Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
4. 9. 2019,
14.40

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Blanca Fernandez Ochoa

Sreda, 4. 9. 2019, 14.40

4 leta, 7 mesecev

Blanca Fernandez Ochoa (1963–2019)

Uresničil se je črni scenarij: špansko smučarko našli mrtvo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

ČB | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Večdnevno iskanje je končano. Nekdanjo špansko alpsko smučarko Blanco Fernandez Ochoa so našli mrtvo v goratem predelu Sierre de Guadarrama.

Več kot 400 ljudi je v tem tednu v zahtevnih razmerah iskalo nekdanjo špansko olimpijko Blanco Fernandez Ochoa. Pogrešana je bila vse od 23. avgusta, ko naj bi se odpravila na pohodniško pot, na katero se je podala brez dokumentov in osebnega telefona. Policija je v Cercedilli kmalu izsledila njeno vozilo, varnostne kamere pa so jo nazadnje ujele 24. avgusta v eni od trgovin. Zatem se je za njo izgubila vsaka sled. Policisti, reševalci in prostovoljci so jo ob prisotnosti družine iskali več dni. Tudi s pomočjo dronov, helikopterjev in psov. Prečesali so dobršen del Sierre de Guadarrama in jo naposled našli mrtvo pri Penoti. Izsledili so jo posebej izurjeni psi. Omahnila naj bi v enega od številnih prepadov.

Iskalna akcija je končana. | Foto: Getty Images Iskalna akcija je končana. Foto: Getty Images

Kdo je bila Blanca Fenrandez Ochoa?

"In zdaj … Španka Blanca Fernandez Ochoa," se je v osemdesetih letih preteklega stoletja glasilo komentatorjevo naznanilo nastopa tekmovalke, ki je s prihodom iz neklasične smučarske države popestrila "beli cirkus". Vanj je vstopila leta 1981, pri le sedemnajstih letih, poslovila pa se je dobrih enajst let pozneje. Veljala je za specialistko za tehnični disciplini, čeprav je bila v superveleslalomskih povojih konkurenčna tudi v tej disciplini.

V dobrem desetletju je dolgoletna tekmica Mateje Svet, Veronike Šarec in Katjuše Pušnik vknjižila kar 20 uvrstitev na zmagovalni oder svetovnega pokala. Štirikrat je stopila tudi na najvišjo stopničko. Dobila je namreč tri slalome (Sestriere 1987, Morzine 1990 in Lech 1991) ter en veleslalom (Vail 1985). Leta 1988 je bila četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala, v posamičnih disciplinah pa je prišla do štirih kolajn.

Blanca Fernandez Ochoa je bila rojena 22. aprila 1963. | Foto: Getty Images Blanca Fernandez Ochoa je bila rojena 22. aprila 1963. Foto: Getty Images

Rezultatski vrhunec na velikih tekmovanjih je dosegla leta 1992 na olimpijskih igrah v Albertvillu, kjer je bila tretja v slalomu. Prehiteli sta jo Petra Kronberger in Annelise Coberger. Trikrat je nastopala tudi na svetovnih prvenstvih, odličju pa je bila najbližje na slalomu v Vailu leta 1989, ko je ob zmagi Svetove pristala na pregovorno nehvaležnem četrtem mestu.

Po Conchiti Puig je bila šele druga Španka, ki se je zavihtela na stopničke svetovnega pokala (pozneje sta jima sledili še Maria Jose Rienda Contreras in Carolina Ruiz Castillo). Vse do danes pa je edina dobitnica smučarske olimpijske kolajne iz te sredozemske države. V moški konkurenci je Španijo na svetovni smučarski zemljevid postavil njen brat Francisco Fernandez Ochoa. Leta 1972 je v Saporu postal celo slalomski olimpijski prvak, dve leti zatem je bil tretji na svetovnem prvenstvu, ob tem pa je slavil eno zmago v svetovnem pokalu. Za posledicami raka je umrl leta 2006.

Odzivi na omrežju Twitter

 

 

Marcel Hircsher
Sportal Konec velike ere: Marcel Hirscher je zaklenil svojo vitrino!
Klemen Bergant
Sportal Prava zima, sneg ob morju in 15 vrhunskih dni
Ne spreglejte