Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 12. 2023,
14.54

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

Natisni članek

Garmisch-Partenkirchen Stefan Kraft Rjoju Kobajaši Andreas Wellinger Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Lovro Kos novoletna turneja

Nedelja, 31. 12. 2023, 14.54

3 mesece, 3 tedne

Garmisch-Partenkirchen, novoletna turneja, kvalifikacije (M)

Lanišek pometel s tekmeci, blestela še Zajc in Peter Prevc, smola za Domna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49
Anže Lanišek | Anže Lanišek je v kvalifikacijah pristal pri 134 metrih. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek je v kvalifikacijah pristal pri 134 metrih.

Foto: Guliverimage

V svetu športa prehod v novo leto zaznamuje druga tekma novoletne turneje. Dogajanje v Garmisch-Partenkirchnu na Bavarskem se je za skakalce začelo s skokoma za trening in kvalifikacijami, v katerih so blesteli slovenski orli. Anže Lanišek je s 134 metri postal zmagovalec kvalifikacij (140,5 točke), Timi Zajc je bil peti (133,5), Peter Prevc pa sedmi (131,1). Na tekmo se je uvrstil tudi Lovro Kos na 15. mestu, v kvalifikacijah pa je bil zaradi težav z opremo diskvalificiran Domen Prevc.

Lovro Kos Oberstdorf
Sportal Kos v finalu od sreče skoraj padel in se približal stopničkam

Če je bila sobota za slovenske skoke v v Garmisch-Partenkirchnu izjemno srečen kraj, potem ko je na tekmi za svetovni pokal na najvišjo stopničko stopila Nika Prevc, je tudi dan kasneje v Nemčiji odličen dan za slovenske orle. Anže Lanišek je namreč v kvalifikacijah pred ponedeljkovo tekmo zmagal. S skokom, dolgim 134 metrov (140,5 točke), je na koncu za točko in pol prehitel domačina Andreasa Wellingerja, tretje mesto je osvojil Avstrijec Manuel Fettner (135,1).

Lanišek in trener Hrgota zadovoljna po kvalifikacijah in z voščilom za novo leto:

"Nisem tako vesel, da sem dobil te kvalifikacije, temveč bolj tega, da sem se po dolgem času spet malce sprostil. To bo treba prenesti še na tekmo, predvsem to, da bom pokusil čim bolj uživati. Iz skoka v skok je šlo bolje, ta kvalifikacijski je bil v redu, lahko pa bi bilo še boljše," je po koncu kvalifikacij za slovensko nacionalno televizijo povedal Lanišek.

Veselje Laniška po doskoku. | Foto: Guliverimage Veselje Laniška po doskoku. Foto: Guliverimage

Odlično je svojo nalogo opravil tudi Timi Zajc, ki je osvojil peto mesto (133 m; 133,5 točke), Peter Prevc je bil ob malenkostni napaki sedmi (130,5 m; 131,1). Daleč je poletel tudi Lovro Kos, ki je pristal pri 133,5 metra, a je imel nekaj težav pri doskoku, tako da je kvalifikacije končal na 15. mestu. Med izzivalci bi moral biti Domen Prevc, ki je skočil 126 metrov in bi imel 30. izid kvalifikacij. Po pregledu opreme so najmlajšega od bratov Prevc zaradi neustreznega dresa (prepustnost) diskvalificirali.

Kos se bo na ponedeljkovi tekmi v prvi seriji pomeril v paru z Američanom Erikom Belshawom, ki je bil v kvalifikacijah 36., Peter Prevc se bo pomeril z Nemcem Martinom Hamannom (44.), Zajca čaka spopad s švicarskim veteranom Simonom Ammannom (46.), Laniška pa s Poljakom Piotrom Žylo.

Garmisch-Partenkirchen, novoletna turneja, kvalifikacije (M):

Slovenci med najdaljšimi že na treningu

Slovenci so bili dobro razpoloženi že na treningih. Petru Prevcu je prvi skok za trening na skakalnici v Garmischu pod najvišjo nemško goro Zugspitzom uspel za desetko, saj je pristal pri 136 metrih, najdlje med vsemi. Lovro Kos je skočil 131 metrov, Timi Zajc 129, Anže Lanišek 128, Domen Prevc pa 125 metrov.

Peter Prevc je na prvem treningu pristal pri 136 metrih. | Foto: Guliverimage Peter Prevc je na prvem treningu pristal pri 136 metrih. Foto: Guliverimage

Slovenski orli so bili med najdaljšimi tudi v drugi seriji treninga: Zajc je skočil 134 metrov, Kos in Lanišek oba 132, Peter Prevc 131,5 metra, le nekaj manj, 120 metrov, Domen Prevc. Vrhunsko formo je potrdil zmagovalec Oberstdorfa Wellinger, ki je v drugo pristal pri 136 metrih, že njegov prvi skok v Garmischu pa je bil dolg 135,5 metra.

Po prvi četrtini 72. novoletne turneje so v najboljšem položaju za zlatega orla Nemec Wellinger, Japonec Ryoyo Kobayashi in Avstrijec Stefan Kraft. Kos ima po četrtem mestu na prvi tekmi že skoraj deset točk zaostanka za tretjim Kraftom in 20 za vodilnim Wellingerjem.

Tradicionalna novoletna tekma v Garmisch-Partenkrichnu se bo v ponedeljek začela ob 14. uri.

Ženske pa v ponedeljek čaka drugi del turneje dveh večerov v Oberstdorfu. Kvalifikacije se bodo začele ob 15. uri, posamična tekma pa ob 16.15. Vodilna je po sobotni zmagi v Garmisch-Partenkirchnu slovenska najstnica Nika Prevc.

Nika Prevc
Sportal Izjemna Nika Prevc z rekordom do velike zmage!
Oberstdorf Peter Prevc
Sportal Peter Prevc najdaljši, Lanišku se dva skoka nista izšla
Zlati orel novoletna turneja
Sportal Čas je za prvi vrhunec sezone
Ne spreglejte