Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 2. 2023,
15.59

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Toni Vidmar Lovro Planko Alex Cisar svetovno prvenstvo biatlon Jakov Fak Jakov Fak

Sobota, 11. 2. 2023, 15.59

1 leto, 2 meseca

Svetovno prvenstvo v biatlonu, Oberhof, sprint 10 km, moški

Popoln norveški dan, Planko najboljši Slovenec, Fak brez zasledovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
svetovno prvenstvo, biatlon, šprint, Oberhof | Johannes Thingnes Boe je svetovni prvak v šprintu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Johannes Thingnes Boe je svetovni prvak v šprintu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Svetovni prvak v šprintu, ki ga je zaznamovala gosta megla, je kljub zgrešenemu strelu postal najboljši biatlonec sezone Johannes Thingnes Boe. Zmagovalni oder v Oberhofu je bil povsem norveško obarvan, med prvimi šestimi je bilo kar pet Vikingov. Drugi je bil prvakov brat Tarjei Boe, ki je bil na strelišču brezhiben, tretji pa Sturla Holm Laegreid (en zgrešen strel). Nedeljsko zasledovanje so si zagotovili trije od štirih Slovencev: Lovro Planko s 33. mestom, Anton Vidmar s 43. mestom in Alex Cisar s 54. mestom, Jakov Fak, ki mu je bolezen pobrala veliko moči, je bil s 63. mestom prepočasen za zasledovanje.

Jakov Fak, Oberhof 2023
Sportal Faku gripa pobrala preveč moči. "Verjetno je bilo prezgodaj tekmovati na taki ravni."

Boe, ki je nastopil s številko 1 in tekmo končal na prvem mestu, je tokrat do zmage prišel z izjemnim tekom. Na prvem strelskem postanku si je privoščil kazenski krog, še dva naboja pa sta končala na robu tarče, a se srečno odbila v sredino.

Na drugem postanku je Boe nato z izjemno hitrim streljanjem podrl vseh pet tarč in v smučini deklasiral tekmece. Najbližje sta mu bila na drugem streljanju, razmere so bile zaradi megle in vetra zelo težke, rojaka Laegreid in na koncu šesti Vetle Sjaastad Christiansen, ki pa sta zgrešila zadnji strel. Zadnji 3,3-kilometrski krog pa je razkril, da tudi brezhibno streljanje ne bi bilo dovolj za zmago. Peti Norvežan Johannes Dale je osvojil četrto mesto.

Povsem norveško obarvan zmagovalni oder. | Foto: Grega Valančič/Sportida Povsem norveško obarvan zmagovalni oder. Foto: Grega Valančič/Sportida

Trojica na zasledovanje, Fak ni zdržal visokega ritma

Slovenski strateg Ricco Gross se je pred prvo moško posamično tekmo odločil, da bodo priložnost ob Jakovu Faku dobili mladi. A več od povprečja Slovenci danes niso pokazali in si priborili tudi slabo izhodišče za zasledovanje.

Jakov Fak, ki je še pretekli teden pet dni ležal zaradi gripe, ni zdržal visokega ritma do konca tekme. Po dveh zgrešenih strelih na drugem postanku je z zaostankom 2:59,7 minute zasedel 63. mesto in ostal celo brez nedeljske tekme.

Lovro Planko je bil na 33. mestu najvišje uvrščeni Slovenec. | Foto: Grega Valančič/Sportida Lovro Planko je bil na 33. mestu najvišje uvrščeni Slovenec. Foto: Grega Valančič/Sportida

Najboljši je bil Lovro Planko z eno strelsko napako na 33. mestu. Na zasledovanje sta se uvrstila tudi Anton Vidmar z "desetico na strelišču" in 43. mestom ter Alex Cisar, ki je po dveh napakah s puško tekmo končal kot 54.

Tekma pa je tudi slab obet za finale prvenstva in tekmo s skupinskim startom. Tam bo nastopilo najboljših 15 tekmovalcev iz svetovnega pokala in najboljših 15 s prvenstva. Vse kaže, da bo treba močno zavihati rokave že v nedeljo in popraviti dosežke, če si kdo iz slovenskega tabora želi preboj na tako imenovano formulo 1 biatlona. Jakov Fak je ostal brez zasledovanja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jakov Fak je ostal brez zasledovanja. Foto: Grega Valančič/Sportida

Že 14. zlato odličje na SP

Pri Boeju velja dodati, da je danes osvojil že 14. zlato kolajno na svetovnih prvenstvih in 26. skupno ter na večni lestvici zaostaja le za slovitim rojakom Olejem Einarjem Bjoerndalnom, ki ima doma kar 20 zlatih kolajn.

Devetindvajsetletni Boe je obenem dobil še šesti sprint v sezoni in je glede na formo prvi favorit za zlato tudi v nedeljo.

