brez palice
Ne spreglejte