Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2017,
17.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

top 10 Veselin Vujović Jürgen Klopp Jose Mourinho Ćiro Blažević Oleg Znarok Andrej Nazarov Giovanni Trapattoni

Četrtek, 19. 10. 2017, 17.42

6 let, 6 mesecev

TOP 10

Vročekrvni trenerji, ki na tekmovališčih ne skrivajo čustev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Jezni trener thumb

Medtem ko nekateri trenerji povsem hladno in umirjeno spremljajo tekme svojih varovancev, vzorčni primer teh je nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov, so nekateri drugi precej bolj temperamentni. Poiskali smo nekaj tistih, ki le redko skrivajo svoja čustva.

Jürgen Klopp

Jurgen Klopp | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Jurgen Klopp | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Eden od tistih, ki večkrat povsem odkrito kaže svoja čustva, tako jeze kot evforičnega veselja, je nemški strokovnjak Jürgen Klopp, trener angleškega prvoligaša Liverpool, ki je v torek s 7:0 pokopal NK Maribor. Tokrat razlogov za izbruhe jeze ni imel, je pa večkrat izbruhnil že kdaj prej. Najbolj očitno se je to zgodilo na tekmi med Napolijem in Dortmundom septembra 2013, ko se je Klopp spravil na enega od sodnikov.

TOP 10 praznovanj Jurgena Kloppa:

Paleta čustev Jurgena Kloppa:

Ker je nogomet najbolj na očeh javnosti, so tudi poteze nogometnih trenerjev najbolj na udaru. Uspehov ali še raje nauspehov so se zelo odkrito veselili trenerji, kot so Antonio Conte, Diego Simeone, Louis van Gaal, Delio Rossi, Pep Guardiola, Jose Mourinho, Arsène Wenger, Paolo Di Canio in drugi ...

TOP 10 najbolj jeznih trenerjev:

Giovanni Trapattoni

Po svojih spontanih izbruhih slovi tudi legendarni italijanski trener Giovanni Trapattoni. 78-letni "Trap" ali "Trip" velja za enega od najboljših trenerjev v seriji A, manj uspešen pa je bil pri vodenju italijanske reprezentance. Novinarska konferenca marca 1998, dva dni po porazu Bayerna iz Münchna, ki ga je takrat vodil kot trener (1:0 je slavil Schalke) in jo je opravil v nemškem jeziku, v katerem ni ravno blestel, in na določenih mestih nima smisla, pa je že zdavnaj postala legendarna.

Čiro Blažević

Po izbruhih je znan tudi hrvaški trener Miroslav Čiro Blažević, nekdanji nogometni selektor Hrvaške, Švice, Irana in Kitajske.

Leta 2014 se je razgovoril tudi v intervjuju za Sportal -> Enourni šov hrvaške legende, ki ljubi Slovenijo in denar

Veselin Vujović

Med bolj energične trenerje spada tudi črnogorski strateg Veselin Vujović, v osemdesetih letih eden od najboljših rokometašev na svetu. A poleg nespornih športnih prednosti je med Slovenci zelo priljubljeni "Vujo" znan tudi po svojih škandalih - spomnimo se na incident z množičnim prerivanjem na tekmi med Ciudad Realom in Flensburgom, kjer je bil kaznovan s supenzom, kazen pa ga je doletela tudi zaradi spora s sodnikom v obdobju, ko je vodil Vardar - in  neposrednih izjavah, s katerimi, hote ali nehote, zbada slovenske rokometaše. Kot je priznal v enem od pogovorov, ga je prav njegov vzkipljiv značaj prikrajšal za prevzem katerega od velikanov.

Vujović je besen na tekmi proti Španiji: Blagi, umakni se, da te ne vidim ...

Slovenski rokometaši so na tekmi proti Tuniziji v dobrih pet minutah nadoknadili pet golov zaostanka in z velikim preobratom prišli do remija v zadnjih sekundah.

Prav s svojim načinom komuniciranja pa jim je na tekmi za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v Franciji dotočil dodatnega goriva za zmago nad Hrvati. "Igrajte zadnjih deset minut, kot da je konec sveta," je svetoval slovenskim reprezentantom, ki so takrat osvojili bronasto odličje.

Vujović: Igrajte zadnjih 10 minut, kot da je konec sveta.

Jure Zdovc, Zmago Sagadin in Gašper Okorn

Med strastnejše trenerje, ki ob parketu brez težav razkazujejo paleto čustev, spada tudi slovenska košarkarska trojica. Jure Zdovc, Zmago Sagadin in Gašper Okorn.

Zdovc, ki dela kot trener v grškem AEK, je januarja letos med odmorom klofnil Dimitriosa Mavroeidisa, ker ta ni bil osredotočen na njegove besede:

Zdovc se je besedno spravil tudi na Američana Taureana Greena, ki ga prav tako ni hotel poslušati. Greenovi soigralci so preprečili, da bi si skočila v lase.

Duško Vujošević

Na košarkarskem parketu se pogosto ne zmore brzdati niti srbski košarkarski strokovnjak Duško Vujošević. Največji pečat je pustil pri Partizanu, ki ga je leta 2010 popeljal na zaključni turnir najboljše četverice Evrolige.

