Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
17. 3. 2019,
13.15

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

Natisni članek

Štefan Hadalin Marcel Hirscher Marcel Hirscher Soldeu Felix Neureuther

Nedelja, 17. 3. 2019, 13.15

5 let, 1 mesec

SLALOM (M), SOLDEU

Umirjeni Hirscher z globusom zaploskal Noelu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67
Clement Noel | Clement Noel se je veselil tretje zmage v karieri. | Foto Reuters

Clement Noel se je veselil tretje zmage v karieri.

Foto: Reuters

Francoz Clement Noel je v Soldeuu v Andori dobil zadnjo slalomsko preizkušnjo sezone 2018/19. Edini slovenski finalist Štefan Hadalin je na poslovilni tekmi Felixa Neureuhterja ostal brez točk.

Ker je bil lastnik slalomskega globusa znan že nekaj časa, je imela zadnja slalomska tekma sezone v Andori bolj izrazit tekmovalni naboj. V pomladnih razmerah se je najbolje znašel Francoz Clement Noel, ki je blestel že osrednjem delu sezone in med drugim dobil preizkušnji v Wengnu in Kitzbühlu.

Frida Hansdotter poslovilna Soldeu
Sportal Ko napoči čas za slovo: danes Frida, jutri ...

Nato je v formi zelo popustil, zdaj pa se je dvignil še za zaključni udarec v Soldeuu. Po vodstvu po prvi vožnji je v finalu kljub nekoliko slabši predstavi (20. čas) odbil napad Avstrijca Manuela Fellerja, ki je poskočil za kar sedem mest, a je bil za 18 stotink prepočasen za prvo zmago. Tretji je bil tokrat Švicar Daniel Yule.

Marcel Hirscher bo v prihajajočih tednih razmislil, ali bo vztrajal v smučarskem cirkusu. | Foto: Reuters Marcel Hirscher bo v prihajajočih tednih razmislil, ali bo vztrajal v smučarskem cirkusu. Foto: Reuters

Hirscher je prišel "le" po globuse

Kaj pa nesporni kralj sezone in zadnjega desetletja Marcel Hirscher? Podobno kot na zadnjih tekmah, pravzaprav vse od takrat, ko je postalo jasno, da bo sezono znova zaključil z velikim in dvema malima globusoma, ni bil na zanj značilnih šampionskih obratih. Kot bi pogrešal tisti iskrico, s katero sproži svoj napadalni stroj. Brez popolnega napada pa tudi Marcel Hirscher ni tisti Marcel Hirscher, ki je pogosto nerešljiva uganka za tekmece. Korektno smučanje z nekaj napakami je tokrat zadostovalo za 14. mesto, v njegovem primeru le za 14. mesto. A Avstrijec je v Andori dobil tisto, po kar je prišel – tri globuse. Ob tem pa je pustil odprto vprašanje okrog prihodnosti.

Štefan Hadalin brez točk | Foto: Reuters Štefan Hadalin brez točk Foto: Reuters Hadalin praznih rok

Popuščanje, v tem primeru še bolj izrazito, pa je bilo vidno tudi pri edinem slovenskem predstavniku finalnega slaloma Štefanu Hadalinu. Tokrat je bil prepočasen za petnajsterico in nove točke. Krepko je zaostal že v prvi vožnji, ki jo je sicer odprl nadvse spodbudno, nato pa storil večjo napako, po kateri se mu je preostanek nastopa povsem podrl. Tudi v drugo se je izkazalo, da je njegova zaloga energije že izpraznjena, saj mu kljub očitni želji ni uspelo postreči z napadom, ki bi mu prinesel skok po lestvici. Načetost se je poznala predvsem pri slabših odzivih na napake, tako da je tekmo končal na 19. mestu.

Ni osamljen

Hadalin se je vseeno podpisal pod z naskokom najboljšo slalomsko sezono v karieri, ki jo je nadgradil še z dvojnim kombinacijskim uspehom (kolajna na SP in tretje mesto v svetovnem pokalu), ob tem pa veseli, da v svoji paradni disciplini ni bil osamljen Slovenec. Petinpetdeset točk svetovnega pokala je namreč zbral tudi Žan Kranjec, kar je bilo sicer premalo za finale in tudi trideseterico. Vseeno pa si je najboljši slovenski veleslalomist tudi v svoji drugi disciplini zagotovil občutno boljše štartno izhodišče. Če je namreč še letos tekmoval s številko 77, ga po prevetritvi točk FIS in novih štartnih pravil že jeseni čaka štartna številka za najboljšo trideseterico.

Felix Neureuther | Foto: Reuters Foto: Reuters  

Felix, srečno!

Medtem ko se je večji del slalomske elite danes poslovil le od sezone, pa je bila to zadnja tekma za nemškega zvezdnika Felixa Neureutherja. "Hvaležen sem, da sem lahko živel svoje otroške sanje. A telo in glava sta mi v zadnjih mesecih dala vedeti, da moram zapreti smučarsko poglavje. Čas je, da grem naprej," je ob naznanitvi tekmovalnega umika sporočil 34-letni Nemec, ki je v dolgoletni karieri slavil 13 zmag v svetovnem pokalu (po eno v veleslalomu in na mestni tekmi, preostale v slalomu), na svetovnih prvenstvih pa osvojil eno srebrno in dve bronasti kolajni.

Vrstni red v svetovnem pokalu:

- končna razvrstitev (38):
1. Marcel Hirscher (Avt) 1546
2. Alexis Pinturault (Fra) 1145
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 1047
4. Dominik Paris (Ita) 950
5. Vincent Kriechmayr (Avt) 739
6. Beat Feuz (Švi) 722
7. Mauro Caviezel (Švi) 696
8. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 651
9. Marco Schwarz (Avt) 560
10. Manuel Feller (Avt) 558
...
22. Žan Kranjec (Slo) 399
45. Štefan Hadalin (Slo) 194
66. Martin Čater (Slo) 95
86. Boštjan Kline (Slo) 67
92. Klemen Kosi (Slo) 60
111. Miha Hrobat (Slo) 29 ..


- slalom (12):
1. Marcel Hirscher (Avt) 786
2. Clement Noel (Fra) 551
3. Daniel Yule (Švi) 551
4. Ramon Zenhäusern (Švi) 521
5. Henrik Kristoffersen (Nor) 516
6. Alexis Pinturault (Fra) 453
7. Marco Schwarz (Avt) 411
8. Manuel Feller (Avt) 388
9. David Ryding (VBr) 334
10. Andre Myhrer (Šve) 300
...
19. Štefan Hadalin (Slo) 121
34. Žan Kranjec (Slo) 55

Soldeu, slalom, finale:

 

Preberite še:

Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec se je od najboljše sezone poslovil s stopničkami
Žan Kranjec
Sportal Sezona, ki je zlepa ne bo pozabil, a jo želi preseči
Ne spreglejte