Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
6. 1. 2022,
5.47

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

67

Natisni članek

COVID-19 cepljenje Avstralija vizum OP Avstralije Novak Đoković

Četrtek, 6. 1. 2022, 5.47

2 leti, 3 mesece

Novak Đoković in zavrnitev

Đokovića nastanili v hotel s 46 migranti. "To je sramota."

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

67

Novak Đoković | Pred hotelom, kjer naj bi bil nastanjen Novak Đoković, so se zbrali njegovi privrženci. | Foto Reuters

Pred hotelom, kjer naj bi bil nastanjen Novak Đoković, so se zbrali njegovi privrženci.

Foto: Reuters

"To je sramota. Deportacija. Vsi moramo iti na ulice in ga pričakati," je povedal ogorčen Srdjan Đoković, potem ko so njegovemu sinu Novaku Đokoviću zavrnili vizum za vstop v Avstralijo in mu posledično preprečili igranje na OP Avstralije, turnirju za grand slam. Njegovi odvetniki so na zvezno sodišče vložili prošnjo za razveljavitev deportacije.

Novak Đoković
Sportal Đokovićeva družina in podporniki na ulici: "Želeli so ponižati njega in Srbijo"

Novak Đoković ima v Melbournu veliko število privržencev. | Foto: Reuters Novak Đoković ima v Melbournu veliko število privržencev. Foto: Reuters

Verjetno bo ta zgodba presegla vse lovorike in rekorde najboljših teniških igralcev. Ni se že zgodilo, da bi prvega teniškega igralca sveta devet ur zasliševali, zaprli v sobo, mu vzeli telefon in na koncu še zavrnili vstop v državo. Vse to je v sredinih večernih urah po evropskem času doživel Novak Đoković.

Koga podpirate v aferi "izgon Novaka Đokovića iz Avstralije"?

  • Absolutno sem na strani Đokovića.
    27,12 %
    9924 glasov
  • Podpiram odločitev avstralskih oblasti.
    71,80 %
    26275 glasov
  • Ne spremljam, me ne zanima.
    1,08 %
    397 glasov
Oddanih 36596 glasov

Zapis, kjer je nastanjen Đoković: Brezplačno mučenje

Ta je še dan pred tem na družbenih omrežjih sporočil, da odhaja v Avstralijo, ker so mu odobrili zdravstveno izjemo. Na meji se je zataknilo, ker ni imel pravega vizuma. Vstop so mu zavrnili, Srb pa je trenutno nastanjen v hotelu skupaj s 46 migranti. Ob vhodu pa je zapis "brezplačno mučenje". V četrtek naj bi z letalom že zapustil Melbourne.

Zgodba je dobila svetovne in morda tudi politične razsežnosti. Mnogi namreč menijo, da gre tukaj tudi za nabiranje političnih točk avstralskih politikov. V zgodbo je bil med drugim vpleten tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je bil v stiku z Đokovićem in mu skušal pomagati po svojih močeh. Javnost je povsem razdeljena. Za nekatere je Novak junak, drugi menijo, da bi ga morali takoj poslati domov.

Odvetniki se borijo

Po zadnjih informacijah so odvetniki Novaka Đokovića na zveznem sodišču vložili prošnjo za izpodbijanje deportacije, ki naj jo bi obravnavali še danes. Đoković se do zdaj še ni oglasil, a na uradni strani Beograjčana ni več zapisano, da bo igral na OP Avstralije.

Oče Novaka Đokovića ogorčen in brez besed

Zelo ogorčen je bil Srđan Đoković, oče Novaka Đokovića. Ta se nikakor ni mogel sprijazniti, kako so ravnali z njegovim sinom. "To je sramota. Deportacija. Vsi moramo iti na ulice in ga pričakati. S sinom se ne morem pogovarjati in predstavljajo ga kot zločinca. Za to, kar so mu naredili, nimam besed," je za Blic povedal Đoković starejši.

