Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2023,
18.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

1

Natisni članek

Anton Vidmar Lovro Planko Alex Cisar Miha Dovžan Ricco Gross Jakov Fak Jakov Fak SP Oberhof 2023

Ponedeljek, 13. 2. 2023, 18.00

1 leto, 2 meseca

SP Oberhof

Jakov Fak še ni nared: Nima smisla, že na sprintu sem ostal brez moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

1

Jakov Fak, Oberhof 2023 | Jakov Fak še ni nared za tekme na svetovnem prvenstvu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Jakov Fak še ni nared za tekme na svetovnem prvenstvu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Jaka še ni stoodstoten, zato smo se odločili, da bo sprostil prostor za nekoga drugega," nam je danes na uradnem treningu pred torkovo 20-kilometrsko posamično tekmo svetovnega prvenstva v Oberhofu povedal glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Ricco Gross. Jakov Fak torej v torek še ne bo tekmoval. "Za zdaj ni izboljšanja," nam je o svojem zdravstvenem stanju povedal naš najboljši biatlonec, ki pa ostaja v Oberhofu, v reprezentanci še upajo, da bo pripravljen vsaj za moško štafetno tekmo.  

Od našega poročevalca iz Oberhofa | Foto:

In kdo bo slovenske barve branil na jutrišnji tekmi? "Jutri bodo tekli trije mladi tekmovalci in Dovi (vzdevek Mihe Dovžana, op. p.)," nam je po današnjem uradnem treningu v Oberhofu razkril Ricco Gross. "Trije mladi" so seveda Toni Vidmar, Alex Cisar in Lovro Planko, ki so se izkazali na nedeljskem zasledovanju. 

Lovro Planko, Alex Cisar, Ricco Gross, Toni Vidmar, Janez Marič
Sportal Prihodnost je tu! Mladi rod slovenskih biatloncev pokazal … Mišice.

Fak: Ne počutim se dovolj dobro, da bi tekmoval

Jakov Fak po preboleli gripi še ni pri močeh. "Ne počutim se dovolj dobro, da bi tekmoval. Razdalja je precej težka, 20-kilometrska proga je še bolj kompleksna kot tista na sprintu in že na tem sem precej zgodaj ostal brez moči. Bolj smiselno se je zdaj posvetiti treningu in biti čim bolj pripravljen za kaj drugega," pravi kapetan slovenske reprezentance, ki je letos prav na najdaljši, 20-kilometrski preizkušnji po dveh letih suše spet stopil na oder za zmagovalce. 

Na januarskem svetovnem pokalu v Ruhpoldingu je bil prav na posamični tekmi tretji. "Jaka še ni stoodstoten, zato smo se odločili, da bo sprostil prostor za nekoga drugega," je pojasnil Gross in dodal, da Fak ostaja v Oberhofu: "Sicer pa ostaja z nami, budno spremljamo njegovo stanje, odločamo se iz dneva v dan, upamo pa, da bo do štafetnih tekem že pri polnih močeh. Potrebujemo ga. Čeprav imamo tukaj šest tekmovalcev, je on naša številka ena in zelo radi bi ga uporabili."

"Če bom pripravljen za štafeto, bom z veseljem pomagal"

Fak na ponedeljkovem treningu še ni dobil tistega, kar nestrpno pričakuje, znamenja, da se njegovo stanje izboljšuje. "Za zdaj ni izboljšanja. Težko je čakati iz dneva v dan, treba je trenirati, se držati načrta, ko bo telo pripravljeno za intenzivnejši trening, bom to začutil. Šele z bolj intenzivnimi treningi bom lahko prišel v boljšo formo," je razočaran, a mu drugega kot vztrajanje na začrtani poti in upanje na čimprejšnje okrevanje niti ne preostane. "Moj glavni cilj je, da treniram. Če bo vmes počutje boljše, če bom pripravljen za štafeto, bom z veseljem pomagal, sicer pa mislim, da imamo tukaj dovolj fantov, da jo bodo lahko izpeljali tudi brez mene."

Na sobotnem sprintu je Fak zasedel 63. mesto, že tam mu je pobralo moči. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na sobotnem sprintu je Fak zasedel 63. mesto, že tam mu je pobralo moči. Foto: Grega Valančič/Sportida

Jutri se bodo za odličja spopadli biatlonci na posamični tekmi, slovenske barve bodo, kot že omenjeno branili mladi levi Alex Cisar, Toni Vidmar in Lovro Planko, pa bolj izkušeni Miha Dovžan, ki je ob Roku Tršanu, Leni Repinc in Poloni Klemenčič nastopil že na uvodni tekmi prvenstva v mešani štafeti in z njo zasedel 12. mesto

Pa dekleta?

V sredo se bodo s 15-kilometrsko posamično preizkušnjo spopadla še dekleta. Ima Ricco Gross že idejo, kakšna bo slovenska postava? "Seveda imam," nam je odgovoril sloviti Nemec. Na standardno vprašanje, ali je to že pripravljen deliti z nami, pa smo dobili le že prav tako standarden nasmeh in zmajevanje z glavo. Več bomo izvedeli jutri. 

V četrtek bo v Oberhofu še tekma mešanih parov, po prostem petku pa sklepni konec tedna, s sobotnima štafetnima tekmama in nedeljskima tekmama s skupinskim startom, formulo ena biatlona. Za nedeljski nastop kandidirajo tudi slovenski tekmovalke in tekmovalci. 

Preberite še:

Anamrija Lampič, Oberhof 2023
Sportal Ko sta se srečali v cilju, sta se le spogledali: Si ti sploh kaj videla? Ne! Tudi jaz ne.
svetovno prvenstvo, zasledovanje, moški, Oberhof
Sportal Brezhibni Boe do tretjega zlata, slovenski trojec med 30 #foto
Norvežani, Johannes Thingles Boe, Oberhof 2023
Sportal Vikingi še nadgradili Pokljuko: Popolna dirka, popoln rezultat!
Jakov Fak, Oberhof 2023
Sportal Faku gripa pobrala preveč moči. "Verjetno je bilo prezgodaj tekmovati na taki ravni."
Ne spreglejte