Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
25. 10. 2019,
14.40

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Natisni članek

Ted Ligety svetovni pokal Sölden Žan Kranjec Žan Kranjec

Petek, 25. 10. 2019, 14.40

4 leta, 5 mesecev

ledeniški pogovor: TED LIGETy

Smučarski kavboj, ki je zadnji prehitel Hirscherja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Ted Ligety | Ted Ligety ima največ zmag v veleslalomu med aktivnimi smučarji. | Foto Sportida

Ted Ligety ima največ zmag v veleslalomu med aktivnimi smučarji.

Foto: Sportida

Eden najboljših veleslalomistov vseh časov Ted Ligety v pogovoru za Sportal o novi sezoni, ki se bo ob koncu tedna začela v Söldnu, slovesu Marcela Hirscherja, kakovosti Žana Kranjca, novih izzivih …

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Če bi vsi smučarji, ki bodo v nedeljo stali na štartu uvodne moške preizkušnje svetovnega pokala, združili veleslalomske uspehe, bi stežka presegli Teda Ligetyja. Navsezadnje se ga je v smučarski karavani prijel vzdevek "gospod veleslalom". V tej disciplini je slavil kar 24 zmag (na večni lestvici ga prekašata le Ingemar Stenmark in Marcel Hirscher). Bil je veleslalomski olimpijski ter trikratni svetovni prvak in dobitnik petih malih kristalnih globusov.

A v zadnjih letih je bil vendarle le bleda senca nekdanjega veleslalomskega vladarja, ki je znal zobe pokazati tudi v kombinaciji in superveleslalomu. Tam je še dopolnil zbirko kolajn z velikih tekmovanj (dve kolajni na OI, 7 na SP). Zaradi težav s hrbtom se je oddaljil od zanj značilnega veleslaloma ekstremnih nagibov, hitrih menjav in pospeševanj, s katerim je nekoč z velikansko prednostjo premagoval tekmece.

"Zdaj sem zdrav. Še enkrat želim videti, ali se lahko borim za vrh," nam je dejal v Söldnu, kjer je slavil kar štiri zmage. Premagoval je tudi velikega Hirscherja. Poleti ga je še zadnjič "prehitel". Resda v šali, a napovedal je Avstrijčevo upokojitev. Svoje ne želi. Ne še.

V novo sezono kot dvajseti veleslalomist svetovnega pokala. | Foto: Sportida V novo sezono kot dvajseti veleslalomist svetovnega pokala. Foto: Sportida

Zadnje sezone so bile za vas vse prej kot uspešne. Poleti ste dopolnili 35 let. Nihče vam ne bi zameril umika. A vseeno se pogovarjava v Söldnu ob odštevanju ur do nove sezone. Zakaj?
Smučanje je zabavno. To je tisto, kar mi ne dovoli, da bi se umaknil. Poglejte, imam lepo službo. Zabavno je. Poskušam biti hiter.

Kdaj je torej pravi čas za umik?
Če bi v ta pogovor vključila več smučarjev, tako aktivnih kot tudi upokojenih, bi verjetno dobila paleto različnih odgovorov. Moj je preprost. Ko bom začutil, da ogrožam zdravje in da se ne morem več boriti za stopničke, se bom umaknil. Jaz sem imel svoje težave. Tudi rezultati niso najboljši. Zato mi verjemite, da ne bom kar vztrajal in vztrajal, če bodo moj domet le točke svetovnega pokala. Novo sezono vidim kot nov poskus. Nastopal bom le v veleslalomu. Ustvaril sem si družino. Rad bi bil več doma. Tudi za zdravje bo dobro, če se omejim le na eno disciplino. Rezultati bodo pokazali, ali sem našel pravno ravnovesje. Osredotočenost ni vprašljiva. Želja prav tako ne.

Sportal Nova sezona: Kranjec na stopničkah, Hrovatova v deseterici

Nekako ste nakazali, da ste se že bližali trenutku, ko ni bilo navedenih pogojev za nadaljnje smučarsko delovanje.  
Zadnja leta so mi prinesla več frustracij kot zadovoljstva. Moram si priznati, da se nisem znal spopasti s tem. Letošnje poletje je minilo brez večjih težav. Intenzivnost je bila na visoki ravni. Dobro se počutim. Vsekakor boljše kot lani. Ni mi bilo lahko, predvsem ob spoznanju, da nisem konkurenčen v boju za vrh. A to me je nato še dodatno motiviralo. V treninge sem vložil še več dela, več energije. Obenem pa sem prepričan o tem, da sem bil slabši predvsem zaradi zdravstvenih težav.

