Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
11.05

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

2

Natisni članek

Blanca Fernandez Ochoa svetovni pokal Sölden Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Barnaba Greppi

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 11.05

4 leta, 5 mesecev

Barnaba Greppi, serviser Žana Kranjca in Štefana Hadalina

Kranjčev "čevljar", ki nikoli ne gleda njegovega smučanja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

2

Žan Kranjec | Žan Kranjec je uspešno vstopil v novo sezono. | Foto Getty Images

Žan Kranjec je uspešno vstopil v novo sezono.

Foto: Getty Images

Ob novem uspehu Žana Kranjca, ki je v nedeljo navdušil s tretjim mestom v ledeniški veleslalomski premieri nove sezone svetovnega pokala, smo se v iskanju moža iz ozadja v Söldnu spustili v smučarsko delavnico. Tam kraljuje Italijan Barnaba Greppi, ki si že 35 let kruh služi kot smučarski serviser, od leta 2017 kot Rossignolov odposlanec v slovenski reprezentanci.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Ste si v nedeljo ogledali nastop Žana Kranjca, ki se je v Söldnu s tretjim mestom še četrtič v karieri zavihtel na stopničke za zmagovalce in potrdil status slovenskega aduta za sezono 2019/20? Med tistimi, ki bi na to vprašanje odgovorili negativno, je tudi tisti, ki je 26-letnemu smučarju iz Bukovice pri Vodicah pripravil smuči. "Večina serviserjev na štartu svojemu tekmovalcu pomaga pri zadnjih pripravah in zapenjanju smuči, nato pa na malem ekranu živčno spremlja vožnjo. Jaz ne. Recite mi, da sem vraževeren., a v svoji karieri nikoli nisem gledal smučarskih nastopov. Preprosto pospravim, kar imam pospraviti, si zapnem svoje smuči in se spustim v dolino. Šele tam vidim, kako se je odrezal tekmovalec," pripoveduje Barnaba Greppi, serviser slovenske moške ekipe za tehnični disciplini.

Ptica selivka

In kdo je Kranjčev "čevljar", skrivnostni mož iz ozadja, ki redko stopi v ospredje? Doma je iz Bergama. Star je 61 let. Nikoli ni bil aktivni smučar, temveč smučarski učitelj in trener na nižjih tekmovalnih ravneh. V olimpijskem letu 1984 se je podal v servisne vode, sprva kot pomočnik in nato kot glavni serviser. Švica, Nemčija, Francija, Avstrija, Italija, Španija … Veliko se je selil. Od deklet k fantom, od mladih k članom. Ko se loti naštevanja tekmovalcev, s katerimi je delal, začne pri Italijanki Bibiana Perez, s katero se je pozneje tudi poročil. Spremljala ga je tudi ob koncu tedna v Söldnu. Na smučeh, ki jih je pripravljal Greppi, pa so tekmovali tudi Paoletta Magoni, Blanca Fernandez Ochoa, Francisco Fernandez Ochoa, Isolde Kostner, Deborah Compagnoni, Josef Polig, Marc Gisin, Lara Gut

Žan Kranjec
Sportal Za Žana Kranjca previsoka le dvojna francoska ovira

"Zahtevnih smučarjev ni"

"Vsak smučar je izziv zase. Ne, ne gre za vprašanje bolj zahtevnih in manj zahtevnih. Pri nekaterih je bolj pomemben psihološki vidik. Predvsem pri dekletih. Z moškimi je na ravni komunikacije lažje delati, a pri pripravi smuči do izraza bolj pridejo podrobnosti. Obstajajo smučarji, pri katerih zadostuje le to, da jim pripraviš smuči. Z drugimi se moraš tudi veliko pogovarjati," na vprašanje, kateri smučar je bil zanj v dolgoletni karieri v svetovnem pokalu najtrši oreh, odgovarja Greppi in dodaja: "Zahtevnih smučarjev ni. Je pa zanimivo, da je prav vsak smučar drugačna osebnost. Jasno, tudi Hadalin in Kranjec sta povsem različna."

Blanca Fernandez Ochoa (1963-2019) | Foto: Getty Images Blanca Fernandez Ochoa (1963-2019) Foto: Getty Images O smrti legendarne Španke Blance

Dotaknili smo se tudi njegove nekdanje varovanke, Španke Blance Fernandez Ochoe, bronaste slalomistke iz Albertvilla 1992 in zmagovalke treh tekem svetovnega pokala, ki je avgusta tragično umrla v španskih hribih. Vest se ga je dotaknila. "Življenje te vsak dan preseneti. Tudi šokira. Z Blanco sva imela dober odnos, a so se najini stiki po tem, ko se je umaknila iz smučarskega sveta, prekinili. Dolgo se nisva videla. Ko sem izvedel za njeno smrt, sem obnemel. Sodelovala sva tri leta. Bila je zelo korektna. Tako kot vsa njena družina," se je zamislil izkušeni smučarski delavec, ki je smuči pripravljal tudi njenemu bratu Franciscu Fernandezu.

