SiolNET. Sportal Zimski športi
3,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iskanje se nadaljuje: kje je Blanca Fernandez Ochoa?

3,70

termometer

Blanca Fernandez Ochoa |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

V Španiji se nadaljuje množična iskalna akcija za pogrešano nekdanjo alpsko smučarko Blanco Fernandez Ochoa, ki so jo nazadnje videli 23. avgusta.

Iskalna akcija v območju Sierre de Guadarrama se nadaljuje. Iz Španije poročajo o množici prostovoljcev, ki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč. Na zahtevnem terenu ter težko prehodnem terenu in ob visokih temperaturah Blanco Fenrandez Ochoa išče več kot 400 ljudi. V iskalno akcijo so vključeni tudi sledilni psi, helikopter in droni.

Oprijemljivih sledi je zelo malo. Nekdanja smučarka je pogrešana vse od 23. avgusta. Varnostne kamere enega od trgovskih središč v madridskem območju so jo nazadnje zabeležile 24. avgusta.

Znano je tudi, da je dom zapustila brez dokumentov in prenosnega telefona. Našli so le njeno vozilo, v katerem ni bilo zaslediti znakov nasilja. Odšla naj bi na pohodno pot.

Kdo je Blanca Fenrandez Ochoa?

"In sedaj … Španka Blanca Fernandez Ochoa," se je v osemdesetih letih preteklega stoletja glasilo komentatorjevo naznanilo nastopa tekmovalke, ki je s prihodom iz neklasične smučarske države popestrila "beli cirkus". Vanj je vstopila leta 1981, pri le sedemnajstih letih, poslovila pa se je dobrih enajst let pozneje. Veljala je za specialistko za tehnični disciplini, čeprav je bila v superveleslalomskih povojih konkurenčna tudi v tej disciplini.

V dobrem desetletju je dolgoletna tekmica Mateje Svet, Veronike Šarec in Katjuše Pušnik vknjižila kar 20 uvrstitev na zmagovalni oder svetovnega pokala. Štirikrat je stopila tudi na najvišjo stopničko. Dobila je namreč tri slalome (Sestriere 1987, Morzine 1990 in Lech 1991) ter en veleslalom (Vail 1985). Leta 1988 je bila četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala, v posamičnih disciplinah pa je prišla do štirih kolajn.

Blanca Fernandez Ochoa je bila rojena 22. aprila 1963. | Foto: Getty Images Blanca Fernandez Ochoa je bila rojena 22. aprila 1963. Foto: Getty Images

Rezultatski vrhunec na velikih tekmovanjih je dosegla leta 1992 na olimpijskih igrah v Albertvillu, kjer je bila tretja v slalomu. Prehiteli sta jo Petra Kronberger in Annelise Coberger. Trikrat je nastopala tudi na svetovnih prvenstvih, odličju pa je bila najbližje na slalomu v Vailu leta 1989, ko je ob zmagi Svetove pristala na pregovorno nehvaležnem četrtem mestu.

Po Conchiti Puig je bila šele druga Španka, ki se je zavihtela na stopničke svetovnega pokala (pozneje sta jima sledili še Maria Jose Rienda Contreras in Carolina Ruiz Castillo). Vse do danes pa je edina dobitnica smučarske olimpijske kolajne iz te sredozemske države. V moški konkurenci je Španijo na svetovni smučarski zemljevid postavil njen brat Francisco Fernandez Ochoa. Leta 1972 je v Saporu postal celo slalomski olimpijski prvak, dve leti zatem je bil tretji na svetovnem prvenstvu, ob tem pa je slavil eno zmago v svetovnem pokalu. Za posledicami raka je umrl leta 2006.

Mateja Svet Sportal Abraham legendarne smučarke in večne skrivnostne mladenke Katjuša Pušnik Sportal "Oprostite, ste vi tista Puška?" Kolaž Lovšin Sportal Skupni imenovalec smučarske in nogometne pravljice

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin