Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2023,
13.26

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Johannes Thingnes Boe Toni Vidmar Lovro Planko Alex Cisar Anamarija Lampič Anamarija Lampič Polona Klemenčič SP Oberhof 2023

Nedelja, 12. 2. 2023, 13.26

1 leto, 2 meseca

Svetovno prvenstvo v biatlonu, zasledovalna tekma (m in ž), oberhof

Brezhibni Boe do tretjega zlata, slovenski trojec med 30 #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
svetovno prvenstvo, zasledovanje, moški, Oberhof | Johannes Thingnes Boe je osvojil še tretjo zlato odličje v Oberhofu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Johannes Thingnes Boe je osvojil še tretjo zlato odličje v Oberhofu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je na svetovnem prvenstvu v Oberhofu v tretjem nastopu osvojil še tretje zlato odličje. Po prvem mestu z mešano štafeto in v sprintu je bil v nedeljo najboljši še v 12,5 km dolgem zasledovanju. Anton Vidmar je zasedel 26. mesto, Lovro Planko 29., Alex Cisar pa 30. V ženski konkurenci je z 19 pokritimi tarčami zmagala Julia Simon, Polona Klemenčič je  bila 22., Anamarija Lampič pa 51.

Mlajši od bratov Boe je tekmo končal v velikem slogu z 20 zadetimi streli in imel po štirih streljanjih že več kot minuto prednosti pred rojakom Sturlo Holmom Laegreidom, ki je bil prav tako brezhiben s puško.

Najboljša trojica. | Foto: Grega Valančič/Sportida Najboljša trojica. Foto: Grega Valančič/Sportida V boju za bron so se na zadnjem streljanju pomerili Norvežana Vetle Sjaastad Christiansen in Tarjei Boe ter Šved Sebastian Samuelsson.

Vsi trije so morali dvakrat v kazenski krog, v zadnjem krogu pa je imel v smučini največ moči Šved, ki je v zadnjih nekaj 100 metrih prehitel starejšega od bratov Boe. Christiansen je odpadel predčasno.

Toni Vidmar je napredoval na 26. mesto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Toni Vidmar je napredoval na 26. mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski trio napredoval

Solidno se je odrezala trojica mladih Slovencev, na strelišču pa sta bila zelo dobra Toni Vidmar in Alex Cisar. Vidmar je z 19 zadetimi streli napredoval s 43. na 26. mesto. Lovro Planko je bil nenatančen dvakrat in je s 33. mesta po sprintu napredoval na 29.

Lovro Planko | Foto: Grega Valančič/Sportida Lovro Planko Foto: Grega Valančič/Sportida Mesto za njim je končal Cisar. Ta je bil po posamični tekmi šele 54. Danes je zadel vse tarče na prvih treh postankih, po napaki na zadnjem pa se je s Plankom boril za boljšo uvrstitev.

Alex Cisar | Foto: Grega Valančič/Sportida Alex Cisar Foto: Grega Valančič/Sportida

15. zlata kolajna

Johannes Thingnes Boe je danes osvojil že 15. zlato kolajno na svetovnih prvenstvih in 27. skupno. Na večni lestvici zaostaja le za slovitim rojakom Olejem Einarjem Bjoerndalnom, ki ima doma kar 20 zlatih kolajn. V svetovnem pokalu je Boe v sezoni zmagal na 11 od 14 tekem in bo na vrhu spiska favoritov tudi na ostalih tekmah v Oberhofu.

V ponedeljek je na prvenstvu prost dan. V torek 15-kilometrska tekma čaka ženske, dan kasneje pa najdaljša 20-kilometrska moške.

Fotogalerija s tekme (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 31

Končni vrstni red:

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)        33:34,5 (0)
 2. Sturla Holm Laegreid (Nor)        + 1:11,2 (0)
 3. Sebastian Samuelsson (Šve)          1:54,1 (2)
 4. Tarjei Boe (Nor)                    1:57,3 (4)
 5. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)   2:14,7 (2)
 6. Johannes Kühn (Nem)                 2:27,1 (3)
 7. Johannes Dale (Nor)                 2:48,2 (5)
 8. Dmitro Pidrušni (Ukr)               2:52,0 (2)
 9. Andrejs Rasturgujevs (Lat)          2:56,9 (2)
10. Roman Rees (Nem)                    3:04,5 (2)
...
26. Anton Vidmar (Slo)                  4:20,6 (1)
29. Lovro Planko (Slo)                  4:43,8 (2)
30. Alex Cisar (Slo)                    4:45,6 (1)

Polona Klemenčič je tekmo v zasledovanju končala na 22. mestu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Polona Klemenčič je tekmo v zasledovanju končala na 22. mestu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Francozinja z odličnim streljanjem napredovala do naslova prvakinje

Francoska biatlonka Julia Simon je nova svetovna prvakinja v zasledovanju, kar je z naskokom največji uspeh v njeni karieri. Srebro je osvojila zmagovalka sprinta Nemka Denise Herrmann-Wick, bron pa norveška šampionka Marte Olsbu Roeiseland. Polona Klemenčič je po štirih zgrešenih strelih osvojila 22. mesto in se prvič v karieri uvrstila na tekmo s skupinskim startom, Anamarija Lampič, ki je na današnji tekmi v Oberhofu predvsem nabirala izkušnje, pa je tekmo končala na 51. mestu. 

