Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
11.51

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

6

Natisni članek

OP ZDA ATP Novak Đoković

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 11.51

3 leta, 7 mesecev

Novak Đoković in odmevi

"Najtežji trenutek v življenju Novaka Đokovića" #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

6

Novak Đoković | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljo zvečer se je na osrednjem igrišču OP ZDA odvijala prava drama, potem ko so s turnirja izključili Novaka Đokovića. Veliko je odzivov na ta dogodek, med drugim tudi od Borisa Beckerja, njegovega nekdanjega trenerja, ki je bil v svojih opisih zelo slikovit.

Novak Đoković
Sportal Po veliki drami in diskvalifikaciji je Đoković odvihral s prizorišča #video

Preden so ga izključili, so imeli dolge pogovore

Novak Đoković je v osmini finala OP ZDA linijsko sodnico po nesreči zadel v vrat. Kmalu za tem je bila usoda prvega igralca sveta zapečatena – izključitev. Srbski teniški zvezdnik je sodniku nekaj časa poskušal dopovedati, da ni šlo za namerno dejanje. "Rekli ste, da nimate izbire … Ravno zdaj ste mi rekli, da imate izbiro," je govoril Đoković, ki je pozneje vseeno mirno sprejel kazen in odšel z igrišča.

Družbena omrežja so ob tem dogodku pregorela. Oglasili so se tudi nekdanji znani teniški igralci, med njimi je bil tudi Boris Becker, nekdanji trener Novaka Đokovića. Nemec je povedal, da je osupel kot vsi drugi in da je bila odločitev sodnikov pravilna.

Boris Becker, nekdanji trener Novaka Đokovića, je prepričan, da se bo Srb vrnil še močnejši. | Foto: Reuters Boris Becker, nekdanji trener Novaka Đokovića, je prepričan, da se bo Srb vrnil še močnejši. Foto: Reuters

"Točno je vedel, da je naredil napako"

Novak in jaz imava skupno zgodovino in velikokrat se pokličeva. To je zanj verjetno najtežji trenutek v življenju. Prekršil je pravilo in odločitev je bila prava," je za Eurosport povedal Becker, ki že med dvobojem videl, da je bil njegov nekdanji varovanec vidno živčen.

Tudi on je mnenja, da Đoković tega ni storil namerno, a sodniki ob tem niso imeli druge možnosti, kot da ga izključijo. Vseeno pa verjame, da bo Beograjčan prišel nazaj še močnejši.

"Đoković je v dobri formi, morda v najboljši do zdaj. To leto še ne pozna poraza in na dobri poti je, da osvoji še 18. turnir za grand slam. Od tega ni zdaj nič in mora oditi domov. Točno je vedel, da je naredil napako. Novak ima močen karakter in vrnil se bo. To je težek trenutek," je še povedal Becker.

Novaku Đokoviću ni preostalo drugega, kot da zapusti igrišče. | Foto: Gulliver/Getty Images Novaku Đokoviću ni preostalo drugega, kot da zapusti igrišče. Foto: Gulliver/Getty Images

"Do konca kariere bo ostal slab fant"

Zelo odkrit glede tega je bil tudi John McEnroe, ki meni, da je bil pritisk močnejši od Novaka Đokovića. "Veliko se je dogajalo zunaj igrišč in – kot kaže – je to vplivalo nanj. Ali mu je to všeč ali ne, bo postal slab fant do konca kariere."

Američan je med drugim razmišljal, da bo zanimivo videti, kako se bo rešil iz tega položaja. "Mislim, da bi si lahko opomogel. Lovi zgodovino in po številu zmag na turnirjih za grand slam lahko prehiti Nadala in Federerja. Mlajši je, to vsi vemo in to mu gre lahko na roko. Vseeno pa je to črn madež, ki ga ne bo mogel izbrisati. Ali mu je to všeč ali ne," je dejal McEnroe.

Martina Navratilova | Foto: Guliverimage/Getty Images Martina Navratilova Foto: Guliverimage/Getty Images Vesela je, da je z linijsko sodnico vse v redu

Martina Navratilova, nekdanja vrhunska teniška igralka, prav tako meni, da je bila odločitev sodnikov pravilna. Đoković je plačal za svoje nenamerno dejanje. Sodnico je zadel v grlo in niso imeli druge izbire, kot da ga diskvalificirajo. Vesela sem, da je z žensko vse v redu," je povedala 18-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam.

 

Kaj je povedal sodnik, ki je izključil Đokovića?

Soeren Friemel, glavni sodnik, je po dvoboju, na katerem je bil Novak Đoković izključen, tudi pojasnil sprejeto odločitev. Friemel je izpostavil predvsem dva dejavnika. "Eno je akcija, drugo pa rezultat. Čeprav akcija ni bila namerna, je privedla do rezultata, torej tega, da je z žogico zadel sodnico in jo poškodoval. To sta glavni dejstvi, zaradi katerih smo sprejeli odločitev," je po dvoboju povedal Friemel, ki je šele lani na OP ZDA nastopil to funkcijo.

"To je posebna izkušnja. Kaznovanje igralca na turnirju za grand slam je pomembna in zelo težka odločitev. Ni pomembno, za katerega igralca gre, a treba je sprejeti pravo odločitev. Vsi na igrišču so se zavedali svoje vloge."

Novak Đoković
Sportal Kakšna neumnost Srba: Đokovića diskvalificirali! #video
Novak Đoković
Sportal Američani ne poznajo milosti, Đoković je ostal pred vrati #video
Ne spreglejte