Klic: Pojdi v Slovenijo

Leta 2017 mu je Rossignol dodelil slovensko reprezentanco, v kateri je trener Klemen Bergant vse stavil na Žana Kranjca in Štefana Hadalina. "Nov izziv, nova avantura. Predvsem zato, ker sem vrsto let delal s smučarji, ki so nastopali predvsem v hitrih disciplinah in občasno v veleslalomu. Vedel sem, da me čaka nekaj novega. Novo okolje, novi obrazi, drugačne smuči … Vse skupaj sem sprejel kot veliko izkušnjo. Vedel sem, da lahko zgolj nekaj pridobim. Navsezadnje sem z delom v tej ekipi tudi sam postal še bolj izkušen," pravi in dodaja: "Lepo je delati s šampioni, a lepo je delati tudi z mladimi in smučarji v vzponu. Vedno iščem nove izzive. V slovenski ekipi se počutim dobro."

Skok v leto 2014: Barnaba Greppi v družbi družine Lare Gut | Foto: Sportida Skok v leto 2014: Barnaba Greppi v družbi družine Lare Gut Foto: Sportida

Edina ovira je jezik

O Kranjcu in Hadalinu govori z izbranimi besedami. Z drugim se je treba več pogovarjati, s prvim vse odločitve sprejemajo zelo hitro. "Sta pa oba odlična smučarja in vljudni osebi. Lep primer so skupna kosila. Čeprav so vsi trije trenerji, s katerimi delata, Slovenci, se trudita z angleščino, da se jaz ne bi počutil odrinjenega. Sicer pa je prav jezik naša edina težavica. V angleščini nisem pretirano blesteč. Sicer pa smo se dobro ujeli. Prvo leto je bilo prehodno. Spoznaval sem se s slovensko miselnostjo, že sredi sezone pa sva z glavnim trenerjem Bergantom uveljavila učinkovit sistem, ki odlično deluje še danes," o sodelovanju s slovensko (vele)slalomsko vrsto razmišlja italijanski serviser.

Kranjčevih stopničk se je Greppi veselil tudi v družbi žene Bibiane Perez. | Foto: SloSki Kranjčevih stopničk se je Greppi veselil tudi v družbi žene Bibiane Perez. Foto: SloSki Serviser, psiholog

Delo smučarskega serviserja je pregovorno zahtevno. Zjutraj je namreč med prvimi na terenu, pravo delo pa se zanj začne v popoldanskih urah, ko se preseli v kletno smučarsko delavnico. Greppi vsak dan pripravi vsaj osem parov smuči. "Včasih je serviser tudi psiholog," se nasmehne in omeni protokol pred štartom. Tudi na tej ravni je med Žanom in Štefanom velika razlika. "Kranjo ne potrebuje prav veliko besed. 'Je vse OK? Je? Super, srečno.' Hadalino? Z njim se je treba malce več pogovarjati, a tudi on ni zahteven tekmovalec. Užitek je delati s tema fantoma," pripoveduje smučarski popotnik.

Pogled k sosedu

Tuji serviserji so v Sloveniji prej izjema kot pravilo. Po drugi strani v smučarski karavani v tujih taborih kar mrgoli slovenski serviserjev. "Kot kaže, imate Slovenci pripravo smuči v krvi," odgovarja Greppi in hvali dober odnos s slovenskimi serviserji. Ne le s slovenskimi. "Veste, v našem poklicu so toplo vodo odkrili že pred dolgo časa. Tu ni nekih velikih skrivnosti. Še več, pogosto med seboj izmenjujemo mnenja," poudarja in se ob tem nasmeji dodatnemu vprašanju, ali je bila tako odprta tudi ekipa Marcela Hirscherja. "Njegova serviserja sta bila moja dobra znanca, toda vedno sta bila odmaknjena od preostalih," je pogovor končal mož iz ozadja.

Žan Kranjec in trenerji
Sportal Kranjčeve ledeniške stopničke: Drugi je prvi poraženec
Helikopter
Sportal Avstrijskim težavam ni videti konca
Alice Robinson
Sportal Po senzacionalni zmagi jo je poklical šolski zvonec z južne poloble
Primož Roglič. Luka Dončić. Ilka Štuhec.
Sportal Smo ob Dončiću in Rogliču Slovenci še smučarski narod?
Ne spreglejte