Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
4.00

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

James Naismith košarka na današnji dan

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 4.00

5 mesecev, 3 tedne

Na današnji dan (6. november) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
James Naismith | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

leta 1861 se je v Almontu v Kanadi rodil James Naismith, ki velja za izumitelja košarke.

Njegova starša sta iz Škotske emigrirala v Kanado, Naismith pa se je po tem, ko je na montrealski univerzi McGill diplomiral iz športne vzgoje, preselil v ZDA, kjer je dobil službo na mednarodnem učiteljišču YMCA v Springfieldu.

Vodstvo šole mu je dalo nalogo, da si izmisli igro, s katero bi šolarji tudi v dolgih zimskih mesecih lahko ohranjali telesno pripravljenost v telovadnici. Posebej so poudarili, da igra ne sme biti pregroba.

15. decembra 1891 je na podlagi igre, ki jo je igral v mladosti, pripravil 13 pravil nove igre. Dve košari za breskve je kot koša pritrdil na vsako stran igrišča, ekipi sta šteli po 9 igralcev. 15. januarja 1892 je objavil pravila košarke.

V izvirnih pravilih ni bilo preigravanja, saj je pri analizi takrat najbolj popularnih športov (nogometa, ameriškega nogometa, hokeja, bejzbola …) ugotovil, da je največ kontakta med igralci in s tem tudi največ poškodb, vselej pri preigravanjih. Žoga se je tako lahko v njegovi košarki le podajala.

Košarka je v ZDA hitro postala eden izmed najbolj popularnih športov, naglo pa se je širila tudi v druge države. Naismith je dočakal vključitev svojega športa v program olimpijskih iger in na igrah leta 1936 v Berlinu tudi podelil medalje, zlato Američanom, srebrno Kanadčanom in bronasto Mehičanom.

Naismith je umrl leta 1939, njegovo košarko, ki je doživela nekaj sprememb pravil, pa danes organizirano igrajo v 213 državah sveta (toliko članic ima mednarodna košarkarska zveza Fiba).


Zgodilo se je še:

Leta 1968 je ob deseti obletnici prvega brazilskega naslova svetovnih prvakov v revialni tekmi pred 93 tisoč gledalci na štadionu Maracana v Riu de Janeiru domača reprezentanca premagala svetovne zvezde z 2:1. Uvodni gol je za slavljence v 20. minuti dal Rivelino, izid je v 33. minuti izenačil Madžar Albert, zmagoviti zadetek pa je v 90. minuti dosegel Brazilec Tostao. Domači zvezdnik Pele je bil v igri popolnoma nevtraliziran in se na tekmi ni izkazal.

Leta 1997 je Primorje na povratni tekmi 2. kroga nogometnega pokala pokalnih zmagovalcev izgubilo v gosteh pri Rodi z 0:4 in se s skupnim izidom 0:6 poslovilo od tekmovanja.

Leta 1998 je na prijateljski tekmi v San Joseju proti ZDA (0:0) zadnjič za reprezentanco nastopil Alex Tobin, s 87 tekmami rekorder avstralske reprezentance (prispeval je dva gola).

Leta 2003 je umrla nizozemska plavalka Rie Mastenbroek. Na olimpijskih igrah v Berlinu (1936) je pri le 17 letih osvojila tri zlate medalje in eno srebrno ter postala prva ženska, ki je na enih igrah osvojila štiri medalje. Naslednje leto je postala učiteljica plavanja, s čimer je izgubila možnosti za sodelovanje na največjih tekmovanjih.

Leta 2004 je bil na štadionu Ullevall v Oslu pred več kot 25 tisoč navijači finale norveškega pokala, v katerem sta se pomerila Molde Mateja Mavriča in Lillestrom Roberta Korena. Po rednem delu igre je bilo 2:2, nato pa so do zmage s 4:2 prišli nogometaši Moldeja, za katerega je Mavrič igral od 85. minute. Koren je za Lillestrom igral od prve do zadnje minute.

Leta 2006 je v 57. letu umrl španski alpski smučar Francisco Fernando Ochoa. V 12 sezonah svetovnega pokala je zmagal enkrat, osvojil pa je zlato medaljo na slalomu olimpijskih iger leta 1972 Saporu.

Leta 2009 je belgijski kolesar Dimitri De Fauw storil samomor. Osemindvajsetletni kolesar se je zadnjih nekaj let boril z depresijo, potem ko je leta 2006 na dirki v Gantu po nesreči povzročil padec Španca Isaaca Galveza, ki je zaradi poškodb preminil.

Leta 2012 je Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) na svoji volilni skupščini dobila novega predsednika. Naslednik Matjaža Kovačiča, ki ji je predsedoval osem let, je postal Metod Ropret.

Leta 2016 je švedski nogometni zvezdnik Zlatan Ibrahimović (Manchester United) na prvenstveni tekmi proti Swanseaju dosegel 25.000 gol v zgodovini angleške premier lige.

Leta 2017 se je italijanski nogometaš Andrea Pirlo, svetovni prvak z Italijo leta 2006 in dvakratni zmagovalec lige prvakov, odločil za upokojitev.

Leta 2020 je Primož Roglič (Jumbo-Visma) v 16. etapi Dirke po Španiji osvojil drugo mesto in s tem še za malenkost povečal vodstvo v skupnem seštevku. Zmagovalec 162-kilometrske etape od Salamance do Cuidad Rodriga je postal Danec Cort Nielsen.

Leta 2020 je Aleksander Sekulić postal dvanajsti selektor slovenske moške košarkarske reprezentance. Pred tem je bil več let pomočnik in tudi selektor mladinske in mlade reprezentance. 

Leta 2021 je ruska ženska teniška reprezentanca postala zmagovalka premiernega pokala Billie Jean King, ki je vrsto let nosil naziv pokal Fed. V finalu zaključnega turnirja najboljših dvanajstih reprezentanc v Pragi je premagala Švico.

Leta 2022 je Danec Holger Rune prvič v karieri osvojil turnir serije masters. V finalu Pariza je premagal Srba Novaka Đokovića s 3:6, 6:3 in 7:5. Skandinavcu je podvig v Parizu uspel pri 19 letih.


Rodili so se:

1861 pokojni kanadski zdravnik, učitelj, trener in inovator James Naismith
1922
pokojni srbski nogometaš Rajko Mitić
1933
nekdanji norveški smučarski tekač Knut Johanessen
1948
nekdanji slovenski atlet Ivan Makarovič
1965
 nekdanji slovenski hokejist, zdaj trener Matjaž Kopitar 
1974 nekdanji belgijski kolesar Frank Vanderbroucke
1979
nekdanji ameriški košarkar Lamar Odom
1986
slovenski nogometaš Bojan Đukić
1987
nekdanja srbska teniška igralka Ana Ivanović
1987 
slovenski rokometaš Miha Žvižej
1990 nemški nogometaš Andre Schürrle
1991 
kanadski umetnostni drsalec Paul Poirier
1995 
portugalski nogometaš Andre Silva
1998 slovenski karateist Stefan Joksimović

george foreman
Sportal Na današnji dan (5. november) …
Rudi Hiti
Sportal Na današnji dan (4. november) …
Gerd Müller
Sportal Na današnji dan (3. november) …
NK Maribor 1999 Gregor Židan
Sportal Na današnji dan (2. november) …
Juventus Alessandro del Piero
Sportal Na današnji dan (1. november) …
Regine Cavagnoud
Sportal Na današnji dan (31. oktober)
Ne spreglejte