Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2024,
14.18

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

Natisni članek

Danil Medvedjev Alexander Zverev tenis Jannik Sinner Novak Đoković OP Avstralije

Petek, 26. 1. 2024, 14.18

3 mesece

OP Avstralije, (ATP), 12. dan

Đoković na kolenih, Medvedjev je dobil maraton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82
Novak Đoković | Novak Đoković je moral priznati premoč Janniku Sinnerju. | Foto Reuters

Novak Đoković je moral priznati premoč Janniku Sinnerju.

Foto: Reuters

Jannik Sinner je v velikem slogu dobil prvi polfinalni dvoboj na OP Avstralije, potem ko je na kolena spravil Srba Novaka Đokovića. Dvaindvajsetletni Italijan je v slabih treh urah in pol slavil s 6:1, 6:2, 6:7 (6) in 6:3 ter Srbu prizadejal prvi poraz na OP Avstralije po kar 2.195 dneh. Drugi polfinalni dvoboj sta igrala Daniil Medvedjev in Aleksander Zverev. Na koncu je po petih nizih slavil Rus.

Jannik Sinner bo prvič igral v finalu turnirjev za grand slam. | Foto: Reuters Jannik Sinner bo prvič igral v finalu turnirjev za grand slam. Foto: Reuters

Dvoboj med Jannikom Sinnerjem in Novakom Đokovićem je bil za mnoge finale pred finalom. Gre namreč za izjemna teniška igralca, ki trenutno spadata med najboljše. Zanju je bil to sedmi medsebojni dvoboj, statistika pa je kljub današnjemu porazu še vedno na Đokovićevi strani (4:3), a je zadnja dvoboja dobil šele 22-letni Italijan. Če se je moral Đoković v uvodnih dveh krogih precej truditi, se je Sinner do polfinala sprehodil, saj ni oddal niti enega niza. Boljši je bil tudi v dvoboju s Srbom in si zasluženo priboril svoj prvi finale na turnirjih za grand slam.

"Bil je zelo težek dvoboj, začel sem zelo dobro, čutil sem, da se Novak v prvih dveh nizih ni počutil tako dobro. V tretjem nizu se je obrnilo, naredil sem nekaj napak, a skušal sem biti pripravljen tudi na četrti niz. Odlično je bilo igrati pred gledalci v tem vzdušju. Veselil sem se tega dvoboja, vedno je lepo igrati z igralcem, kot je Novak, saj se vedno ogromno naučiš. Lani sem se veliko naučil iz poraza v Wimbledonu. Vesel sem, da lahko to zmago delim z navijači in ekipo," je bil v prvi izjavi po veliki zmagi zadovoljen Sinner.

Srb je tokrat ostal brez 25. turnirske zmage na grand slamih, s čimer bi postal absolutni rekorder. Za zdaj je izenačen avstralsko legendo Margaret Court.

Nole brez možnosti, prvi niz je trajal le 38 minut

Sinner je uvod dvoboja začel izjemno, medtem ko Đoković nikakor ni našel svojega ritma. V uvodnih igrah dvoboja se je iz Đokovićevega tabora slišalo, naj bo aktivnejši z nogami in naj gre z rokami bolj naprej. Sinner je že na začetku povedel s 3:0. Italijan tudi v nadaljevanju ni popuščal, medtem ko je bil Đoković neprepoznaven. Srb je v uvodnem nizu dobil le eno igro. Končal se je s 6:1 za Sinnerja, trajal pa je le 38 minut.

OP Avstralije, srbski navijači | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Še srbski navijači so obnemeli

Drugi niz se je začel podobno kot prvi, potem ko je Sinnerju že v tretji igri uspel brejk in je povedel z 2:1. Spet je bilo slišati nasvete iz Đokovićevega tabora: "Pojdi točko za točko …" V peti igri je Beograjčan pokazal znake boljše igre in zdelo se je, da je našel svoj servis (3:2). A smo v nadaljevanju spet gledali napako za napako. Še srbski navijači, ki so prišli v velikem številu, so obnemeli. V šesti igri se je Đoković spet znašel v težavah. Še drugič je izgubil igro na svoj servis in zaostajal že s 5:2. Sinner je dobil naslednjo igro na svoj servis in po 38 minutah s 6:2 dobil drugi niz.

