Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
13.50

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

svetovni pokal Petra Vlhova Marta Bassino Tina Robnik Ana Bucik veleslalom Courchevel

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 13.50

3 leta, 4 mesece

Courchevel, veleslalom (ž), ponedeljek

Čustvena zmaga Mikaele Shiffrin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin je v Courcheveli prišla do prve zmage v sezoni. | Foto Guliverimage

Mikaela Shiffrin je v Courcheveli prišla do prve zmage v sezoni.

Foto: Guliverimage

Ob odstopu vodilne smučarke skupnega seštevka svetovnega pokala Petre Vlhove je drugo veleslalomsko preizkušnjo v Courchevelu dobila Mikaela Shiffrin. Za slovenske točke sta tokrat brez rezultatskega presežka poskrbeli Tina Robnik (16. mesto) in Ana Bucik (22.).

Natančno 323 dni je minilo od zadnje zmage Mikaele Shiffrin. A od njenega januarskega superveleslalomskega podviga v Banskem se je spremenilo marsikaj. Ne le svet, ki ga je zaznamoval koronavirus, temveč njeno življenje, v katerem se je soočila z bolečo smrtjo očeta Jeffa, ki je umrl v delovni nesreči. Pav zaradi tega Američanka v trenutkih, ko je v Courchevelu kot najhitrejša prečkala ciljno črto in nato čakala na razglasitev, ni skrivala čustev. Prva zmaga po očetovi smrti. Prva v novi sezoni. Skupno pa že 67. v karieri. S tem se je na večni lestvici izenačila z Marcelom Hirscherjem. Več zmag imata le Ingemar Stenmark (86) in Lindsey Vonn (82.) 

Ob zmagi so jo premagala čustva.
 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ob zmagi so jo premagala čustva. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Junakinja dneva je vodila že po prvi vožnji, a z majhno prednostjo pred zasledovalkami. Prva med njimi, dotlej vodilna veleslalomistka svetovnega pokala Marta Bassino, je tik pred njenim nastopom po hitrem začetku padla. Američanka se je tako spopadla s časom, ki ga je postavila Federica Brignone. Ob tem je dobro unovčila Italijankino napako v spodnjem delu proge ter v cilj prišla s prednostjo 82 stotink sekunde.  

Kot bi zmagala prvič

Ko je v ciljnem izteku naprej stopila pred mikrofon avstrijske državne televizije, je potrebovala kar nekaj časa, da je zbrala misli in s tresočim glasom povedala nekaj besed. "67. zmaga?  Hecno. Težko sprejmem. Počutim se namreč, kot bi bila prva," je dejala vidno ganjena 25-letna ameriška zvezdnica. O pokojnem očetu ni govorila. Vsaj neposredno ne. Ni zmogla. A bilo je jasno, zakaj tako izrazita čustva.

Zmaga v spomin na pokojnega očeta. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmaga v spomin na pokojnega očeta. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Izjemno sem ponosna na svoje smučanje in na svojo ekipo. Lep dan. A po drugi strani sem žalostna. Sladko-kisli trenutki. Vse skupaj je zelo čustveno. Nisem vedela, ali se bom kdaj lahko vrnila na to raven. Tudi po prvi vožnji nisem vedela, ali bom zmogla. Veliko stvari je treba nadzorovati. Včasih sem to zlahka počela. A bila sem drugačna. Danes je bilo pač drugače. Nisem smučala sama. Ob meni je bilo veliko ljudi," je dejala zmagovalka ponedeljkove tekme, ki je nadomestila nedeljsko.

Tina Robnik: prvič v sezoni do veleslalomskih točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tina Robnik: prvič v sezoni do veleslalomskih točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Robnikova 16., Bucikova 22.

Kar precej pa sta bili tokrat od boja za širši vrh oddaljeni obe Slovenki. Tina Robnik je preizkušnjo končala na 16. mestu in si v tolažbo lahko šteje, da so po dveh odstopih to njene prve veleslalomske točke v sezoni, Ana Bucik pa je bila 22.

Obe sta dobršen del možnosti za vidnejši rezultat zapravili že v prvi vožnji, ko sta imeli na trdi in nemirni podlagi veliko težav z obvladovanjem smuči. Po številnih zdrsih v zavojih sta s precejšnjima zaostankoma po polovici tekme zasedali 16. in 21. mesto.

Bucikova, ki je sicer na še peti klasični tehnični tekmi prišla do točk, je bila v drugo na dobri poti, da krepko popravi svoj položaj, a je po obetavnem zgornjem delu na predzadnji strmini storila napako in veliko izgubila. Robnikovi pa se je po solidnem začetku vnovič "podrl" spodnji del, kjer so bili čisti zavoji prej izjema kot pa pravilo.  

