Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
8. 2. 2021,
16.51

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

koleno nesreča nesreča poškodba padec Eirin Maria Kvandal

Ponedeljek, 8. 2. 2021, 16.51

3 leta, 2 meseca

Črn scenarij po grdem padcu se uresničuje: konec sezone

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Eirin Maria Kvandal | Eirin Maria Kvandal je po groznem padcu sporočila, da se je sezona zanjo verjetno že končala. | Foto Sportida

Eirin Maria Kvandal je po groznem padcu sporočila, da se je sezona zanjo verjetno že končala.

Foto: Sportida

Nadarjena norveška skakalka Eirin Maria Kvandal, zmagovalka Ljubnega, se je poškodovala na zadnji postojanki svetovnega pokala v Hinzenbachu. Kot je zapisala na Instagramu, je njene sezone konec, saj sumi na strgane kolenske križne vezi.

Eirin Maria Kvandal
Sportal Pri nesrečni Norvežanki, ki je grdo padla, obstaja resna skrb

Zgodba Eirin Marie Kvandal je posebna. Pri 15 letih je prestala operacijo hrbtenice, ki je bila dodobra ukrivljena. Vstavili so ji 22 vijakov in dve ploščici. Prav zaradi smučarskih skokov se je odločila za operativni poseg, saj se je zavedala, da se sicer ne bi mogla profesionalno ukvarjati s športom, v katerega je zaljubljena.

Po rehabilitaciji se je vrnila v pogon in po osmih mesecih že prvič skočila. Trdo je delala in letos premierno nastopila na tekmi svetovnega pokala. In že na drugi tekmi na Ljubnem skočila do zmage in presenetila skakalno javnost.

Odlične skoke je kazala tudi na drugih postojankah, vselej pa imela težave pri doskoku. Nič drugače ni bilo v Hinzenbachu, kjer je padla že v sobotnih kvalifikacijah. A je bil hujši tisti nedeljski zdrs, ko ji je koleno obrnilo.

Eirin Maria Kvandal
Sportal Nova zvezda skokov z dvema ploščicama in 22 vijaki v hrbtu

"Najverjetneje imam strgano križno kolensko vez, zato je sezone zame konec"

19-letno skakalko so nemudoma odpeljali v bolnišnico v Linz, kjer so ji naredili rentgensko sliko, ki je pokazala, da nima ničesar zlomljenega.

V smučarskih skokih so poškodbe kolenskih križnih vezi in meniskusa zelo pogoste. Če pa so strgane križne vezi, je nemudoma jasno, da operaciji sledi dolgotrajna, večmesečna rehabilitacija. In na to pot se, kot je zapisala na svojem profilu na Instagramu, zdaj podaja Kvandalova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eirin Kvandal (@ekvandal)

"3/3 tekme v Hinzenbachu je konec, brez šampanjca tokrat zame. Najverjetneje imam strgano križno kolensko vez, kot je slutiti, pa sem si poškodovala tudi meniskus, zato je sezone zame konec. Hvala vsem za lepe želje. Vrnila se bom močnejša," je zapisala Norvežanka.

Granerud nemudoma vedel, da gre za težjo poškodbo

Pregleda z magnetno resonanco sicer še ni opravila, saj ga bo v Trondheimu, kjer je sicer nastanjena in trenira, a jo je zdravniška služba obvestila, da se je najverjetneje zgodil črn scenarij.

Pravi, da se bo vrnila močnejša. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pravi, da se bo vrnila močnejša. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Njen padec je videl tudi junak letošnje zime pri moških Halvor Egner Granerud, ki je ob tem dejal: "S težkim srcem sem gledal padec. Skupaj smo trenirali poleti. Ko sem ga videl, sem takoj doumel, da gre za težko poškodbo in da so na tapeti križne vezi. Misli sem moral hitro usmeriti drugam in začel poslušati glasbo," je dejal Granerud, ki je nato v Klingnethalu skočil do desete posamične zmage v tej sezoni.

Ne spreglejte