Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
4. 9. 2019,
20.14

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

2

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher svetovni pokal olimpijske igre

Sreda, 4. 9. 2019, 20.14

4 leta, 7 mesecev

DAN ODLOČITVE

Konec velike ere: Marcel Hirscher je zaklenil svojo vitrino!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

2

Marcel Hircsher | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najboljši smučar zadnjega desetletja in eden od največjih virtuozov v zgodovini tega športa Marcel Hirscher si je vzel pravico do slovesa na vrhuncu.  Po osmih zaporednih velikih kristalnih globusih je v Salzburgu prekinil negotovost in sporočil, da se poslavlja od belega cirkusa.

V beli majici brez rokavov in predvsem brez sponzorskih našitkov ter brez smuči v rokah in pokrivala z znakom glavnega pokrovitelja na glavi. "Takoj bom prešel k bistvu. Da, morda niti ni več presenečenje. A tukaj sem zaradi tega, da naznanim konec tekmovalne kariere. Ni preprosto. Ne gre za zamenjavo poklica. Gre za konec obdobja, ki me je v življenju zaznamovalo," je v neposrednem televizijskem in spletnem prenosu sporočil veliki Marcel Hirscher. Dvomov torej ni več. Avstrijski šampion, ki je tekmecem pogosto puščal le drobtinice, je zaklenil svojo vitrino in tekmovalne smuči postavil v kot. Odločitev je sprejel pred dvema tednoma. Zdaj je bil čas, da jo sporoči vsem.

Marcel Hirscher | Foto: Reuters Foto: Reuters Ko poletja postanejo prekratka

Pri 30 letih je sicer v idealnih slalomskih letih, toda kot je v javnem pogovoru, ki ga je vodil Marco Büchel, pojasnil, so obdobja med dvema sezonama postala prekratka, da bi regeneriral telo in spočil glavo. "Rad bi se tudi vozil z motorjem, rad bi igral nogomet … Novi projekti bodo prišli," je dejal in se za podporo zahvalil staršem, ženi, vsem navijačem ter ekipi, ki mu je v vseh teh letih stala ob strani. "Zelo dolgo bi se lahko zahvaljeval, kar je po desetih letih nekaj običajnega," je poudaril.

Brez dramatike, a s cmokom v grlu

Ob naznanitvi odločitve, za katero je vladalo izjemno zanimanje (mimogrede, avstrijska državna televizija je zaradi novinarske konference zamaknila tudi predvolilno soočenje) in s katero se končuje ena od največjih in smučarskih karier, je bil sicer Hirscher precej manj dinamičen, eleganten in suveren kot tam, kjer je doma – na snegu. Tam, kjer se je vselej znal zliti s progo in se na sebi lasten način spopasti z veleslalomsko ali slalomsko postavitvijo. Prav tehnični disciplini sta bili njegov tekmovalni domicil, čeprav je ob občasnih izletih v svet superveleslaloma in kombinacije dokazal, da mu tudi hitrost še zdaleč ni tuja. Tuji mu niso bili niti javni nastopi, čeprav jih je opravljal profesionalno, a nikoli s takšnim cmokom v grlu kot tokrat.  

Marcel Hirscher | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pravi čas

"Veliko je razlogov za slovo. Glavni pa je, da je zdaj pravi čas," pojasnjuje 30-letni olimpionik, ki se je ob tem na zanimiv način ozrl tudi na svojo kariero. "Ali kaj obžalujem? Med kariero sem vedno obžaloval, da v svojih uspehih nisem znal zares uživati. Nisem se zares veselil. A spoznal sem, da verjetno ne bi bil tako zelo uspešen, če bi se znal veseliti. S tem sem se sprijaznil. Zdaj imam čas, da se bom lahko veselil," na izjemno osredotočenost in popolno predanost, ki sta bila njegova zaščitna znaka, opozarja najbolj sveži smučarski upokojenec, ki je bil štirikrat izbran tudi za avstrijskega športnika leta.

