Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

4

Natisni članek

Mateja Svet na današnji dan

Četrtek, 8. 2. 2024, 4.00

2 meseca, 2 tedna

Na današnji dan (8. februar) ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

4

Gloria Kotnik Tim Mastnak | Foto OKS

Foto: OKS

.... leta 2022 sta slovenska deskarja na snegu Tim Mastnak in Gloria Kotnik v paralelnem veleslalomu poskrbela za novi dve slovenski olimpijski odličji v Pekingu. Mastnak je osvojil srebro, Kotnikova pa bron. 

Čeprav so deskarji na olimpijskih igrah v Pekingu tekmovali le v paralelnem veleslalomu, so se slovenski predstavniki domov vrnili z dvema kolajnama. Tim Mastnak je upravičil napovedi o svoji hitrosti in osvojil srebrno kolajno, za pravo senzacijo pa je poskrbela Gloria Kotnik, ki si je prislužila bron.

Gloria Kotnik
Sportal "Nekatere zgodbe so pravljične, druge pa naravnost filmske"
Gloria Kotnik
Sportal Slovenska bera odličij se je še povečala
bron Gloria Kotnik Peking
Sportal Senzacija Slovenke: leto dni po rojstvu sina osvojila olimpijski bron #video
srebro Mastnak
Sportal Mastnak tik pod Olimpom, Kotnikova pripravila senzacijo, Košir tokrat brez odličja
Tim Mastnak polfinale
Sportal Kakšen dan! Mastnak je novi olimpijski podprvak, Kotnikova po porodniški do brona!

... leta 1986 je nekdanja slovenska alpska smučarka Mateja Svet dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Zmagala je na veleslalomu v Visokih Tatrah na Slovaškem. Za 48 stotink sekunde je prehitela Španko Blanco Fernandez Ochoo. Tretja je bila Nemka Traudl Hächer Gavet.

Nosilka petih medalj s svetovnih prvenstev (zlate, srebrne in treh bronastih) ter srebrna z olimpijskih iger v Calgaryju leta 1988 je v svetovnem pokalu do leta 1990, ko je pri vsega 22 letih šokirala z upokojitvijo, dosegla sedem zmag.

... leta 2013 so slovenske hokejske olimpijske sanje postale resničnost. Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 2. kroga olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Vojensu premagala domačo reprezentanco Danske in se prvič v zgodovini uvrstila na tekmovanje petih krogov. Na OI v Sočiju je končala na 7. mestu.

... leta 2013 je slovenska smučarka Tina Maze v superkombinaciji na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu osvojila srebrno medaljo. Za zmagovalko, Nemko Mario Höfl Riesch, je vodilna po smuku zaostala za 46 stotink sekunde, tretja pa je bila Avstrijka Nicole Hosp (+1,00) z najboljšim časom slaloma.

... leta 2015 je slovenski biatlonec Jakov Fak na zasledovalni tekmi svetovnega pokala v Novem Mestu na Češkem slovenskemu biatlonu priboril 10. zmago v zgodovini svetovnega pokala. V sklepnem krogu na zadnjem kilometru in pol se je otresel napadov Nemca Simona Schemppa, ki je zaostal 4,4 sekunde, in Francoza Martina Fourcada, ta je edini med vodilnimi tekmo opravil s 100-odstotnim strelskim izkupičkom, ki je zaostal za 13,3 sekunde.


Zgodilo se je še ...

Leta 1981 je grški nogometni klub Olympiakos iz Aten premagal mestnega tekmeca AEK s 6:0, kar je povzročilo veliko evforijo, v kateri je umrlo 21 ljudi. V spomin na umrle je na štadionu Olympiakosa 21 sedežev, ki so poimenovani po nesrečnih navijačih, in na vseh tekmah še danes samevajo.

Leta 1992 so se v Albertvillu v Franciji začele 16. zimske olimpijske igre, na katerih je nastopilo 1.800 športnikov iz 64 držav.

Leta 1994 je na klopi slovenske nogometne reprezentance debitiral Zdenko Verdenik in na Valletti premagal Gruzijo v prijateljski tekmi z 1:0. Edini gol je zabil Primož Gliha.

Leta 1997 je slovenski smučarski skakalec Primož Peterka zasedel tretje mesto na tekmi za svetovni pokal v Kulmu. Zmagal je Japonec Takanobu Okabe.

Leta 1997 se je Kanadčanka Sonia Denoncourt v zgodovino brazilskega nogometa zapisala kot prva ženska, ki je sodila moško tekmo prve lige, in sicer v Sao Paolu med kluboma Palmeiras in Sao Jose.

Leta 1997 je Švicar Bruno Kernen presenetljivo postal svetovni prvak v smuku na svetovnem prvenstvu v Sestrieru. Za sedem stotink sekunde je prehitel Norvežana Lasseja Kjusa, tretji pa je bil Italijan Kristian Ghedina.

Leta 1998 je hrvaški teniški igralec Goran Ivanišević zmagal v finalu turnirja v Splitu z nagradnim skladom 375 tisoč ameriških dolarjev, potem ko je premagal Britanca Grega Rusedskega s 7:6 (3) in 7:6 (5).