Donedavni trener Limogesa in aktualni selektor Bosne in Hercegovine, ki so ga v zadnjih tednih pestile zdravstvene težave, na tekmovališču nemalokrat ne zmore nadzorovati čustev. Tako je po tehnični napaki svojega varovanca Bogdana Bogdanovića prijel za vrat, reprezentanta BIH Amarja Gegića pa je po prekršku, ki se mu je zdel nespameten, predčasno poslal v slačilnico.


Zadnje iz rubrike:


Željko Obradović

Svoje trenutke ima pogosto tudi Željko Obradović. Srbski strateg je z devetimi evropskimi naslovi najuspešnejši trener. Zadnji naslov je osvojil maja s Fenerbahčejem, ki mu poveljuje. Ob parketu neprestano energično spremlja obračun, razjarjeno krili z rokami in se huduje. Nemalokrat na sodnike, ki jim rade volje pove svoje, zna pa se udariti tudi s sedmo silo.

Ima pa Srb tudi drugačen obraz. Na tekmi Evrolige leta 2010, ko je Mike Batiste v glavo brcnil Saša Ožbolta, ga je Obradović napotil h klopi Olimpije, da se je opravičil.

Obradovića odkrito ceni Gregg Popovich; še en trener iz skupine strategov, ki včasih ne znajo brzdati čustev. Svoje trenutke je imel v preteklosti tudi legendarni trener in lani upokojeni Dušan "Duda" Ivković.

Andrej Nazarov

Vroče je tu in tam tudi na ledenih ploskvah, na katerih za netenje isker pogosto skrbijo Rusi. Eden od bolj vročekrvnih trenerjev je Andrej Nazarov, ki z izpadi ni varčeval že med igralsko kariero. Večino te je preživel v ligi NHL, kjer je "bil zadolžen za vihtenje pesti" – kazensko statistiko je t. i. "enforcer" obogatil s pestrim številom kazenskih minut (na 571 jih je zbral 1.409).

Svoj temperament je Nazarov že večkrat pokazal tudi na trenerski klopi, večkrat se je hudoval nad sodniki in moral predčasno končati tekmo, leta 2011 se je s hokejsko palico celo "lotil" nasprotnikovih navijačev.

Spopad z nasprotnikovimi navijači:

Nazarov že desetletje deluje v ligi KHL, vodil je tudi prvaka SKA Sankt Peterburg, pri katerem naj bi se fizično znesel nad nekdanjim zdravnikom kluba, kar je seveda zanikal. Leto zatem je vodil Astano. Na eni od pripravljalnih tekem  je njegov varovanec Damir Rispajev izgubil glavo, se nepremišljeno spravil na nasprotnike in si prislužil dosmrtno prepoved igranja v ligi KHL. Incident naj bi spodbudil prav Nazarov.

John Tortorella

V najkakovostnejši hokejski ligi na svetu je ogromno trenerjev, ki jim živci hitro popustijo. Eden od tistih, ki se težko držijo nazaj, je nekdanji ameriški hokejist, zadnja tri desetletja pa trener John Tortorella.

V ligi NHL je vihtel taktirko Buffalo Sabres, Phoenix Coyotes, New York Rangers, Tampa Bay Lightning, Vancouver Canucks, trenutno pa Columbus Blue Jackets. Svojo jezo je v preteklosti znesel tako nad svoje igralce kot na trenerje nasprotnih moštev, še najraje pa svoje pove sedmi sili.

Jezen na svoje moštvo:

... na nasprotnega trenerja


... na sedmo silo

Neprimerne izpade si je v preteklosti privoščil latvijski hokejski strateg Oleg Znaroks, sicer trener prvakov lige KHL SKA Sankt Peterburg in ruske reprezentance, ki se je, kot kaže, navzel ruskih umazanih trikov. Ta sicer slovi kot redkobesedni trener, čigar besede je treba brati med vrsticami in v katerih se pogosto skriva poniževalen pomen.

Po polfinalni tekmi svetovnega prvenstva leta 2015 se je glasneje kot o ruski zmagi govorilo o potezi Znaroksa, ki si je s pomočnikom švedske reprezentance Rikardom Grönborgom malce pred iztekom srečanja izmenjal nekaj krepkih besed – med drugim naj bi si v žaru borbenosti grozila s smrtjo. Bolj kot besede pa je javnost obšla Znaroksova poteza, ko je z roko potegnil čez vrat in si prislužil prepoved vodenja svoje reprezentance v finalu. Znaroks je svoje dejanje opravičeval z vnetim grlom. Kakorkoli, kazni ni ušel.

Neprimerna gesta, zaradi katere je moral v finalu ostati na tribuni

V finalu so Rusi s 5:2 premagali Fince, a vse naj ne bi bilo po pravilih. Znaroks nosil slušalko, medtem ko je Vitolinš govoril v mikrofon, pripet v uro. Švede je zmotilo tudi to, da je Znaroks po koncu finala na ledeni ploskvi skupaj s svojimi varovanci proslavljal naslov svetovnih prvakov, čeprav zaradi kazni sploh ne bi smel stopiti na led.

Domnevno sporno vodenje finala Znaroksa:

Ne spreglejte