Đoković v tretjem nizu rešil zaključno žogo Italijana

Izjemno izenačen je bil tretji niz, v katerem sta igralca zadržala igre na svoj servis. Odločila je podaljšana igra, ki jo je bolje začel Đoković in povedel z 2:0, a je Sinner odgovoril z zaporednima točkama. Tako imenovani mini brejki so si za tem sledili kot po tekočem traku. Po zaostanku z 2:4 je Sinner odgovoril s tremi zaporednimi točkami. Ob asu za vodstvo s 6:5 je imel Italijan na servis Đokovića na voljo prvo zaključno žogo v dvoboju, a se je Srb rešil in nato nanizal še dve zaporedni točki ter tretji niz dobil po podaljšani igri s 7:6 (8:6). 

Sinner iz 0:40 do brejka in velike zmage

Đoković je v četrtem nizu serviral za izenačenje na 2:2, v četrti igri vodil že s 40:0, a je Sinner odgovoril s kar petimi zaporednimi točkami na servis in s prednostjo brejka povedel s 3:1. Zatem je Sinner suvereno dobil vse igre na svoj servis, Đoković je na drugi strani večkrat izgubil živce, z loparjem udaril tudi ob sodniški stol, a Italijana to ni zmedlo. Izkoristil je svojo drugo zaključno žogo v dvoboju, četrti niz je dobil s 6:3 ter se po treh urah in 22 minutah veselil velike zmage s 3:1 v nizih.

Sinner je dobil zadnja dvoboja z Đokovićem. | Foto: Reuters Sinner je dobil zadnja dvoboja z Đokovićem. Foto: Reuters

Rusu je uspel preobrat in se uvrstil v tretji finale v Avstraliji

Pozneje sta na osrednje igrišče Daniil Medvedjev in Aleksander Zverev in prikazala pravo teniško dramo. Medvedjev je v nizih zaostajal že z 0:2, in zdelo se je, da je v izgubljenem položaju. A na koncu mu je uspelo tisto, kar Đokoviću v polfinalu proti Sinnerju ni.

Tretjemu nosilcu turnirja je uspel preobrat in zmagal s 3:2 v nizih - 5:7, 3:6, 6:7 (4), 6:7 (5), 6:3. Dvoboj je trajal štiri ure in 22 minut. Za Medvedjeva je to že tretji finale v Melbournu, a mu še ni uspelo zmagati. Mu bo uspelo v tretje?

Daniil Medvedjev je že dvakrat igral v finalu OP Avstralije. | Foto: Guliverimage Daniil Medvedjev je že dvakrat igral v finalu OP Avstralije. Foto: Guliverimage

Prvi niz, na videz precej živčen, je bil izenačen, dobil ga je Zverev, ki je naredil tri "breake", tekmec pa dva, z drugim je preprečil predčasno slavje Zvereva v prvem nizu.

V drugem nizu je Zverev servis tekmecu odvzel v peti igri, nato pa še v deveti za vodstvo z 2:0 v nizih. V tretjem nizu sta igralca dobivala igre na svoj servis, tako da je odločila podaljšana igra, v kateri je z agresivnejšo igro do zmage prišel Medvedjev in ohranil možnosti za nedeljski finale.

V četrtem nizu sta igralca spet svoje servise izkoriščala, tako da je tudi ta šel v "tie-break". V tem je spet daljšo potegnil Rus in izid v nizih izenačil na 2:2. Medvedjev je bil tako v določenem naletu, kar je unovčil v peti igri zadnjega niza, ko je naredil "break" ter ga nato potrdil za 4:2. V deveti igri je na Nemčev servis prišel tudi do zaključne žoge in jo po napaki tekmeca izkoristil za to, da se je po približno štirih urah in pol veselil zmage, 12. v 20. medsebojnem dvoboju ter tretjega finala na OP Avstralije.

OP Avstralije, polfinale (M):

Jannik Sinner (Ita, 4) : Novak Đoković (Srb, 1) 6:1, 6:2, 6:7 (6), 6:3;
Danill Medvedjev (Rus, 3) : Aleksander Zverev (Nem, 6) 5:7, 3:6, 6:7 (4), 6:7 (5), 6:3

Preberite še:

 
Danil Medvedjev
Sportal Medvedjev napredoval po maratonu, Zverev izločil Alcaraza
Dajana Jastremska Linda Noskova
Sportal Med najboljše štiri še Ukrajinka in Kitajka
Novak Đoković
Sportal Danes imata poseben odnos: komu je Đoković pošiljal poljub? #video
Novak Đoković
Sportal Đokoviću razmere niso ustrezale, a je vseeno zmagal, Italijan melje naprej
Ne spreglejte