Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
27. 10. 2019,
13.57

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

2

Natisni članek

Štefan Hadalin Fis veleslalom Sölden Žan Kranjec Žan Kranjec

Nedelja, 27. 10. 2019, 13.57

4 leta, 6 mesecev

Sölden, veleslalom (moški)

Za Žana Kranjca previsoka le dvojna francoska ovira

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

2

Žan Kranjec | Žan Kranjec je v Söldnu skoči na stopničke. | Foto Sportida

Žan Kranjec je v Söldnu skoči na stopničke.

Foto: Sportida

Medtem ko sta Francoza Alexis Pinturault in Matthieu Faivre slavila dvojno zmago na uvodnem moškem veleslalomu svetovnega pokala na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, je s tretjim mestom za prve slovenske moške stopničke na tem prizorišču poskrbel Žan Kranjec.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Kar dve leti zapored je moško veleslalomsko preizkušnjo v Söldnu odpihnil orkanski veter. Kot bi želela sporočiti, da je bilo vredno počakati, je narava tokrat postregla s pravljičnim vremenom. V nebu brez oblaka in razgledu na številne okoliške vrhove pa je najbolj užival Alexis Pinturault. Vodil je že po prvi vožnji, v drugo pa je odbil napad reprezentančnega sotekmovalca. Mathieu Faivre bo moral na svojo drugo zmago še počakati, Pinturault pa se je veselil že 24. Sezono je začel tam, kjer je končal lansko - na najvišji stopnički.

Alexis Pinturault je imel več kot pol sekunde prednosti pred tekmeci. | Foto: Sportida Alexis Pinturault je imel več kot pol sekunde prednosti pred tekmeci. Foto: Sportida

Prvi Slovenec na stopničkah v Söldnu

Zanimivo, ko je Pinturault slavil zmago na finalni tekmi pretekle sezone v Soldeu, je Žan Kranjec stal na tretji stopnički. Tudi on je nadaljeval tam, kjer je v Andori končal. Da je tekmovalno nabrušen, je bilo mogoče videti že po napadalni prvi vožnji, ki ga je ponesla na četrto mesto. Nekaj dragocenih stotink je izgubil le ob prehodu v ciljni ravninski del. V finalu je bil v vhodih v zavoje še bolj odločen, bolj korekten je bil tudi v ciljnem iskanju hitrosti. Po zmagi v Saalbachu ter tretjih mestih v Alta Badii in Soldeu se je tako še četrtič zavihtel na stopničke. Kot prvi Slovenec ob Tini Maze v Söldnu. S tem je napovedal tudi napad na eno od kolajn veleslalomskega seštevka svetovnega pokala, ki je letos bolj odprt.

"Sezono je lepo začeti na stopničkah. To je znak, da smo poleti dobro delali.Za nami je dolg tekmovalni premor. Posledično obstaja negotovost. Vesel sem, da sem si dokazal, da še vedno spadam med najboljše. To je dobra napoved za celotno sezono," je dejal Žan.

Obdobje po Hirscherju …

Mačke (no, pravzaprav gre za jelena) ni več, miši so zaplesale. V nasprotju s številnimi svežimi upokojenci (Frida Hansdotter, Felix Neureuther, Philipp Schörghofer …) obraza Marcela Hirscherja tokrat nismo videli v ciljnem izteku ledeniške proge nad Söldnom. Dejstvo, da ga ni več na štartu, pa so z napadom na prvo zmago v sezoni, ki ob stotih točkah prinaša tudi slabih 40 tisoč evrov denarne nagrade, poskušali izkoristiti mnogi. Prvi med njimi, norveški as Henrik Kristoffersen, se ni najbolje znašel, saj si je že v prvi vožnji prislužil 80 stotink sekunde zaostanka. V drugo je nato svetovni prvak ob popolnem napadu naredil še veliko napako na strmini in zdrsnil na končno 17. mesto.  

Henrik Krisfoffersen je razočaral. | Foto: Sportida Henrik Krisfoffersen je razočaral. Foto: Sportida

Hadalin daleč od finala

Finala pa na svojem že sedmem zaporednem veleslalomu svetovnega pokala ni videl Štefan Hadalin, ki je medtem dodatno zdrsnil tudi po štartnem seznamu. Tokrat je nastopil kot 62. (z naskokom najvišja številka v drugem teku je bila 53, s katero je trideseterico za las ujel Roland Leitinger) in bil ob neuspešnem iskanju prave linije daleč od želenega cilja. Za najboljšim časom je zaostal 3,11, od finala pa ga je ločilo devet desetink sekunde. "Deloma krivim sebe, deloma pogoje. Čutil sem, da sem bil dobro pripravljen. A v teh razmerah mi ni uspelo ohranjati želenega položaja, s katerim bi razvijal hitrost. Tudi linija je bila posledično daljša. Vseeno lahko iz te tekme potegnem tudi kakšne bolj pozitivne zaključke," je na ledeniškem štadionu z rameni skomignil Vrhničan, ki si bo veliko več obetal čez štiri tedne, ko se bo sezona nadaljevala s slalomom v Leviju.

top 3 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Slovenke ostajajo, Slovenca odhajata

Hadalina in Kranjca po vrnitvi domov čaka dodaten teden kondicijskih priprav in nato smučarske priprave na slalomsko nadaljevanje sezone. V Söldnu pa ostaja slovenska ženska reprezentanca, ki bo poskušala izkoristiti dobre pogoje za trening. Spomnimo, ob sobotni zmagi novozelandske najstnice Alice Robinson je Tina Robnik kot najboljša Slovenka zasedla 11. mesto, Ana Bucik je bila 23., medtem ko je Meta Hrovat po četrtem času prve vožnje v drugi odstopila tik pred ciljem. "Lahko bi bilo boljše, a dobili smo dokaz, da spadamo zraven," je razplet komentiral glavni trener Janez Slivnik.

Helikopter
Sportal Avstrijskim težavam ni videti konca

Sölden, veleslalom, drugi tek:

 

Rezultati prvega teka:

 

Preberite še:

Alice Robinson
Sportal Po senzacionalni zmagi jo je poklical šolski zvonec z južne poloble
Alice Robinson
Sportal Mikaela Shiffrin naletela na izzivalko iz novega stoletja
Ne spreglejte