Fotogalerija s tekme (foto: Grega Valančič/Sportida):

 

Fotogalerija
1 / 20

 

 Izidi, moški, sprint 10 km:

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)       23:21,7 (1)
 2. Tarjei Boe (Nor)                   + 14,8 (0)
 3. Sturla Holm Laegreid (Nor)           39,9 (1)
 4. Johannes Dale (Nor)                  43,6 (1)
 5. Dmitro Pidručnji (Ukr)               53,4 (0)
 6. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)    59,7 (1)
 7. Andrejs Rastorgujevs (Lat)         1:02,4 (0)
 8. Johannes Kuehn (Nem)               1:04,8 (1)
 9. Quentin Fillon Maillet (Fra)       1:08,9 (1)
10. Antonin Guigonnat (Fra)            1:09,0 (0)
...
33. Lovro Planko (Slo)                 2:24,6 (1)
43. Anton Vidmar (Slo)                 2:36,7 (0)
54. Alex Cisar (Slo)                   2:47,2 (2)
63. Jakov Fak (Slo)                    2:59,7 (2)

...

 

Svetovno prvenstvo, Oberhof, sprint

14.30: Sprintersko preizkušnjo je odprl glavni favorit za odličja Johannes Thingnes Boe. Jakov Fak bo kot prvi Slovenec štartal kot 11. Lovro Planko bo imel številko 59, Alex Cisar 84, Anton Vidmar pa 108.

14.39: Tekma poteka v gosti megli, J. T. Boe je na prvem strelskem postanku zgrešil en, in sicer četrti, strel. Quentin Fillon Maillet je pokril vseh pet tarč in je strelišče zapustil z dobrimi šestimi sekundami prednosti pred Boejem. Tudi Sturla Holm Lagreid je zadel vseh pet in ima devet sekund prednosti pred Boejem.

14.44: Jakov Fak je na prvem strelskem postanku pokril vse tarče, za vodilnim Laegrediom zaostaja 24 sekund.

14.47: J. T. Boe je na drugem postanku v stoje ekspresno pobelil vseh pet tarč in se vrnil v igro za naslov prvaka. Laegreid je zgrešil zadnji strel stoje in za Boejem ob odhodu iz strelišča zaostaja slabih sedem sekund. Odlično je šprint začel branilec naslova, Šved Martin Ponsiluoma, ki je leže zadel vseh pet tarč in je po prvem streljanju v vodstvu.

14.53: Jakov Fak je na drugem streljanju, v stoje, zgrešil dvakrat, tako da bo visoka uvrstitev splavala po vodi. 

14.54: J. T. Boe je v cilju, njegov čas pa 23:21,7. 

14.59: Ponsiluoma je na drugem strelskem postanku zgrešil kar trikrat in ostal brez možnosti za odličje.

15.02: Jakov Fak je v cilju, za vodilnim Boejem zaostaja nekaj manj kot tri minute. V cilju je tudi že Laegreid, ki je tako kot vodilni rojak zgrešil enkrat, a bil v teku počasnejši, tako da na drugem mestu za Boejem zaostaja skoraj 40 sekund.

15.08: Odlično je na poti brat vodilnega Tarjei Boe, pokril je vseh deset tarč in ob odhodu s strelišča za bratom zaostaja le tri sekunde. S prvim strelskim postankom je opravil tudi Lovro Planko, zgrešil je peti strel.

15.17: Lovro Planko je v stoje zadel vse tarče in v zadnji krog odšel z 31. mesta.

15.21: S prvim strelskim postankom je opravil Alex Cisar in enkrat zgrešil.

15.26: Planko je ciljno črto prečkal z zaostankom +2.24,6, kar je ob prihodu v cilju zadoščalo za 30. mesto.

15.30: Cisar je v stoje zgrešil še enkrat in moral še drugič v kazenski krog.

15.31: Popoln norveški dan v Oberhofu. Vodi J. T. Boe, na drugem mestu je s 15 sekundami zaostanka njegov brat Tarjei Boe, ki je bil na strelišču brezhiben, tretji s 40 sekundami zaostanka Sturla Holm Lagreid, četrti Johannes Dale, šesti pa še en Norvežan Veetle Sjaastad Christiansen.

15.33: Anton Vidmar je na prvem strelskem postanku pokril vseh pet tarč in se v drugi krog podal z dobrimi 40 sekundami zaostanka.

15.43: Vidmar je tudi stoje zadel vseh pet tarč in se bo zagotovo uvrstil na zasledovanje

15.58: Svetovni prvak v šprintu, ki ga je zaznamovala gosta megla, je postal najboljši biatlonec sezone Johannes Thingnes Boe. Zmagovalni oder v Oberhofu je bil povsem norveško obarvan, med prvimi šestimi je bilo kar pet Vikingov. Drugi je bil prvakov brat Tarjei Boe, tretji pa Sturla Holm Laegreid. Zasledovanje so si zagotovili trije od štirih Slovencev: Lovro Planko s 33. mestom, Anton Vidmar s 43. mestom in Alex Cisar s 54. mestom, Jakov Fak, ki mu je bolezen pobrala veliko moči, je bil s 63. mestom prepočasen za ponedeljkovo zasledovanje.

svetovno prvenstvo v biatlonu, Oberhof 2023
Sportal Polona Klemenčič do uspeha kariere, Lampičeva tokrat slabše
Ne spreglejte