Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
5. 1. 2022,
22.15

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

156

Natisni članek

COVID-19 Novak Đoković OP Avstralije

Sreda, 5. 1. 2022, 22.15

1 leto, 2 meseca

Prvemu tenisaču sveta ne dovolijo vstopa v Avstralijo

Đokoviću zavrnili vizum, zapustiti mora Avstralijo!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

156

podpornik Đokovića | Na letališču Đokovića čaka eden od tamkajšnjih srbskih priseljencev. | Foto Reuters

Na letališču Đokovića čaka eden od tamkajšnjih srbskih priseljencev.

Foto: Reuters

Po devetih urah mučenja, agonije, ko so z njim delali kot s kriminalcem - te besede uporabljajo srbski mediji - so avstralske oblasti Novaku Đokoviću zavrnile vizum za vstop v državo. Avstralijo mora zapustiti, saj nima zadovoljivih dokazov, da je res upravičen do izjeme za vstop, ne da bi bil cepljen proti koronavirusu.

Novak Đoković
Sportal Hude kritike: Novak Đoković bo moral še marsikaj pojasnjevati

Odločeno je. Po skoraj devetih urah. "Novaku Đokoviću so zavrnili vizum. Povedali so mu, naj še danes zapusti državo. Tako sta dva vira potrdila za The Age. Njegovi odvetniki se bodo pritožili. Mejnim uradnikom ni podal zadovoljivih dokazov, da je upravičen do izjeme pri vstopu v državo," je na Twitterju zapisal novinar časnika The Age Paul Sakkal. Do odhoda iz države (išče se že vozovnica za prvi možni let) ga bodo namestili v mestnem karantenskem hotelu, ki ga vodi zvezna vlada.

Avstralska notranja ministrica Karen Andrews je dejala, "da je vsak posameznik, ki ne upošteva njihovih strogih pravil, zavrnjen, ne glede na to, kdo je". "Pravila so pravila, nihče ni večji od teh pravil," pa je dejal avstralski premier Scott Morrison.

Tudi srbski novinar Saša Ozmo, ki je v Melbournu, potrjuje, da mu ne dovolijo vstopiti v državo. Da bodo odvetniki vložili pritožbe na sodišče, a je zelo malo verjetno, da bi Novak Đoković zaigral na OP Avstralije.

Đoković noč preživel na letališču v imigracijskem priporu

Prvi teniški igralec sveta Đoković je necepljen priletel v Melbourne, saj mu je zvezna država Viktorija dodelila vizum. Zagotovil naj bi si zdravniško potrdilo, da je opravičen cepljenja. Javnost je bila takoj na nogah, češ da so mu popustili samo zaradi statusa zvezdnika. Avstralski premier Scott Morrison se je kmalu oglasil in dejal, da bo, če ne bo pokazal ustreznega potrdila, na naslednjem poletu proti Evropi.

Novak Đoković je devetkratni zmagovalec Melbourna. Je eden največjih magnetov za navijače, za večjo televizijsko gledanost. Zato bi ga organizator rad videl na turnirju. | Foto: Reuters Novak Đoković je devetkratni zmagovalec Melbourna. Je eden največjih magnetov za navijače, za večjo televizijsko gledanost. Zato bi ga organizator rad videl na turnirju. Foto: Reuters Kot sta poročala avstralska časnika The Age in The Herald, so avstralske oblasti tik pred Đokovićevim pristankom v Melbournu ugotovile, da z njegovim vizumom ni vse v redu. Srbskega teniškega igralca so zato takoj po pristanku zadržali na letališču. Najprej ga niso spustili niti z letala, nato pa je moral v posebno sobo za imigracijo, kjer je imel dvourni pogovor. Dokumenti, s katerimi je pripotoval, naj ne bi bili ustrezni.

Srđan Đoković je za B92 potrdil, da je njegov sin na letališču v imigracijskem priporu, kjer ga čuvata dva policista, do njega pa nima nihče dostopa. Vzeli so mu tudi mobilni telefon. "Nimam pojma, kaj se dogaja. Sin je v zaporu že pet ur," je za Sputnjik dejal oče Đoković. "To je bitka za svobodni svet, ne samo bitka za Novaka, temveč bitka za ves svet. Če ga ne izpustijo čez pol ure, gremo na ulico."

Đoković ni izpolnil pravega obrazca, namesto tistega za posebne izjeme je mejnim organom pokazal običajnega, zato ga cariniki oziroma policisti niso spustili v državo. Očitno gre za politično-pravni spor med zvezno oblastjo države Viktorija in državnimi organi Avstralije.

Z letališča je po petih urah prvo fotografijo in sporočilo objavil Goran Ivanišević. Na njej je skupaj z Novakovim fizioterapevtom Ulisesom Badiom. "Ne najbolj običajna pot v deželo tam spodaj," je zapisal Đokovičev trener Ivanišević. Onadva sta v državo vstopila brez težav in sta ga več ur čakala na letališču.

Mejna policija je Đokovića zasliševala in preverjala njegova dokazila, če je res upravičen do izjeme za vstop, kar šest ur. Kot je poročal novinar Paul Sakkal je že to kazalo, da so možnosti, da bi mu odobrili vizum za vstop, vse manjše.

"Z njim ravnajo kot s kriminalcem"

Srbski mediji o dogodku poročajo kot o škandaloznem vedenju avstralskih oblasti. "Z njim delajo kot s kriminalcem," so zapisali v Telegrafu. Medtem so v Srbiji avstralskega veleposlanika v Beogradu Daniela Emeryja pozvali na pogovor na srbsko ministrstvo za zunanje zadeve. Stvar postaja vse bolj politična.

Ne letališču ga pričakuje eden od njegovih podpornikov (srbska diaspora v Avstraliji je številna). To fotografijo je objavil dve uri in pol po Đokovičevem pristanku.

Avstralska ministrica za delo Jaala Pulford je po Đokovićevem pristanku na Twitterju zapisala, da mu vizuma za vstop v državo in nastop na OP Avstralije ne bodo dovolili. Ponovila je, da vizum potrjuje država, izjeme pa zdravniki.

Ne spreglejte