Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
14.30

Osveženo pred

12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Natisni članek

Tina Erzar Ema Klinec Ema Klinec Nika Vodan Nika Prevc Nika Prevc Jurij Tepeš smučarski skoki

Četrtek, 10. 10. 2024, 14.30

12 minut

Glavni trener skakalk slab mesec in pol pred začetkom nove sezone

Jurij Tepeš: Tekmovalk ne bom dodatno obremenjeval s cilji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75
Jurij Tepeš | Jurij Tepeš odšteva tedne do nove sezone svetovnega pokala, v kateri bo prvič kot glavni trener vodil žensko reprezentanco. | Foto Martin Metelko/www.alesfevzer.com

Jurij Tepeš odšteva tedne do nove sezone svetovnega pokala, v kateri bo prvič kot glavni trener vodil žensko reprezentanco.

Foto: Martin Metelko/www.alesfevzer.com

Slovenska ženska skakalna reprezentanca bo v novo sezono, v kateri bo Nika Prevc branila kristalni globus, vstopila z novim glavnim trenerjem Jurijem Tepešem, ki trenutno v Skandinaviji z varovankami trenira v vetrovniku. Nekdanji skakalec se dobro zaveda, da je vstopil v velike čevlje, v katerih z javnimi rezultatskimi napovedmi ne želi vršiti dodatnega pritiska na skakalke, si pa želi, da bi vse stvari glede novosti pred novo sezono pri Mednarodni smučarski zvezi rešili že prej.

predstavitev SZS, Nika Prevc
Sportal Nova lekcija Nike Prevc #video

Mesec zatem ko je Nika Prevc v Planici v zrak dvignila kristalni globus za skupno zmago, so pri Smučarski zvezi Slovenije potrdili, da bo na mestu glavnega trenerja prišlo do menjave. Zorana Zupančiča je nasledil Jurij Tepeš, ki je ponujeno priložnost sprejel z odprtimi rokami. 

"Predvsem sem v tem videl eno veliko priložnost, izziv. Menim, da so me dekleta kar dobro sprejela, bo pa svoje pokazala sezona, saj je na koncu vedno pomemben rezultat," je na torkovi predstavitvi reprezentanc dejal 35-letnik, ki branilko skupne zmage odlično pozna, saj je z njo sodeloval že v mlajših selekcijah. 

"S Stenom (Stanetom Balohom, op. a.) sva z Niko delala že prejšnja tri leta, le lanske tri četrtine sezone je oddelala z A-ekipo. Ona me pozna, torej zanjo to ni posebno velik preskok, je pa večji za starejše, Katro Komar, Niko Vodan, Emo Klinec. Tu je bilo malo več prilagajanja, a več kot je bilo skupnih treningov, bolje smo se spoznali, zato je bilo vsak dan lažje."

Z Niko Prevc sodeluje že več let in jo dobro pozna. | Foto: www.alesfevzer.com Z Niko Prevc sodeluje že več let in jo dobro pozna. Foto: www.alesfevzer.com "Seveda bi bilo lepo imeti še kakšen dober rezultat, a za zdaj to še ni problem"

Poletne priprave so bolj kot ne opravili po načrtih. "Nekaj težav s poškodbo je imela Nika Vodan, zelo malo tudi Tina Erzar, a tisto smo rešili sproti. Menim, da je bilo poletje kar v redu, da je šlo po planu, razen spomladanskega dela za Vodan," pravi Tepeš, ki se zaveda, da poletne tekme niso vselej pravi napovednik zime, a kljub vsemu z rezultatskim delom na poletni veliki nagradi večinoma ni zadovoljen.

Z večjim delom poletne velike nagrade ni zadovoljen, a za zdaj to še ni problem, poudarja. | Foto: www.alesfevzer.com Z večjim delom poletne velike nagrade ni zadovoljen, a za zdaj to še ni problem, poudarja. Foto: www.alesfevzer.com "Zagotovo v celoti gledano nisem zadovoljen z grand prixom. Zadovoljen sem z napredkom Tine, pa morda s tem, kako je Vodan oddelala zadnjo tekmo, s preostalim delom ne. Razen z začetkom grand prixa v Courchevelu, kjer smo bili blizu vrha. Nato pa smo poletno sezono bolj podredili treningom, nismo se posebej pripravljali na tekme, kar kažejo tudi rezultati. Za zdaj to še ni problem, saj imamo pred zimo še nekaj časa. Seveda bi bilo lepo imeti še kakšen uspeh za boljšo popotnico, po drugi strani pa je tudi pomembno, da se dobro pripravimo na zimsko sezono."

Edine poletne stopničke je priskakala Ema Klinec, ki je na uvodni tekmi zmagala, pozneje pa rezultatsko ni bila več tam, kjer bi si želela. "Za Emo vemo, da zna skakati, da je blizu. Pri njej smo morda z naletnim položajem šli en korak nazaj, a delamo na tem in mislim, da bo do zime spet tista prava, kot je bila na začetku tega grand prixa".