Srđan Đoković je ogorčen, kako so ravnali z njegovim sinom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Srđan Đoković je ogorčen, kako so ravnali z njegovim sinom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zelo aktiven v tej zgodbi je bil Scott Morrison, predsednik avstralske vlade. Ta je že pred prihodom srbskega zvezdnika dejal, da če ta ne bo imel urejenih dokumentov, se bo lahko s prvim letalom vrnil domov. In to se je dejansko tudi zgodilo. Morrison naj bi imel v Avstraliji zelo nizko podporo in naj bi po pisanju nekaterih s tem nabiral politične točke. Kmalu po zavrnitvi Đokovića je sklical novinarsko konferenco.

Scott Morrison: Ne bom se spuščal v Novakovo zdravstveno preteklost. Rekel bom samo, da predloženi dokazi niso bili dovolj. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Scott Morrison: Ne bom se spuščal v Novakovo zdravstveno preteklost. Rekel bom samo, da predloženi dokazi niso bili dovolj. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Čim prej mora oditi"

Ta je uvodoma glede Đokovića dejal, da če ljudje v javnosti govorijo, kaj imajo in kaj bodo naredili, potem nase še bolj opozarjajo. "Vsak, ki to dela, naj bo to slavna oseba, politik, teniški igralec, novinar ali kdorkoli, lahko pričakuje, da mu bodo postavili več vprašanj kot drugim. Tako dela mejna kontrola."

"Avstralija ima svoja pravila in meje. Ne bom se spuščal v Novakovo zdravstveno preteklost. Rekel bom samo, da dokazi, ki so bili predloženi, niso bili dovolj. Prvi korak je, da je njegov vizum razveljavljen in da zdaj čim prej odide. Ne more ostati v državi in biti v karanteni. Za to mora imeti zdravniško izjemo, a je nima. Teniška zveza mu je dala dovoljenje za igranje, kar je v redu. Mi pa postavljamo pravila za vstop v državo. In če te zahteve niso izpolnjene, vstop v državo ni mogoč," je še povedal Morrison.

Novak Đoković ne bo mogel braniti lanske zmage na OP Avstralije. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novak Đoković ne bo mogel braniti lanske zmage na OP Avstralije. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Znano je, da Đoković ni zagovornik cepljenja

Zgodba o (ne)igranju Novaka Đokovića na OP Avstralije se je vlekla že mesece. Že dolgo je bil jasno, da morajo biti igralci, ki želijo igrati na OP Avstralije, polno cepljeni ali pa morajo imeti zdravstveno izjemo. Eden najboljših teniških igralcev vse do danes ni želel razkriti, kakšen je njegov status. Tedne so krožile takšne in drugačne informacije, a na koncu je Đoković v deželi tam spodaj doživel bridko izkušnjo.

Znano je, da Novak Đoković ni zagovornik cepljenja. Že aprila leta 2020, dva meseca po razglasitvi pandemije, je Đoković izjavil, da ne bi hotel biti prisilno cepljen, da bi lahko potoval. Lani novembra je v Torinu dejal, da je svobodna izbira pomembna za vse. "Pravzaprav ni pomembno, ali gre za cepljenje ali kaj drugega v življenju. Moral bi imeti svobodno izbiro, da se odločiš, kaj želiš početi. V tem primeru, kaj želiš vnesti v svoje telo."

Od velike trojice bo na letošnjem OP Avstralij igral le Rafael Nadal. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Od velike trojice bo na letošnjem OP Avstralij igral le Rafael Nadal. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Turnir brez njega ne bo isti

V tem primeru so kratko potegnili tako organizatorji turnirja kot tudi Novak Đoković. Vseeno je velik magnet za teniške navdušence, imel pa bi tudi veliko možnost, da še desetič zmaga na OP Avstralije in skupno pa osvoji 21. lovoriko za grand slam, kar bi bil rekord. Tako bo od velike trojice (Đoković, Federer Nadal) nastopil le Rafael Nadal.

Novak Đoković
Sportal Hude kritike: Novak Đoković bo moral še marsikaj pojasnjevati
podpornik Đokovića
Sportal Đokoviću zavrnili vizum, zapustiti mora Avstralijo!
Sportal Šale na račun Đokovića dežujejo: NoVax obtičal na terminalu Toma Hanksa
Ne spreglejte