Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 3. 2020,
14.23

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

svetovni pokal Kontiolahti Rok Tršan Miha Dovžan Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak Martin Fourcade

Sobota, 14. 3. 2020, 14.23

4 leta, 1 mesec

Kontiolahti, zasledovanje (moški)

Francoski superšampion Fourcade kariero zaključil s 83. zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Martin Fourcade | Martin Fourcade je z zmago zaključil svojo bogato športno pot. | Foto Sportida

Martin Fourcade je z zmago zaključil svojo bogato športno pot.

Foto: Sportida

Francoski šampion Martin Fourcade je svojo veličastno kariero zaključil s 83. posamično biatlonsko zmago. Na zadnji tekmi sezone, 12,5-kilometrskem zasledovanju v Kontiolahtiju, je s tremi zgrešenimi streli za 2,9 sekunde prehitel reprezentančnega sotekmovalca Quentina Fillona Mailleta in za 4,5 še enega Francoza Emiliena Jacquelina. J. T. Boe je bil četrti, s tem pa prišel do skupne zmage v svetovnem pokalu.

Najboljši Slovenec je bil Klemen Bauer (+ 1:19,7/3) na 21. mestu. Miha Dovžan je bil 34. (3:11,2/2), Jakov Fak 38. (3:29,0/6), Rok Tršan pa 50. (5:31,6/3).

Fourcade je kljub trem kazenskim krogom kariero zaključil na najboljši možen način, z zmago natanko deset let po svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu, in to na istem prizorišču. Svojo osmo zmago v svetovnem pokalu je zgrešil za vsega dve točki, naslov prvaka sezone je namreč s četrtim mestom za las rešil norveški as Johannes Thingnes Boe, ki je moral danes štirikrat v kazenski krog.

Čustveni šampion: Ponosen sem na vse, kar sem dosegel

"Danes je zame poseben dan, kot veste. Teh nekaj več kot deset let je bilo sanjskih, ne znam si predstavljati, kako bi lahko kariero sklenil na lepši način. Pogrešal sem le navijače, a ko sem pred leti v gozdu v Pirenejih začel z biatlonom, tudi ni bilo nobenih navijačev. Bila je samo ljubezen do biatlona, do smučanja. Ponosen sem na vse, kar sem dosegel, na tej poti sem odkril samega sebe. Zmaga je čudovit konec vsega, o boju za rumeno majico pa nisem niti sanjal. Danes sem štafetno palico predal kolegoma Quentinu in Emilienu, prepričan sem, da jo bosta onadva čez čas predala naprej, mlajšim biatloncem. Zelo čustven sem v tem trenutku, a če me vidite jokati, vedite, da so to solze sreče," se je v cilju razgovoril 31-letni petkratni olimpijski prvak Fourcade.  

Bauer in Dovžan napredovala, Faku se je nastop ponesrečil

Jakovu Faku se je zadnji nastop v sezoni ponesrečil. | Foto: Sportida Jakovu Faku se je zadnji nastop v sezoni ponesrečil. Foto: Sportida Odlično je sezono sklenil tudi Klemen Bauer, ki je s 27. mesta napredoval na 21., pri tem pa je na štirih postankih zgrešil tri strele. Prav tako je z zaključkom lahko zadovoljen Miha Dovžan, ki je na zadnji tekmi prišel do novih točk za svetovni pokal, saj je napredoval za deset mest in je bil 34. Tekma pa se je ponesrečila Jakovu Faku, ki je na prvem strelišču naredil veliko napako in prva dva strela poslal v sosednjo tarčo. Po neljubi napaki je hitel in naredil še več napak, skupaj je moral kar šestkrat v kazenski krog, vseeno pa je z 38. mestom ujel tri točke za svetovni pokal. Rok Tršan je sezono sklenil na 50. mestu.

