Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
26. 10. 2019,
14.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Meta Hrovat Tessa Worley Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin veleslalom alpsko smučanje Sölden

Sobota, 26. 10. 2019, 14.10

4 leta, 5 mesecev

Sölden, veleslalom (ženske)

Mikaela Shiffrin naletela na izzivalko iz novega stoletja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Alice Robinson | Alice Robinson je presenetljiva zmagovalka prvega veleslaloma v sezoni. | Foto Getty Images

Alice Robinson je presenetljiva zmagovalka prvega veleslaloma v sezoni.

Foto: Getty Images

Otvoritvena tekma nove smučarske sezone v Söldnu: pravljična ledeniška kulisa, zmaga novozelandske najstnice Alice Robinson proti Mikaeli Shiffrin v igri stotink in dober slovenski obet, a po odstopu Mete Hrovat ter končnem 11. mestu Tine Robnik brez pike na i.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Tako najboljša smučarka zadnjih let Mikaela Shiffrin kot tudi članice slovenske reprezentance verjetno ne bi imele prav nič proti, če bi druga vožnja uvodnega veleslaloma sezone na ledeniku Rettenbach nad Söldnom postregla s ponovitvijo dosežkov iz prvega teka. Američanka je namreč vodila, Meta Hrovat pa je bila četrta. A v popoldanskem delu sončne preizkušnje je branilka velikega kristalnega globusa predse spustila novozelandsko senzacijo Alice Robinson, Hrovatova, ki je bila na poti v deseterico, pa je po nerazumljivi napaki na ravninskem delu padla tik pred ciljem. Za najboljšo slovensko uvrstitev je tako na 11. mestu poskrbela povratnica v svetovni pokal Tina Robnik, do točk pa je na 23. mestu prišla tudi Ana Bucik.

top3 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Junakinja iz novega tisočletja

Alice Robinson, ki bo šele prvega decembra dopolnila 18 let, sicer še zdaleč ni neznanka v smučarskem svetu. Srečali smo jo lahko tudi na tekmah v Mariboru in Kranjski Gori, hkrati pa gre za mladinsko svetovno veleslalomsko prvakinjo. V tej vlogi je nastopila tudi v finalu svetovnega pokala v Soldeu in se senzacionalno zavihtela na drugo mesto. Jasno, za Mikaelo Shiffrin, ki je bila tokrat od nje boljša tudi po prvi vožnji. V drugo pa je novozelandska najstnica pokazala še več odločnosti v zahtevni strmini, se odlično prilagodila na snežno podlago in zavidljivo odpeljala tudi v ciljnem ravninskem delu. Tam je znova blestela tudi Shiffrinova, a je bila na koncu pičlih šest stotink sekunde prekratka za svojo že 61. zmago.

Mikaela Shiffrin: 158. tekma, 84. uvrstitev na stopničke | Foto: Getty Images Mikaela Shiffrin: 158. tekma, 84. uvrstitev na stopničke Foto: Getty Images Spomin na Tino Maze

Smučarski svet je tako videl prvo zmagovalko, rojeno v tem tisočletju. "Lepo, res lepo. Vsa ta leta smučarskega vzpenjanja sem se zgledovala po Mikaeli Shiffrin. Zdaj sem jo kar premagala. Noro! Izjemen občutek in zame tudi obliž po porazu naše ragbi reprezentance. Upam, da sem s tem poslala neko dobro novico v domovino," je bila presrečna Robinsonova, ki je po Claudii Rigler in Annelise Coberger postala šele tretja novozelandska zmagovalka tekme svetovnega pokala. "Povsem zasluženo. Lepo jo je gledati," je ob tem dejala Shiffrinova in zavrtela čas nazaj: "Spominjam se, kako sem premagala Tino Maze, po kateri sem se zgledovala. Kot bi bilo včeraj. Verjetno se zdaj tako počuti Alice."