O zmagovalki zasledovalne preizkušnje je odločalo zadnje streljanje. Nemka Herrmann-Wick je imela lepo prednost po zmagi v sprintu, posebej po drugem streljanju, ko je morala Švedinja Hana Öberg, druga s petkove tekme, kar dvakrat v kazenski krog. A tudi Nemka je grešila.  Julia Simon je zgrešila le en strel in z desetega mesta napredovala do naslova svetovne prvakinje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Julia Simon je zgrešila le en strel in z desetega mesta napredovala do naslova svetovne prvakinje. Foto: Grega Valančič/Sportida

To je izkoristila vodilna v svetovnem pokalu Francozinja Julia Simon, ki je prva tri streljanja kljub gosti megli opravila brez napake, pridobila devet mest in šla v predzadnji krog s sekundo in pol prednosti pred Nemko.

Francozinja se je na zadnjem strelskem postanku odločila za veliko tveganje, ob hitrem streljanju sicer zgrešila en strel, Nemka pa poleg nje kar dva in razlika za zadnji krog je znašala 28 sekund. Nemki se je celo približala Norvežanka Olsbu Roeiseland, ki je po skupaj treh strelskih napakah zaostajala vsega osem sekund.

Francozinja je v zadnjem krogu še pridobivala na prednosti in si zagotovila prvo posamično kolajno na prvenstvih, 25.000 gledalcev v areni v Oberhofu pa je bilo vseeno navdušeno nad srebrom Herrmann-Wick. Kolajne pa je bila vesela tudi Norvežanka, saj je po težavah z zdravjem tekmovalno sezono začela šele po novem letu na Pokljuki.

Polona Klemenčič, Oberhof 2023
Sportal V Oberhofu le dočakali tipično meglo, a so nanjo že navajeni

Polona Klemenčič, osma po sprintu, v resnici pa po odpovedi obolele Italijanke Lise Vittozzi celo sedma, na strelišču ni obdržala potrebne zbranosti za presenečenje. Začela je z enim kazenskim krogom, nadaljevala z dvema, dodala še enega in predstavo z ničlo nekoliko popravila na zadnjem streljanju ter se borila za dvajseterico. Na koncu je bila 22.

Anamarija Lampič je sploh prvič v karieri na najvišji ravni nastopila v zasledovanju in zasedla 51. mesto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Anamarija Lampič je sploh prvič v karieri na najvišji ravni nastopila v zasledovanju in zasedla 51. mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida Druga Slovenka, Anamarija Lampič, je sploh prvič v karieri na najvišji ravni nastopila v zasledovanju. Kar sedem zgrešenih strelov je bilo preveč, da bi Lampič, ki zaradi bolezni ni popolnoma pripravljena, v smučini lahko pridobila odločilno prednost za preboj na vidnejša mesta. Tekmo je končala kot 51.

Fotogalerija s tekme (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 17

Končni vrstni red:

 1. Julija Simon (Fra)              32:00,8 (1)
 2. Denise Herrmann (Nem)            + 27,0 (4)
 3. Marte Olsbu Roeiseland (Nor)       37,7 (3)
 4. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor) 1:00,3 (3)
 5. Sophia Schneider (Nem)           1:08,3 (4)
 6. Lou Jeanmonnot (Fra)             1:08,7 (1)
 7. Tereza Vobornikova (Češ)         1:12,9 (2)
 8. Hanna Kebinger (Nem)             1:21,5 (2)
 9. Sophie Chauveau (Fra)            1:23,6 (3)
10. Linn Persson (Šve)               1:27,3 (3)
...
22. Polona Klemenčič (Slo)           2:43,7 (4)
51. Anamarija Lampič (Slo)           5:16,9 (7)

Mladi Slovenci bodo napadali iz ozadja

Na moški tekmi, ki se bo začela ob 15.30, bo tretje zlato v tretjem nastopu na SP napadal najboljši iz sprinta Johannes Thingnes Boe. Pet Norvežanov bo s starta krenilo med prvimi šestimi tekmovalci in resen tekmec Skandinavcem je glede na zaostanke s sobotne tekme le Ukrajinec Dmitro Pidrušni.

Slovenci Lovro Planko, Toni Vidmar in Alex Cisar bodo napadali iz ozadja.

 

Preberite še:

Martin Fourcade
Sportal Fourcade podprl vrnitev ruskih športnikov na olimpijske igre
Norvežani, Johannes Thingles Boe, Oberhof 2023
Sportal Vikingi še nadgradili Pokljuko: Popolna dirka, popoln rezultat!
Jakov Fak, Oberhof 2023
Sportal Faku gripa pobrala preveč moči. "Verjetno je bilo prezgodaj tekmovati na taki ravni."
svetovno prvenstvo, biatlon, šprint, Oberhof
Sportal Popoln norveški dan, Planko najboljši Slovenec, Fak brez zasledovanja
Ne spreglejte