Marcel Hirscher | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prvi namigi že pred pokalom Vitranc

Spomnimo, smučarski velikan iz Annaberga na Solnograškem je že ob koncu zadnje sezone deloval nekoliko odtujeno in izpraznjeno, tako da smo tudi v našem mediju pred kranjskogorskima tekmama svetovnega pokala zapisali, da bi lahko bil letošnji pokal Vitranc njegov zadnji. Ob slovesu od Slovenije je vnovič ponovil, da si bo, tako kot v preteklih letih, po sezoni vzel nekaj tednov za razmislek. Tokrat so se tedni ali kar meseci zavlekli vse do konca poletja. Vmes je celo prestavil že načrtovano novinarsko konferenco, kot odmev na najavo sredinega dogodka pa je nato avstrijski časnik Kronen Zeitung prehitel športnika in naznanil upokojitev. Ni se zmotil.

Sportal "Nisem bil avstrijski 'fan', toda Marcel Hirscher …"

Brez iskre, ki bi zanetila tekmovalni ogenj

Že ob koncu sezone 2018/19, ki jo je Marcel končal s tremi globusi, je bilo jasno, da se bo tehtnica na stran nadaljevanja kariere nagnila le v primeru, če bo poleti v sebi znova prebudil šampionski instinkt, notranjo energijo in motivacijo za dodatno sezono garaštva, hkrati pa svoje aktivnosti uskladil z družino, saj sta z ženo Lauro pred 11 meseci dobila sina. Zanimali bi ga seveda le najvišji cilji, zanj značilna popolnost. Ker te iskre ni našel, je tako vsega 53 dni pred prvo tekmo svetovnega pokala za sezono 2019/20 sporočil, da bodo tekmovalne smuči ostale v kotu. S tem si je vzel privilegij do slovesa na pravem rezultatskem vrhuncu, za nameček pa še s telesom, ki ima precej manj prask kot velika večina preostalih smučarskih.  

Postavljajo se še …

Avstrijec je s slovesom dodobra zasenčil vse letošnje smučarske upokojence. Vseeno spomnimo, da so se letos od alpskega smučanja poslovili tudi Taina Barioz, Philipp Schörghofer, Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Phil Brown, Felix Neureuther, Frida Hansdotter, Thomas Fanara, Mathias Hargin, Erik Guay, Žan Grošelj, Werner Heel, Sandro Viletta, Patrick Küng, Natko Zrnčić-Dim, Adeline Baud Mugnier …

Izvolite, oder je vaš

Naključje je želelo, da se je Hirscher tako svoje prve kot tudi zadnje uvrstitve na oder za zmagovalce veselil v Kranjski Gori. Prvič je bil med najboljšo trojico svetovnega pokala stopil leta 2008. Zadnjič letošnjega marca. Vmes se je zgodilo marsikaj. Tudi 19. 3. 2011, ko je veliki kristalni globus osvojil Hrvat Ivica Kostelić. Zakaj ga omenjamo? Ker je bil zadnji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala pred Hirscherjevo ero. Kar osem zaporednih globusov je osvojil Avstrijec, ki se zdaj umika iz boja. Kot bi sporočil: Alexis Pinturault, Henrik Kristoffersen, Vincent Kriechmayr in druščina, oder je vaš?  

Marcel Hirscher | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Marcel Hirscher v številkah:

  • 13.967 točk svetovnega pokala je osvojil v svoji karieri.
  • 245 nastopov je zbral v svetovnem pokalu.
  • 138 tekem je končal na stopničkah.
  • 67 zmag je zbral v svoji karieri.
  • 30 let je dopolnil 2. marca.
  • 25 štartov v Kranjski Gori: 6 zmag, 5 drugih mest, 4 tretja mesta.
  • 12 medalj je zbral na velikih tekmovanjih.
  • 8 velikih kristalnih globusov si je zagotovil v svoji karieri.
  • 6 malih globusov je osvojil v veleslalomu in prav toliko v slalomu.
  • 5 naslove svetovnega prvaka ima v svoji športni biografiji.
  • 3 kolajne je osvojil na ZOI.
  • 2 naslova olimpijskega prvaka je osvojil v Pjongčangu.
  • je Marcel Hirscher.
ČB
Sportal Uresničil se je črni scenarij: špansko smučarko našli mrtvo
Klemen Bergant
Sportal Prava zima, sneg ob morju in 15 vrhunskih dni
Elisabeth Kappaurer
Sportal Dvojni udarec za avstrijsko reprezentanco
Walchhofer in Zimermann
Sportal Avstrijsko smučanje žaluje za olimpijskim smukaškim prvakom
Ne spreglejte