Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2024,
4.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

na današnji dan Mitja Petkovšek Manchester United

Torek, 6. 2. 2024, 4.04

2 meseca, 1 teden

Na današnji dan (6. februar) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Manchester united 1958 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Leta 1958 je v Münchnu strmoglavilo letalo, na katerem so bili nogometaši Manchestra Uniteda, ki so se vračali s tekme pokala državnih prvakov proti Crveni zvezdi v Beogradu (3:3). Umrlo je sedem nogometašev, medtem ko sta se morala dva zaradi dolgotrajnih poškodb predčasno upokojiti.

Tina Maze | Foto: Sportida Foto: Sportida

Leta 2015 je olimpijska zmagovalka Tina Maze postala tudi svetovna prvakinja v smuku. Na prvenstvu v alpskem smučanju v ameriškem Beaver Creeku je s časom 1:45,89 le za dve stotinki premagala Avstrijko Anno Fenniger, ta pa jo je na superveleslalomu na tem SP na prvem mestu prehitela za tri stotinke. Tretja je bila Švicarka Lara Gut (+0,34).

Mazejeva je  z 31 leti in devetimi meseci postala tudi najstarejša svetovna prvakinja v zgodovini alpskega smučanja.

Mitja Petkovšek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Leta 1977 se je rodil eden izmed najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov. Telovadec Mitja Petkovšek, ki je na bradlji Sloveniji prinesel številne medalje z največjih tekmovanj. Dvakrat je postal svetovni prvak in bil štirikrat tudi evropski prvak.

Zmagal je kar na 26 tekmah za svetovni pokal, na katerem je bil devetkrat tudi drugi in šestkrat tretji.

Pohvali se lahko še s srebrno medaljo s svetovnega prvenstva, tremi srebrnimi in bronom z evropskega prvenstva.

Leta 2005 sta še z enim uspešnim slovenskim telovadcem Aljažem Peganom na isti dan osvojila prvi naslov svetovnega prvaka v gimnastiki za Slovenijo in prvega za slovenske telovadce po 35 letih. Leta 2008 se je vpisal v zgodovino kot prvi, ki je na tekmovanjih Mednarodne gimnastične zveze (FIG) osvojil več kot 1000 točk na kateremkoli orodju. Upokojil se je pred letom in pol.


Zgodilo se je še ...

leta 1980 je na tekmi proti Irski v Londonu (2:0) prvič v angleški nogometni reprezentanci nastopil Bryan Robson. Legenda angleškega nogometa, ki je za Anglijo odigral 90 tekem.

leta 1994 je nekdanji slovenski alpski smučar Jure Košir na slalomu za svetovni pokal v Garmisch Partenkirchnu zasedel tretje mesto. Zmagal je legendarni Italijan Alberto Tomba.

leta 1997 je norveški alpski smučar Kjetil Andre Aamodt postal svetovni prvak v kombinaciji na svetovnem prvenstvu v Sestrieru.

leta 1998 je slovenska nogometna reprezentanca v Limassolu igrala prijateljsko tekmo proti Slovaški in remizirala z 1:1. Edini gol za Slovenijo, na klopi katere je sedel Bojan Prašnikar, je zabil Zlatko Zahović.

leta 1999 je avstrijski smučar Hermann Maier postal svetovni prvak v smuku na svetovnem prvenstvu v Vailu.

leta 2003 so košarkarji Uniona Olimpije v 13. krogu evrolige s 94:92 premagali Sieno. Najboljši strelec tekme je bil košarkar Olimpije Jasmin Hukić, ki je dosegel 19 točk.

leta 2005 so španski rokometaši postali svetovni prvaki, potem ko so v finalu svetovnega prvenstva v Tuniziji s 40:34 premagali Hrvate. Tekma je bila praktično že odločena v prvem polčasu, ko so Španci prišli do prednosti osmih zadetkov.

leta 2005 so New England Patriots v finalu 39. Superbowla premagali Philadelphio Eagels s 24:21 in postali prvaki profesionalne lige ameriškega nogometa NFL.

leta 2007 so na izredni skupščini košarkarskega kluba Uniona Olimpije za novega predsednika soglasno izvolili Jureta Ježa, predstavnika Pivovarne Union.

leta 2007 je zaradi možganske kapi v 63. letu starosti umrl selektor nogometne reprezentance Hondurasa, Brazilec Flavio Ortega.

leta 2008 je slovenska nogometna reprezentanca pod vodstvom Matjaža Keka odigrala prijateljsko tekmo proti Danski v Novi Gorici in izgubila z 1:2.

… leta 2011 se je Poljak Robert Kubica (Lotus Renault), zvezdnik formule ena, težje poškodoval na reliju v Liguriji v Italiji. Takrat šestindvajsetletni dirkač se je poškodoval v nesreči s škodo fabio, ko se je peljal na start dirke. Kubica se je s polno hitrostjo zaletel v zid okoli neke cerkvice. Po nesreči so ga nemudoma prepeljali s helikopterjem v bolnišnico v Genovi. Po prvih poročilih je v nesreči dobil zelo hude poškodbe.