Tina Robnik na pragu deseterice

V senci končnega novozelandsko-ameriškega obračuna, ki bi utegnil zaznamovati še marsikatero veleslalomsko tekmo, medtem ko pa velika favoritinja za skupno zmago ostaja Shiffrinova, je za slovenski rezultat dneva poskrbela Tina Robnik, za katero je bila to prva prava tekma po poškodbi marca 2018.  Lučanka je v finalu pridobila kar devet mest in tekmo končala na 11. mestu, kar je njen tretji najboljši rezultat v karieri. "Dva dneva pred tekmo sem si dopovedovala, da se dolgotrajni premor ne bo poznal. A danes sem čutila pritisk. Zato sem še toliko bolj ponosna na to, da sem se zbrala in se osredotočila na izvedbo. Uspeli sta mi dve korektni vožnji, a, tako kot na treningih, je prostora za napredke še veliko," je dejala Tina in si očitala predvsem prehod v ravninski del v obeh nastopih.

Meta Hrovat je bila po prvi vožnji četrta, nato je odstopila. | Foto: Getty Images Meta Hrovat je bila po prvi vožnji četrta, nato je odstopila. Foto: Getty Images

Hrovatova se je že videla v cilju

Še lepšo priložnost za vrhunski rezultat je imela Hrovatova, ki je v prvi vožnji pokazala napredek in se odlično spopadla tudi s söldensko progo. Drugi nastop se ji ni posrečil. Zavoji niso bili povsem čisti, tudi pravega ritma ni bilo, tako da je na vseh merjenjih vmesnega časa izgubljala dober položaj. Vseeno je bila na poti v deseterico. Toda tik pred ciljem je popustila še osredotočenost. Sledil je padec na ravnini in točkovna ničla. "Začetniška napaka. Z mislimi sem že bila v cilju," je bila odkrita Gorenjka, ki pa je le poskušala poiskati elemente za pozitiven pogled v nadaljevanje sezone. "S to progo se v preteklosti nisem spoprijateljila. Danes sem pokazala, da sem konkurenčna tudi v ravninskih delih in prehodih. Žal mi je le, da je do naslednje tekme toliko časa, saj jo bom s tem odstopom še toliko težje pričakovala," je dodala.

Tina Robnik v ledeniški akciji | Foto: Sportida Tina Robnik v ledeniški akciji Foto: Sportida

Bucikova do veleslalomskega rezultata kariere

Hrovatovo so v cilju tolažile reprezentančne sotekmovalke. Ob Robnikovi tudi Neja Dvornik, ki je na 36. mestu prve točke zgrešila za dve desetinki, in Ana Bucik. Slednjo so prevevali mešani občutki. Po eni strani je bila vesela 23. mesta, kar je ob četrti uvrstitvi med trideseterico celo njen najboljši veleslalomski rezultat. Po drugi strani pa si je po napadalni prvi vožnji in 16. mestu obetala celo več. "Kljub slabši drugi vožnji je danes zame dober dan. Zdaj sem lahko bolj mirna in samozavestna. Trideseterica je bila osnovni cilj. A čutila sem, da bi bila lahko še boljša," je dejala Novogoričanka in priznala, da na štartu ni našla prave sproščenosti. Ob tem upa, da jo bosta v nedeljo, ko bo na sporedu še moški veleslalom, našla Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Janez Slivnik | Foto: MaPa Foto: MaPa Trenerska ocena

"Nad prvim tekom ne morem imeti pripomb. Zelo pozitivno. Druga vožnja … Zadovoljen sem z Robnikovo. Bucikova me je razočarala v strmini, saj ni pokazala tistega, kar zna in kar kaže na treningih. Meta? Po dobrih vožnjah neumna napaka. Žal. Škoda. Gremo naprej. Dobili smo potrditev dobrega dela. O tem niti nisem dvomil, čeprav pred prvo tekmo ni manjkalo negotovosti. So iz pravega testa," je po prvi tekmi ob vrnitvi na čelo slovenske reprezentance dejal glavni trener Janez Slivnik, ki bo na prihodnjih treningih dal več pozornosti slalomu.
Sportal Nova sezona: Kranjec na stopničkah, Hrovatova v deseterici

Sölden, veleslalom (Ž), druga vožnja:

 

Izidi prve vožnje:

 

 

Preberite še:

Mikaela Shiffrin
Sportal Kralj je odšel, kraljica ostaja: bi se je morali "bati" tudi Ilka in Tina?
Lindsey Vonn  Marcel Hirscher
Sportal Kot bi ugasnili luč in izropali smučarsko zakladnico
Ted Ligety
Sportal Smučarski kavboj, ki je zadnji prehitel Hirscherja
Ne spreglejte