Streljal v sosednjo tarčo

"Žal je Jakov danes tekmo začel z navzkrižnim streljanjem, zadel je prva dva strela na sosednji tarči, naslednje tri pokril pri sebi, a to samodejno pomeni dva kazenska kroga. Po tem se mu je, če se izrazim po kolesarsko, snela veriga, tako da je nadaljeval zelo nezbrano in je čim hitreje želel končati tekmo. Eno streljanje se mu je še ponesrečilo, na koncu je na srečo vseeno zadel vse tarče in ujel nekaj točk. Če pogledamo pa na splošno, danes trije fantje s točkami. Klemenu je sploh uspel dober skok naprej v težki konkurenci. Tudi Miha vnovič s točkami pri koncu sezone, Rok pa po bolezni preprosto še ni čisto pri sebi in se je mučil od začetka do konca, a poslovilne tekme od Martina Fourcada se ne izpusti in zato smo bili danes na startu vsi," je tekmo komentiral trener Uroš Velepec.

Zaradi koronavirusa niso bili več pri svari

Uroš Velepec: Marsikoga skrbi, kako bo prišel domov, predvsem serviserje in preostale, ki gredo domov z avtomobili. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Uroš Velepec: Marsikoga skrbi, kako bo prišel domov, predvsem serviserje in preostale, ki gredo domov z avtomobili. Foto: Peter Podobnik/Sportida "Po eni strani smo vsi veseli, da se je sezona končala, saj tudi fantje in punce niso več toliko pri stvari, kot bi si želeli. Ogromno je bilo govora o tem, da se zapirajo meje. Marsikoga skrbi, kako bo prišel domov, predvsem serviserje in preostale, ki gredo domov z avtomobili. Sezona se je zaključila, z njo smo lahko delno zadovoljni. Nismo sicer uresničili čisto vsega, kar smo si zadali, ampak je pa viden napredek. Viden je bil napredek pri Jakovu od lanske sezone. Letos so bile sicer cilj stopničke, bil je blizu. Dvakrat četrto in peto mesto, ni veliko manjkalo do stopničk, a vseeno lep korak naprej po lanski slabši sezoni. Tudi kar zadeva preostale fante, so predvsem v ekipnih nastopih prikazali vrhunske predstave in boj ter odlične rezultate," je sezono komentiral Velepec.

Fak je letošnji okrnjen svetovni pokal s 467 točkami končal na 14. mestu, Bauer (82) na 51., Tršan (64) na 57. in Dovžan (13) na 83.

Izidi, 12,5 km, zasledovalno:

 1. Martin Fourcade (Fra)          31:25,4/3

 2. Quentin Fillon Maillet (FRA)    +  2,9/2

 3. Emilien Jacquelin (Fra)            4,5/4

 4. Johannes Thingnes Boe (Nor)        8,3/4

 5. Arnd Peiffer (Nem)                14,1/2

 6. Erlend Bjontegard (Nor)           15,6/0

 7. Aleksander Loginov (Rus)          24,0/2

 8. Martin Ponsiluoma (Šve)           29,8/2

 9. Vetle Sjastad Christiansen (Nor)  36,5/3

10. Lukas Hofer (Ita)                 42,0/3

21. Klemen Bauer (Slo) 1:19,7/3      

34. Miha Dovžan (Slo)                 3:11,3/2

38. Jakov Fak (Slo)       3:29,0/6    

50. Rok Tršan (Slo)            5:31,6/3

 

Končni vrstni red v svetovnem pokalu:

 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)            913 točk

 2. Martin Fourcade (Fra)                 911

 3. Quentin Fillon Maillet (Fra)           843

 4. Tarjei Boe (Nor)                       740

 5. Emilien Jacquelin (Fra)                726

 6. Simon Desthieux (Fra)                  672

 7. Aleksander Loginov (Rus)               629

 7. Benedikt Doll (Nem)                    613

 9. Johannes Dale (Nor)                    576

10. Vetle Sjastaad Christiansen (Nor)      566

...

14. Jakov Fak (Slo)                        467

51. Klemen Bauer (Slo)                      82

57. Rok Tršan (Slo)                         64

83. Miha Dovžan (Slo)                       13

Preberite še:

Martin Fourcade
Sportal Konec bogate kariere: poslavlja se Fourcade
Denise Herrmann
Sportal Biatlonke še vztrajajo: nemško zmagoslavje, Slovenke brez zasledovanja
Alex Cisar
Sportal Alex Cisar mladinski evropski prvak
Jakov Fak
Sportal Norvežanu Boeju deseta zmaga v sezoni, Fak 20.
Ne spreglejte