Leta 1999 je slovenska nogometna reprezentanca na prijateljski tekmi v Omanu domačina premagala kar s 7:0. Štiri gole je dosegel Milan Osterc. Po enkrat so zadeli Zlatko Zahović, Sašo Gajser in Sašo Udovič.

Leta 2001 je dolgoletni nogometaš in kapetan madridskega Reala Manuel Sanchis po 18 letih končal nogometno pot. Za Real je odigral kar 522 prvenstvenih tekem. Z njim je bil sedemkrat španski prvak in se dvakrat veselil tudi evropskega naslova. Za reprezentanco Španije je odigral 48 tekem.

Leta 2005 je švedska alpska smučarka Anja Pärson postala svetovna prvakinja v veleslalomu na svetovnem prvenstvu v Santa Caterini v Italiji. Druga je bila Finka Tanja Poutiainen. Tretje mesto je zasedla Američanka Julia Mancuso. Tina Maze, ena izmed glavnih favoritinj za odličja, je odstopila že na prvi progi.

Leta 2005 je britanska jadralka Ellen MacArthur postavila nov jadralski rekord. Postala je najhitrejši človek, ki je sam objadral svet. S svojim 22,9 metra dolgim trimaranom ji je uspelo Zemljo obkrožiti v 71 dneh, 14 urah, 18 minutah in 33 sekundah.

Leta 2010 je moštvo New Orleans Saints prvič v svoji 43-letni zgodovini postalo prvak lige ameriškega nogometa NFL. V finalu v Miamiju je na tako imenovanem Super Bowlu premagalo favorizirane Indianapolis Colts z 31:17.

Leta 2013 je slovenski deskar Žan Košir na paralelnem veleslalomu za svetovni pokal na Rogli zasedel drugo mesto. Tržičana je v finalu ugnal Italijan Roland Fischnaller.

Leta 2015 je avstralski kolesar Rohan Dennis je popravil svetovni rekord v vožnji na eno uro. Na velodromu v švicarskem Grenchnu je takrat 24-letni tekmovale v 60 minutah prevozil 52 kilometrov in 500 metrov.

Leta 2016 so igralci ekipe Denver Broncos zmagali na 50. Super Bowlu, finalu lige v ameriškem nogometu NFL. Denver, ki je slavil prvič po letu 1999 in tretjič v zgodovini, je premagal favorizirano moštvo Carolina Panthers s 24:10.

Leta 2020 je slovenski tekmovalec v telemark smučanju Jure Aleš na tekmi za svetovni pokal v paralelnem sprintu v Rjukanu na Norveškem slavil prvo zmago v sezoni. To je bila njegova četrta zmaga v svetovnem pokala, osma slovenska.

Leta 2020 je judoistka celjskega Sankakuja Tina Trstenjak na uvodnem grand slamu leta v Parizu osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 63 kilogramov.

Leta 2021 je ekipa Tampa Bay Buccaneers zmagala v 55. finala lige ameriškega nogometa NFL. V super bowlu LV je Tampa na domačem stadionu z 31:9 ugnala branilce naslova Kansas City Chiefs.


Rodili so se ...

1952 nekdanji brazilski nogometaš Marinho Chagas
1960 nekdanji kanadski hokejist Dino Ciccarelli
1966 nekdanji bolgarski nogometaš Hristo Stoičkov
1966 nekdanji nemški nogometaš in trener Bruno Labbadia
1966 nekdanji kanadski hokejist Kirk Muller
1980
nekdanji slovenski veslač Rok Kolander
1983 
nekdanji slovenski hokejist Anžej Eferl
1984 grški košarkar Panagiotis Vasilopoulos
1984
nekdanji slovenski hokejist Bor Ladiha
1986 slovenski nogometaš Doris Kelenc
1987 španski nogometaš Javi Garcia
1987 italijanska umetnostna drsalka Carolina Kostner
1989 
ameriški igralec ameriškega nogometa Julio Jones
1990 
ameriški košarkar Klay Thompson
1991 italijanski nogometaš Roberto Soriano
1991 
švicarski nogometaš Michael Lang
1992 japonska badmintonistka Misaki Matsutomo
1994 
turški nogometaš Hakan Calhanoglu
1995 romunski nogometaš Alexandru Mitrita
1995 srbski nogometaš Mijat Gaćinović
1995 nemški nogometaš Joshua Kimmich
1998 japonski košarkar Rui Hachimura
2000 hrvaški nogometaš Jakov Blagaić

Sarajevo 1984
Sportal Na današnji dan (7. februar) ...
Manchester united 1958
Sportal Na današnji dan (6. februar) …
Urša Bogataj Nika Križnar OI podelitev kolajn
Sportal Na današnji dan (5. februar) …
Matti Nykanen
Sportal Na današnji dan (4. februar) …
Alex Cisar Osrblie
Sportal Na današnji dan (3. februar) …
Ne spreglejte