Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
25. 10. 2019,
17.06

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin svetovni pokal Marcel Hirscher Marcel Hirscher Sölden Meta Hrovat Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 25. 10. 2019, 17.06

4 leta, 5 mesecev

MIKAELA SHIFFRIN NA PRAGU NOVE SEZONE

Kralj je odšel, kraljica ostaja: bi se je morali "bati" tudi Ilka in Tina?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51
Mikaela Shiffrin | Foto Sportida

Foto: Sportida

Medtem ko umik Marcela Hirscherja odpira vprašanje o favoritih za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, čeprav se nabor hitro skrči na dve imeni (Alexis Pinturaul in Henrik Kristoffersen), pa bi v Söldnu pred sobotnim veleslalomskim začetkom nove sezone težko našli junaka, ki bi v boju za ženski veliki globus izpostavil koga drugega kot Mikaelo Shiffrin.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Za širokim nasmehom Mikaele Shiffrin se dan pred prvim veleslalomom sezone skriva velika odločnost. Sama pravi, da želi nadaljevati tam, kjer je lani končala. Še več. "Lani sem se tako zelo zabavala. Želela bi si, da se sezona 2018/19 ne bi nikoli končala." A se je. In to z Američankinim tretjim zaporednim velikim kristalnim globusom, ki si ga je zagotovila že krepko pred finalom. Spotoma je pobrala še male globuse v superveleslalomu, veleslalomu in slalomu, dobila kar 17 tekem svetovnega pokala (od skupno 35 tekem, pri čemer se jih je sama udeležila 26) in še dve na svetovnem prvenstvu v Aareju.

"Pripravljena sem"

A čeprav je poleti povečala obseg objav na družbenih omrežjih in se pokazala tudi v nesmučarski luči, pri čemer obljublja, da se v resne glasbene vode še ne namerava podati, pa dvomov o tem, da je znova trdo in zavzeto delala, ni. Tako v fitnesu kot na snegu. Bo to pokazala že na prvi tekmi? "Bomo videli. Trenirala sem tudi s tekmicami in videla marsikaj. Ne, nisem bila vedno najhitrejša. Odvisno bo od tega, katera se bo najbolj odločno 'vrgla' na progo. Söldenska tekma je svojevrstna enigma. Se pa veselim izziva. Pripravljena sem," je zbrani sedmi sili na avstrijskem Tirolskem pripovedovala 24-letna smučarska šampionka iz Kolorada.

V središču pozornosti. | Foto: Getty Images V središču pozornosti. Foto: Getty Images Sama sebi največja tekmica

Slovakinja Petra Vlhova, ki je lani slalomu dodala še veleslalom, ima svoje načrte. Tudi vsestranska Švicarka Wendy Holdener poleti ni sedela križem rok. In še kakšna dama bo želela do najbolj dragocenega skalpa. A v luči celotne sezone se zdi, da bo Shiffrinova sama sebi znova največja tekmica. Težko si namreč predstavljamo, da bi lahko katera izmed tekmic postregla s takšno stabilnostjo in kontinuiranim poseganjem po najvišjih mestih kot prav branilka naslova. Za nameček ima ta v tekmovalnem programu še kar nekaj rezerv, ki bi jih verjetno znala izkoristiti, če bi ji v grlo tekla voda. Navsezadnje  je edina v zgodovini, ki je vsaj enkrat zmagala v smuku, superveleslalomu, veleslalomu, slalomu in na mestni paralelni tekmi.

Abeceda scenarijev

Kaj pa tekmovalni načrt za novo sezono? "Zdi se, da je vsako leto v koledarju več tekem. To so novi izzivi. Vesela sem, da imam ob sebi močno ekipo, ki mi pomaga pri usklajevanju obveznosti in določanju tekmovalnega urnika. Sem tudi dobra pri poslušanju lastnega telesa. Poskušam se približevati skrajnim mejam, a jih ne preseči. Imamo več načrtov. A, b, c, d … Verjetno bi lahko uporabila celotno abecedo. Odločili se bomo za pravi scenarij, po katerem bom našla ustrezno ravnovesje med tekmami, treningi in počitkom," odgovarja šampionka, ki bi lahko postala prva ženska smučarka po Annemarie Moser-Pröll s štirimi zaporednimi velikimi globusi.   