Dolgoletni veleslalomski tekmec Marcela Hirscherja. | Foto: Sportida Dolgoletni veleslalomski tekmec Marcela Hirscherja. Foto: Sportida

Verjetno vas bomo videli tudi v Kranjski Gori. O čem se bomo pogovarjali?
Če ne bom v igri za stopničke, bom verjetno govoril predvsem o koncu kariere.

Lahko orišete občutke ob zadnjih veleslalomskih nagibih? Se v spomin vračajo vaši zlati časi?
Moje smučanje je bilo na treningih zelo dobro. V zavojih sem dobil tisto, kar sem iskal. Vseeno ne bi upal napovedovati, kam me bo to popeljalo. Vem pa, da nisem več tako mlad. Pred desetletjem bi bilo lažje. Bomo videli. Prva tekma je vedno manjša uganka. Toda progo dobro poznam, čeprav bodo pogoji verjetno drugačni kot v preteklosti. Pričakujem neke vrste aprilsko tekmo. Toda po dveh zaporednih odpovedih bomo smučarji sprejeli tudi to.

Kaj vse se je spremenilo v tem desetletju?
Oh, ogromno. Pred desetletjem sem bil mlad človek. Zdaj sem poročen moški s sinom. Imam drugačno življenje. Tega sem neizmerno vesel. Tudi moj pristop do dela se je spremenil. Sem bolj osredotočen. Včasih je bilo marsikaj samoumevno. Zdaj ni. Če pa me sprašujete za smučanje, so spremembe vidne vsem. Konkretno, v veleslalomu je več odprtih postavitev. Pred leti smo bolj izrazito vijugali.

Verjetno ste bili prvi človek, ki je "naznanil" upokojitev Marcela Hirscherja. Že ob koncu avgusta ste ga namreč na družabnih omrežjih zbodli in zapisali, da je njegove kariere konec. Delovalo je kot šala. Je bilo res tako ali pa ste nemara vedeli kaj več?
Ne, ne … Popolna šala. Verjetno ste tudi samo zasledili, da se je poleti veliko ugibalo o tem, ali bo Marcel nadaljeval ali ne. Nato je tudi odpovedal novinarsko konferenco. Pa sem si ga malo privoščil. Na koncu se je razpletlo tako, da sem po spletu naključij zadel bistvo. To je vse. Sicer pa lahko rečem, da je z njegovo upokojitvijo nastala velikanska smučarska vrzel. Težko jo bo zapolniti. Težko je namreč iz leta v leto vztrajati na tako visokih tekmovalnih obratih in s takšno rezultatsko uspešnostjo. Po eni strani ga bomo vsi pogrešali, po drugi strani se bo razplamtela bitka za zmage. Vsak zmagovalec bo verjetno pomislil na to, ali bi stal na najvišji stopnički, če bi bil v konkurenci tudi Marcel Hirscher.

Bi se kakšne takšne zmage lahko veselil tudi Žan Kranjec?
Prav gotovo. Že nekaj let se giblje v teh krogih. V zadnjih letih se je že povzpel na stopničke. Je odličen smučar. Po tehnični plati verjetno celo eden najboljših v svetovnem pokalu. V mojih očeh je eden od favoritov veleslalomske sezone.

Pred časom ste napovedali tudi udeležbo na poklicnih ameriških tekmah (pro ski tour). Kako resno se boste lotili tega projekta?
Pozdravljam obuditev teh tekmovanj, ki v ZDA krepijo smučarski položaj. Gre za pravi smučarski spopad mož na moža. Vsekakor ne bom prisoten na vseh tekmah. Vsaj dveh pa se bom zanesljivo udeležil.

Lindsey Vonn  Marcel Hirscher
Sportal Kot bi ugasnili luč in izropali smučarsko zakladnico
Marcel Hirscher
Sportal Alpsko smučanje ne bo več, kar je bilo
Sportal "Nisem bil avstrijski 'fan', toda Marcel Hirscher …"
oder
Sportal Hirscher je bil večni motiv, a njegov umik Kranjca ne bo spremenil
Ne spreglejte