Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
27. 10. 2019,
15.45

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

1

Natisni članek

Alexis Pinturault svetovni pokal Sölden Klemen Bergant Žan Kranjec Žan Kranjec

Nedelja, 27. 10. 2019, 15.45

4 leta, 5 mesecev

PO TRETJEM MESTU ŽANA KRANJCA V SÖLDNU

Kranjčeve ledeniške stopničke: Drugi je prvi poraženec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

1

Žan Kranjec in trenerji | Foto Sportida

Foto: Sportida

Če so še pred nekaj sezonami slovenski trenerji z nelagodjem iskali pojasnila, zakaj slovenskega smučarja ni niti med dobitniki veleslalomskih točk svetovnega pokala, pa je zdaj Žan Kranjec s svojim smučanjem prišel do ravni, ko lahko trener Klemen Bergant po tretjem mestu v Söldnu ob zasluženi pohvali doda: "Tudi zmage bodo še prišle."

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Majhna skupina slovenskih navijačev, ki se je na zadnjo oktobrsko sončno nedeljo povzpela na 2.670 metrov visoko ciljno areno nad Söldnom, je prišla na svoj račun. V nasprotju z Meto Hrovat, ki ji odličnega četrtega mesta po prvi vožnji ni uspelo kronati s končnim uspehom, je Žan Kranjec, ki je imel med omenjenimi navijači tudi starše in brata, enako izhodišče izkoristil za preboj na zmagovalni oder. Razmere mu resda niso bile pisane na kožo, a je dokazal, da je kos tudi višjim temperaturam in posledično mehkejši podlagi. Hitrejša sta bila le Francoza Alexis Pinturault in Mathieu Faivre, oba tekmovalca na Headovih smučeh, ki so bile predvsem v dolgih ledeniških ravninskih delih najučinkovitejše.

Žan Kranjec
Sportal Za Žana Kranjca previsoka le dvojna francoska ovira

Navijači Žana Kranjca | Foto: MaPa Foto: MaPa

Prva tekma je najtežja

"Zame je prva tekma v sezoni vedno najtežja. Povsod lažje nastopam kot pa v Söldnu. Predvsem zaradi negotovosti po večmesečnih pripravah, ko so ti na voljo le neoprijemljive primerjave. Poleg tega sem nekoliko dvomil tudi o hitrosti na ravninskem delu. A ko nato prvo tekmo končaš na stopničkah, je občutek lep. Po drugi strani pa moram priznati tudi, da sem imel v preteklosti pred tekmo tudi že večjo tremo. Zdaj, kot kaže, svoje delajo tudi izkušnje," je po velikem uspehu dejal Kranjec, ki je bil na zadnji ledeniški preizkušnji predlani četrti, a tedaj še ni bil tako zelo zasidran v veleslalomsko elito. Zdaj je nesporno del nje.

Žan Kranjec | Foto: MaPa Foto: MaPa Četrtič na stopničkah

In kakšen je bil njegov tekmovalni dan? "Za obe vožnji sem se psihološko dobro pripravil. Tudi na progi sem dal vse, kar imam. Seveda, vedno se najdejo deli, na katerih si lahko še boljši. Konkretno imam v mislih predvsem vhod v ravnino prvega teka. V drugo sem bil boljši, čeprav se kakšna desetinka vedno najde," je pripovedoval Kranjec, ki je imel četrti čas prve in dvanajsti čas druge vožnje, kar je bilo v seštevku dovolj za četrto uvrstitev med najboljše tri. Več jih je med slovenskimi alpskimi smučarji v veleslalomu zbral le legendarni Bojan Križaj (7), a ni nikoli zmagal.

"Motivacija ni vprašljiva"

Odličen ledeniški nastop je obenem tudi izjemen motivacijski dražljaj za celotno sezono 2019/20, v kateri ne bo velikega tekmovanja. Žan je tako osredotočen na veleslalomski seštevek svetovnega pokala, kjer je njegov domet uvrstitev med najboljšo trojico. "Od tekme do tekme. Na vsaki bom poskušal biti visoko," odgovarja na izziv in dodaja: "Motivacija v zadnjih letih ni nikoli vprašljiva. Vsekakor mi bo zaradi tega rezultata veliko lažje, ko sem bom naslednjič postavil na štart. Preprosto vem, da spadam med najboljše. Zdaj imam tudi svežo potrditev."  

Žan Kranjec | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Nepremagljivih ni"

A vseeno … Brez iskanja dlake v jajcu ne gre. Iskali so jo tudi v slovenskem taboru. Je bil Alexis Pinturault premagljiv? "Vedno trdim, da nepremagljivih ni. Alexis me je danes pošteno prehitel. 63 stotink ni malo. Danes bi ga težko premagal, a na kakšni drugi progi ga bom," je v smehu obljubil najboljši slovenski alpski smučar ter pozneje prikimal tezi, da so bili smučarji s Headovo in deloma tudi Atomicovo opremo danes v manjši prednosti. O tem je po tekmi razmišljal tudi njegov trener Klemen Bergant, prepričan o tem, da bo razmerje sil na drugih terenih drugačno.

Žan Kranjec | Foto: Sportida Foto: Sportida "Drugi je prvi poraženec"

Bergant je sicer eden najzaslužnejših za Kranjčev preboj med najboljše veleslalomiste svetovnega pokala. Tekmovalcu je namreč pomagal odpraviti pasiven položaj z zdrsi in ga prepričal o odločnosti. Ta je zdaj njegov zaščitni znak. Po tekmi je bil zato tudi trener vesel novih stopničk, prvih moških za Slovenijo v Söldnu. A tudi sam v želji po napredku ni mogel mimo kritike. Obregnil se je ob zaostanek v ravninskem delu in poudaril: "Ne gre za to, da ne bi cenili stopničk, a vedno si je treba prizadevati za še boljše izvedbe. V športu je tisti, ki je drugi, hkrati prvi poraženec. Želimo si tudi zmag. Prišle bodo."

Kako velike so za Žana stopničke?

In kako na razmišljanje o "dovoljenju" za zmajevanje z glavo po tretjem mestu gleda glavni slovenski junak dneva? Je že na ravni, ko je zanj drugo ali tretje mesto izgubljeno prvo? "Prav gotovo občutki niso več takšni kot tedaj, ko sem v Alta Badii prvič stopil na stopničke. Še vedno sem zelo vesel, a hkrati hitreje prebavim tak podvig. Že jutri bi lahko tekmoval. Po drugi strani se tudi moji cilji povečujejo. To je logično, če želiš napredovati. Vseeno sem v stanju, ko moram biti s stopničkami zadovoljen. Izjema so trenutki, ko bi vedel, da sem imel še dovolj rezerv," odgovarja.

Alice Robinson
Sportal Po senzacionalni zmagi jo je poklical šolski zvonec z južne poloble
Alice Robinson
Sportal Mikaela Shiffrin naletela na izzivalko iz novega stoletja
Helikopter
Sportal Avstrijskim težavam ni videti konca
Ne spreglejte