Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2020,
20.25

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Martin Fourcade biatlon

Petek, 13. 3. 2020, 20.25

4 leta, 1 mesec

"čas je za slovo"

Konec bogate kariere: poslavlja se Fourcade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Martin Fourcade | Martin Fourcade bo v soboto končal bogato kariero. | Foto Reuters

Martin Fourcade bo v soboto končal bogato kariero.

Foto: Reuters

Konec je še ene velike biatlonske kariere. V soboto bo v finskem Kontiolahtiju še zadnjič nastopil 13-kratni svetovni in petkratni olimpijski prvak Martin Fourcade. Francoski biatlonski zvezdnik je slovo oznanil na družabnih omrežjih.

"Čas je za slovo," je izjemni biatlonec na družbenem omrežju dal vedeti, da se bo v soboto še zadnjič kot tekmovalec podal v smučino in na strelišče. 

Enaintridesetletnik iz Perpignana bo na zasledovalni preizkušnji poskušal zadržati prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala in še osmič sezono končati kot najboljši biatlonec zime. Fourcade si je že zagotovil mali kristalni globus v sprinterski razvrstitvi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Time to say goodbye 💙

A post shared by Martin Fourcade (@martinfourcade) on

Ni lahko, a odločitev ga pomirja

"Od Vancouvra do Osla - tekmovati z Olejem Einarjem Björndalnom, Emilom Svendsnom, Antonom Šipulinom, Simonom Schemppom, Johannesem Boejem in drugimi - sem uresničil svoje sanje in občutil lepa čustva. Boril sem in zmagal. Med kariero sem tudi trpel, padel sam, a sem se pobral. Lahko bi končal po treh zlatih kolajnah na olimpijskih igrah leta 2018, a sem sledil notranjemu čutu. Zdaj je čas za slovo. Težko je, a hkrati sem pomirjen. Zahvalil bi se družini, ženi, hčerki, staršem, bratu, nasprotnikom, celotni ekipi, vsem vam v Franciji, Rusiji, Nemčiji, Norveškem, Češkem, Italiji in kjerkoli že ste, individualno kariero ste spremenili v kolektivno dogodivščino," je 31-letnik sporočil v daljšem zapisu na družbenem omrežju.

V soboto lahko še osmič osvoji skupni seštevek svetovnega pokala. | Foto: Sportida V soboto lahko še osmič osvoji skupni seštevek svetovnega pokala. Foto: Sportida

Petkratni olimpijski prvak

V karieri je osvojil sedem kolajn na olimpijskih igrah, od tega pet zlatih. Na zadnjih igrah v Pjongčangu leta 2018 je osvojil tri zlate kolajne, v skupinskem štartu, mešanih štafetah in zasledovanju.

Na svetovnih prvenstvih je osvojil 28 kolajn, od tega 13 zlatih. Najuspešnejši je bil na Holmenkollnu leta 2016, kjer je osvojil štiri zlate in eno srebrno kolajno. Tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu je v vitrino dodal dve zlati in bronasto kolajno. Na olimpijskih igrah se je okitil s petimi zlatimi odličji, na svetovnih prvenstvih pa s 13 zlatimi kolajnami. | Foto: Reuters Na olimpijskih igrah se je okitil s petimi zlatimi odličji, na svetovnih prvenstvih pa s 13 zlatimi kolajnami. Foto: Reuters

Še osmič zmagovalec svetovnega pokala?

Skupni seštevek je osvojil v sedmih zaporednih sezonah med 2011/12 in 2017/18, letos pa ima priložnost dodati še osmo skupno zmago. V karieri je dobil kar 82 tekem za svetovni pokal, s štafeto pa je slavil na 15 preizkušnjah.

Denise Herrmann
Sportal Biatlonke še vztrajajo: nemško zmagoslavje, Slovenke brez zasledovanja
Ne spreglejte