Predvsem se mora pri sebi umiriti

Med pripravami je bila pomembna tudi lekcija zmagovalke lanske sezone, ki je spoznala, da skakanje na rezultat ne bo prineslo želenega. "Po eni strani mora tekmovalka sama videti, kot je Nika zdaj čez poletno sezono, da na silo ne bo šlo. Lani je bilo veliko lažje, ker je napadala, letos mora braniti, in to je povsem nov izziv. Ko se znajdeš pred takim izzivom, je potrebnega nekaj več pogovora, predvsem pa se mora sama pri sebi umiriti. Na koncu ni pomemben prav vsak rezultat, ampak to, da spet začne uživati."

Te dni se s skakalkami mudi v vetrovniku v Stockholmu. | Foto: Boštjan Podlogar/STA Te dni se s skakalkami mudi v vetrovniku v Stockholmu. Foto: Boštjan Podlogar/STA

V Skandinaviji dodaten vpogled v potovanje zraka

V slabem mesecu in pol, ki je do začetka svetovnega pokala, slovenski ženski tabor čakata še en sklop kondicijskih priprav in selitev na ledeno smučino. Te dni so v Stockholmu, kjer v vetrovniku nabirajo prepotrebne izkušnje. "Vetrovnik je pomemben predvsem za to, da vidiš, kako zrak potuje, saj imaš veliko več časa kot na skakalnici, da se postaviš v letni položaj. Ta izkušnja ti pozneje pomaga na skakalnici, da se lahko veliko hitreje prilagodiš, kot bi se sicer. Za primerjavo, za minuto v vetrovniku mi potrebujemo 10 ali 15 skokov na skakalnici," poudarja.

Želi si, da bi stvari glede novih pravil rešili že prej

Tepeš je velik del torkovega medijskega dne preživel na spletnem sestanku FIS z direktorico tekmovanj Čiko Jošido, na katerem je beseda tekla o novi sezoni in spremembah, ki jih je vsako leto veliko. Kje vidi največji letošnji izziv? Največji izziv pri spremembah pred novo sezono vidi pri dresih. | Foto: Vid Ponikvar Največji izziv pri spremembah pred novo sezono vidi pri dresih. Foto: Vid Ponikvar

"Menim, da bi morali vse stvari glede pravil rešiti že prej. Zagotovo bo največji izziv s kombinezoni, predvsem ker bo treba na tekme zaradi dodatnega čipiranja oziroma markiranja hoditi prej. Vse mora 'štimati', sicer si brez kombinezona. Predvsem začeti bo treba z dobrimi kombinezoni, saj imaš potem še vedno dodatno možnost za popravilo, če kaj ni v redu. Precej več dela je s kombinezoni, kot ga je bilo prej," pravi 35-letnik, ki mu šivanje ni tuje, kar so skakalke že ugotovile. "Tiste stvari, ki jih znaš, ti po navadi pridejo prav, težava je samo, če te stvari ne gredo v časovnico in ti potem nekako zmanjka časa za spanje. A na to se bomo morali navaditi."

Tekmovalk ne bo dodatno obremenjeval s cilji

Vrhunec prihajajoče sezone bo nordijsko svetovno prvenstvo v začetku marca v Trondheimu. Tepeš rezultatskih pričakovanj v predolimpijskem tekmovalnem obdobju ne želi javno izpostavljati. O ciljih javno ne želi govoriti, saj varovankam ne želi nalagati dodatnega bremena. | Foto: www.alesfevzer.com O ciljih javno ne želi govoriti, saj varovankam ne želi nalagati dodatnega bremena. Foto: www.alesfevzer.com

"O ciljih nerad govorim. Že ko sem skakal, sem nerad govoril o tem, zato tudi zdaj ne bom. Pri sebi cilje imam, tako kot jih ima vsaka tekmovalka, zagotovo pa ne bom tekmovalk dodatno obremenjeval s cilji, pričakovanji, saj si že same nalagajo pritisk. Pomembno je, da skačejo dobro, saj vidimo, kje so, ko skačejo dobro. Kot je rekla Nika, če se preveč osredotočaš na rezultat, potem padeš. Velikokrat se nam je že zgodilo, da je bila Nika v poskusni seriji najboljša, pa potem na tekmi ne. Do tega pride, ker si predvsem pri sebi ustvariš preveč pritiska. Ne mediji ne nihče drug, ampak sam daš nase preveč umetnega pritiska, ker želiš še več in še bolje," je zaključil nekdanji skakalec.

Ta bo skakalke v svetovnem pokalu prvič vodil med 22. in 24. novembrom, ko bodo v Lillehammerju na sporedu mešana ekipna tekma in individualne preizkušnje.

Timi Zajc
Sportal Bodo skakalci in skakalke ostali brez poletov?
Žiga Jelar
Sportal Slovenski skakalec pritisnil na reset in se vrnil na točko nič
Uroš Zupan
Sportal Dolg "alpincev" skoraj 900 tisoč evrov, poslovni načrt 2024/25 predvideva več kot tretjino poplačila #video
Ne spreglejte