Bo tako tudi marca 2020 v Cortini d'Ampezzo? | Foto: Sportida Bo tako tudi marca 2020 v Cortini d'Ampezzo? Foto: Sportida

Tudi proti Ilki

Shiffrinova je ponosna, da je lahko lani sezono zaključila z zmago na zadnji tekmi. Ne le zaradi zmage, temveč same izvedbe in občutka notranje moči. "Rada bi šla po tej poti," odločnosti ne skriva prva dama svetovnega pokala, ki je morala ob pripravi urnikov v preteklih zimah skrbno paziti tudi na velika tekmovanja. V novi sezoni bodo njene misli le pri svetovnem pokalu, kar posledično pomeni, da bo nastopila na več tekmah. Sama izpostavlja predvsem februarski del koledarja. "Takrat sem se večinoma borila za kolajne na SP ali OI. No, zdaj bo mogoče čas za kakšen hitrostni izziv in spoznavanje novih krajev," je avstrijski smukaški falangi in Ilki Štuhec rokavico nehote vrgla Mikaela.

Proti Tini na papirju, proti Ilki na snegu? | Foto: Sportida Proti Tini na papirju, proti Ilki na snegu? Foto: Sportida Rekordi, rekordi …

Več tekem, več točk. V pretekli zimi jih je zbrala 2.204, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini oziroma od uvedbe veljavnega točkovnega sistema. Letvica je višje. Leta 2014 jo je postavila Tina Maze, ki je osvojila neverjetnih 2.414 točk. Ob podobni prepričljivosti in več nastopih (koledar ponuja kar 42 tekem) bi utegnil postati ogrožen tudi ta mejnik. Shifrinova se z njim ne obremenjuje. Kot tudi z drugimi rekordi ne. "Rekordi … Da, lepo jih je premagati. To pa je tudi vse. Zame je podiranje rekordov znak športnega razvoja. Verjetno je nekje neka deklica, ki bo čez nekaj let podrla kakšnega od mojih rekordov," pravi Američanka.   

Prva ljubezen ostaja slalom

V smuku ni več tujka. V superveleslalomu je kljub omejenemu številu nastopov osvojila globus ter postala svetovna prvakinja. Lani je bila tudi prvič najboljša veleslalomistka na svetu. A njena prva ljubezen ostaja slalom, torej disciplina, ki jo je izstrelila med smučarske zvezde. "Slalom je bil vedno ob meni. V dobrem in slabem. Je kot moj najboljši prijatelj. Zato sem mu najbolj predana. Morda sem ga trenirala manj, a je bolj zabavno. Hitro se lahko vrnem," pravi lastnica kar šestih slalomskih globusov. "Izgubila" ga je le leta 2016, a še tedaj na račun poškodbe, zaradi katere je izpustila del sezone.

Kralj je odšel, kraljica ostaja. | Foto: Sportida Kralj je odšel, kraljica ostaja. Foto: Sportida

Glasovala bi za Hirscherja

Shiffrinova je sicer v Söldnu iz rok predsednika Združenja smučarskih novinarjev Patricka Langa prejela tudi priznanje za najboljšega smučarja leta 2019. V točkovanju je premagala tudi poslavljajočega se zvezdnika belega cirkusa Marcela Hirscherja. Sama pravi, da bi svoj glas namenila prav Avstrijcu, za katerega pravi, da je velik navdih za vse smučarje. "Gre za velikansko čast. A prav bi bilo, da bi nagrado prejel Marcel," je dejala svetovna in olimpijska prvakinja, ki ima na svojem računu tudi 60 zmag svetovnega pokala.    

Slovenski kvartet

Nova sezona se bo torej s prvo vožnjo ženskega slaloma v Söldnu začela v soboto ob 10.00. Na štartu bodo tudi štiri Slovenke, in sicer povratnica Tina Robnik, slalomistka z neporavnanimi veleslalomskimi računi Ana Bucik, komaj 18-letna Neja Dvornik, ki še čaka na svoje prve točke, in kot najmočnejše orožje še Meta Hrovat. "Za nami so dolge in dobre priprave, v katerih smo imeli kar nekaj sreče z vremenom, zato že komaj čakam, da se sezona začne. Od deklet pričakujem najboljše vožnje, predvsem brez strahu do proge. Osebno čutim manjšo napetost, a je po drugi strani to že moja devetnajsta sezona, tako da vendarle mirno spim. Jasno, gre pa za nov začetek, nov zagon," pravi trener Janez Slivnik. Več o pričakovanjih Hrovatove pa v spodnjem videoposnetku …

 
Ted Ligety
Sportal Smučarski kavboj, ki je zadnji prehitel Hirscherja
Sportal Nova sezona: Kranjec na stopničkah, Hrovatova v deseterici
Lindsey Vonn  Marcel Hirscher
Sportal Kot bi ugasnili luč in izropali smučarsko zakladnico
Primož Roglič. Luka Dončić. Ilka Štuhec.
Sportal Smo ob Dončiću in Rogliču Slovenci še smučarski narod?
Ne spreglejte