Sergej Poljšak | Foto: MaPa Sergej Poljšak Foto: MaPa Trenerjeva ocena

"Izredno težka tekma, predvsem zaradi preparacije samega snega. Na ogledu je bilo videti zelo dobro, potem pa se je toliko ogrelo, da je podlaga začela popuščati in so imela dekleta kar veliko težav s smučanjem. Podlaga je bila tudi neenakomerno pripravljena. Ponekod so bili poledeneli deli, nekje pa odseki normalnega snega, tako da ni bilo lahko za smučati. Kar se tiče Ane in Tine, lahko rečem, da sta relativno dobro opravili prvi tek, s tem, da smučanje ni bilo na želeni ravni. V drugem teku pa je predvsem Ana smučala precej bolje, kar so potrjevali tudi  vmesni časi, na koncu ravnine pa je naredila eno zelo veliko napako, ki je pač preprečila boljši rezultat. Tina rezultat je v okviru njenih trenutnih sposobnosti, " je nastop obeh Slovenk komentiral trener Sergej Poljšak.
Sportal Savinjski krčmar, ki je senzacionalno popravil francoski smučarski račun

Hrovatova brez nastopa

Medtem ko sta torej Robnikova in Bucikova dopolnili svojo zbirko točk, spogledovanje s še vidnejšimi rezultati pa prenesli na prednovoletni veleslalom na Semmering, pa tokrat od standardne slovenske ponudbe na štartu ni bilo Neje Dvornik in Mete Hrovat. Prva nastopa na tekmah evropskega pokala (ob koncu tedna je bila na slalomih v Ahrntalu 10. in 24., v obeh primerih za rojakinjo Andrejo Slokar, ki je bila 9. in 10.), druga pa se je znašla na prisilnem počitku.  Pred desetimi dnevi je namreč grdo padla na treningu v Söldnu. Kljub primanjkljaju treninga je v soboto poskušala nastopiti, a po prehudih bolečinah po prvem teku obupala. Zdaj se je posvetila popolni rehabilitaciji poškodovane mišice v spodnjem delu hrbta.  

Petra Vlhova še naprej vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Petra Vlhova še naprej vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vlhova prekinila sanjski niz

V boj za zmago pa se tokrat v finalni vožnji ni vključila Petra Vlhova. Slovakinja je bila namreč ena od mnogih žrtev postavitvene zanke v zaključku prve vožnje, kar je še posebej izrazito veljalo za smučarke z začetka štartne liste, ki so kot po pravilu napačno ocenile, kako oblikovati lok v zadnji strmini. Vlhova je bila ena od desetih tekmovalk, ki so odstopile (kar tri iz elitne sedmerice – še Mina Fuerst Holtmann in Alice Robinson). Na ta način je zaključila tudi sanjski niz, saj se je na vseh predhodnih petih tekmah v sezoni uvrstila med najboljšo trojico. Na račun tega kljub odstopu ohranja lagodno vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Priložnost vendarle tudi za Ilko Štuhec

Vodilni položaj bo Vlhova branila že ob koncu tedna, ko se bo sezona svetovnega pokala s precejšnjo zamudo vendarle začela tudi za tekmovalke v hitrih disciplinah. Na sceno posledično stopa tudi dvakratna svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec, ki je nazadnje tekmovala pred 289 dnevi. Prvo damo slovenskih hitrih disciplin in tekmice prvi od dveh uradnih treningov smuka v Val d'Iseru, kjer je včeraj s prvo zmago v karieri navdušil Martin Čater, čaka že v sredo. Prvi ženski smuk sezone 2020/21 bo na sporedu v petek ob 10.30, drugi dan pozneje ob isti uri, nedeljski superveleslalom pa se bo začel pol ure pozneje.

Courcheval, veleslalom,  finalna vožnja
 

 

Svetovni pokal

Skupna razvrstitev  (6/32):

1. Petra Vlhova (Slk) 420
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 275
3. Marta Bassino (Ita) 258
4. Michelle Gisin (Švi) 257
5. Federica Brignone (Ita) 248
6. Katharina Liensberger (Avt) 220
7. Sara Hector (Šve) 174
8. Lara Gut-Behrami (Švi) 157
9. Katharina Truppe (Avt) 154
10. Wendy Holdener (Švi) 126
...
19. Ana Bucik (Slo) 64
25. Meta Hrovat (Slo) 50
31. Tina Robnik (Slo) 39
68. Neja Dvornik (Slo) 3 ...

Veleslaloma (3/9):
1. Federica Brignone (Ita) 205
2. Marta Bassino (Ita) 200
3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 150
4. Michelle Gisin (Švi) 132
5. Sara Hector (Šve) 124
6. Petra Vlhova (Slk) 120
7. Tessa Worley (Fra) 111
8. Lara Gut-Behrami (Švi) 97
9. Stephanie Brunner (Avt) 90
10. Katharina Liensberger (Avt) 85
...
15. Meta Hrovat (Slo) 40
18. Ana Bucik (Slo) 34
31. Tina Robnik (Slo) 15 ...

Meta Hrovat
Sportal Meta Hrovat znova na prisilnem počitku
Martin Čater
Sportal Martin Čater zmagovalec smuka presenečenj!
Martin Čater
Sportal S srcem in dušo: Pri Ilki ali Martinu
Marcel Hirscher
Sportal Hirscherjev trening dviguje prah
Ne spreglejte