… leta 2012 si je moštvo severnoameriškega nogometa New York Giants z zmago z 21:17 nad New England Patriots priborilo naslov prvaka lige NFL. New York Giants so naslov najboljšega na tokratnem 46. Super Bowlu v Indianapolisu osvojili že četrtič v zgodovini ekipe po letih 1987, 1991 in 2008.

… leta 2016 so slovenski smučarski skakalci zmagali na ekipni tekmi za svetovni pokal, ki je v gosti megli potekala v Oslu. Jurij Tepeš, Domen Prevc, Robert Kranjec in Peter Prevc so slavili pred Norveško in Japonsko.

…. leta 2017 so Nika Križnar, Tilen Bartol, Ema Klinec in Žiga Jelar na zadnji tekmi smučarjev skakalcev in skakalk na mladinskem svetovnem prvenstvu v ameriškem Park Cityju osvojili naslov med mešanimi ekipami. Slovenija je tako ubranila naslov.

… leta 2017 je moštvo New England Patriots postalo prvak lige ameriškega nogometa NFL. V finalu, 51. super bowlu, v Houstonu je po podaljšku premagalo Atlanto Falcons s 34:28.

… leta 2021 je nekdanja ameriška atletinja Lolo Jones v nemškem Altenbergu slavila naslov svetovne prvakinje v bobu dvosedu. Osemintridesetletnica je tako po dveh osvojenih naslovih svetovne dvoranske prvakinje v teku na 60 metrov z ovirami dodala še naslov najboljše v eni od zimskih športnih panog.

… leta 2021 je slovenski smučarski skakalec Bor Pavlovčič osvojil prve stopničke v svetovnem pokalu, na tekmi v nemškem Klingenthalu je bil tretji. Zaostal je le za Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom in Poljakom Kamilom Stochom.

… leta 2021 je slovenska smučarska skakalka Nika Križnar na tekmi svetovnega pokala v avstrijskem Hinzenbachu osvojila drugo mesto. Prehitela jo je le Japonka Sara Takanaši.

... leta 2022 so nogometaši iz Senegala prvič postali zmagovalci afriškega prvenstva. Na finalni tekmi v Yaoundeju so po izvajanju 11-metrovk premagali Egipt s 4:2, potem ko se je tekma v rednem delu in obeh podaljških končala brez golov.

... leta 2022 je japonski smučarski skakalec Rjoju Kobajaši osvojil naslov olimpijskega prvaka na srednji napravi v Zhangjiakouju. Za las je brez kolajne ostal kapetan slovenske ekipe Peter Prevc, ki je bil po prvi seriji drugi, na koncu pa je zasedel četrto mesto. Do tretjega olimpijskega odličja v karieri mu je zmanjkalo pol točke.


Rodili so se:

1936 nekdanji kanadski hokejist in trener Kent Douglas
1949
nekdanji španski teniški igralec Manuel Orantes
1970
nekdanji francoski nogometaš Patrice Loko
1975
nekdanji slovenski nogometaš, zdaj trener Oskar Drobne
1976
nekdanja švicarska deskarka na snegu Tanja Frieden
1976
nekdanji slovenski nogometaš Dražen Žeželj
1977
nekdanji slovenski telovadec Mitja Petkovšek
1977
nekdanji slovenski nogometaš, zdaj trener Igor Božič
1982
 nekdanji slovenski hokejist Damjan Dervarič
1982
slovenski vaterpolist Jure Nastran
1983
slovenski nogometaš Branko Ilić
1984 
slovenski rokometaš Nenad Bilbija
1984 angleški nogometaš Darren Bent
1988 
španski rokometaš Jorge Maqueda
1988 slovenska jadralka Tina Mrak
1990 kanadski hokejist Adam Henrique
1995 
nemški nogometaš Leon Goretzka
1995 slovenski nogometaš Emil Velić
1996 ameriški košarkar Kevon Looney
1997 švicarski nogometaš Djibril Sow
1998 slovenski nogometaš Žiga Frelih
1998 slovenska nogometašica Sara Nemet
2000 slovenski nogometaš Dario Kolobarić
2001
slovenski hokejist Val Usnik
2005
slovenska odbojkarica Ana Lukman 

Urša Bogataj Nika Križnar OI podelitev kolajn
Sportal Na današnji dan (5. februar) …
Matti Nykanen
Sportal Na današnji dan (4. februar) …
Alex Cisar Osrblie
Sportal Na današnji dan (3. februar) …
Roger Federer
Sportal Na današnji dan (2. februar) …
Zlatko Zahović
Sportal Na današnji dan (1. februar) …
Ne spreglejte