Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
13. 9. 2018,
9.37

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal Grega Koštomaj

Četrtek, 13. 9. 2018, 9.37

5 let, 7 mesecev

IZ ČILA: GREGOR KOŠTOMAJ

Brez prizanašanja novi Ilki

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

1

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec v Čilu opravlja najbolj strnjene in količinsko obsežne treninge po septembru 2016. | Foto Anže Malovrh/STA

Ilka Štuhec v Čilu opravlja najbolj strnjene in količinsko obsežne treninge po septembru 2016.

Foto: Anže Malovrh/STA

"Ukvarjamo se s sedanjostjo," ob pripravah v Čilu poudarja Gregor Koštomaj, trener v taboru Ilke Štuhec, ki ob tem meri tako na sanjsko sezono 2016/17 kot tudi na poškodbo, zaradi katere je izpustila olimpijsko zimo.

"Vse poteka po načrtih, le snega je premalo. Čilenci tako zapirajo smučišča in proge, predvsem za rekreativne smučarje. Nam pa so proge za trening na voljo, a nas malce skrbijo izletne 'cone' v primeru padcev. Treningi so sicer dobri, saj so noči jasne, snežna podlaga pa zjutraj trda. Verjamem, da bomo v okviru načrtov opravili še zadnji teden treningov," iz La Parve sporoča Grega Koštomaj, ki se je z Ilko Štuhec in preostalimi člani njenega štaba na treningih povezal s Švedi in slovensko moško ekipo, pred tem pa so jim na progi družbo delale še Kanadčanke, Američanke in Avstrijke. Na južni polobli bo svetovna prvakinja v smuku vztrajala do 20. septembra, v domovino pa se vrnila dan zatem.

"Vse poteka po načrtih," pravi Grega Koštomaj. | Foto: Nebojša Tejič/STA "Vse poteka po načrtih," pravi Grega Koštomaj. Foto: Nebojša Tejič/STA Brez prizanašanja

Zveni dodobra obrabljeno, kot zvok mariborskega lajnarja, a v pogovorih z Ilko in njenimi sodelavci pač ne gre brez vprašanj o stanju kolen in na račun tega (ne)prilagojenih treningih. Koštomaj zagotavlja, da se o poškodbi iz leta 2017 skorajda ne pogovarjajo več, zato ji tudi na treningih ne prizanašajo. "Moja naloga je, da skrbim za varnost, zato se ubadam tudi s tem, kako postaviti zaščitne mreže, če bi se morda zgodil padec. Pri Ilkinem smučanju pa skorajda ne govorimo o poškodbi. Nič ne varčuje z močmi. Dela na najvišjih obratih," zagotavlja savinjski smučarski strokovnjak, vesel, da se je vodji Darji Črnko, kineziologinji Anji Šešum in njemu v ekipi pridružil še izkušeni serviser Aleš Sopotnik. V ekipo, s katero je hitro našel skupni jezik, je poleg znanja in izkušenj prinesel še tesnejši stik s proizvajalcem smuči Stöckli.

Tekmovalni pristop

Oziranju nazaj se v Ilkini ekipi izogibajo tudi, ko se pogovor dotakne ravni smučanja in primerjav s sanjsko sezono 2016/17. "Ne oziramo se nazaj. Takrat je bilo, kot je pač bilo. Bilo je lepo, o tem ni dvoma, a Ilka je zdaj dve leti starejša, obenem pa verjamem, da je tudi konkurenca storila korak naprej," o novi Ilki in novih izzivih razmišlja Koštomaj, zadovoljen s tekmovalkino osnovno postavitvijo na smučeh, a trdno odločen vse skupaj prenesti še v tekmovalno smučaje. "Trener nikoli ne sme reči, da je zadovoljen. Vedno mora želeti še več. Toda lahko rečem, da Ilka tehnično deluje zadovoljivo. Se pa vse bolj osredotočamo na tekmovalni pristop," dodaja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

... and after 543 days i’m racing again 😊😎⛷😍 #myseason #milkamoment #stoeckli

A post shared by ilka stuhec (@ilkastuhec) on

Uspešen psihološki preizkus

Že v torek smo poročali tudi o tem, da je Štuhčeva priprave popestrila z nastopom na superveleslalomski tekmi južnoameriškega pokala, ki jo je v skromni konkurenci z velikansko prednostjo tudi prepričljivo dobila. "To je bil predvsem psihološki preizkus. Toliko, da se Ilka postavi na štart. Ta test je bil za vse nas potreben. Tekmovalka se je tekme lotila tako, kot je treba, kot bi šlo za tekmo svetovnega pokala. No, priznati moram, da se je tudi meni malce zatresla roka. Verjamem, da nam bo tudi zaradi tega preizkusa že na tekmi svetovnega pokala vsem skupaj lažje," pripoveduje trener Koštomaj, ki noče dokončno izključiti možnosti za Ilkin nastop na eni od uvodnih štirih tekem nove sezone, a vendarle ne skriva, da se v njenem taboru vseskozi nagibajo k pravemu začetku v Lake Louisu.

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn razblinila dvome o koncu kariere
Ilka Štuhec
Sportal Ilka Štuhec je prekinila post in se poigrala s tekmicami
Klemen Bergant
Sportal Boljša kot lani, toda …
Ne spreglejte